Sałatki wydają się być idealnym rozwiązaniem w czasie redukcji. Pełne warzyw, lekkie, niskokaloryczne, zdrowe. Rzeczywiście może tak być, jeśli właściwie je skomponujemy. Stosunkowo łatwo bowiem lekką sałatkę zamienić w kaloryczną bombę, która niekoniecznie będzie sprzymierzeńcem udanej redukcji tkanki tłuszczowej.
Na co uważać?
Zjedzenie sałatki wydaje się być bezpiecznym i zdrowym rozwiązaniem. Pod warunkiem jednak, że nie wrzucimy do niej jednocześnie bekonu, jajek, orzechów, grzanek lub makaronu, a na koniec doprawimy majonezowym sosem. Może się bowiem wówczas okazać, że lekka sałatka dostarcza około 1000 kcal. Nie oznacza to, że całkowicie powinniśmy rezygnować z takich kalorycznych sałatek. Jeśli jednak naszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, a sałatki zamierzamy jeść regularnie, warto opanować sztukę przygotowywania nieco mniej kalorycznych, jednak ciągle pysznych sałatek.
Przestrzegając poniższych zasad, Twoje sałatki będą odżywcze, smaczne, nie stanowiąc jednocześnie kalorycznej bomby.
Zadbaj o kolory
Warzywa to bogactwo składników odżywczych, w tym witamin (A, C, E, K), a także składników mineralnych – żelazo, wapń, magnez, cynk. Różne warzywa, to różne wartości odżywcze. Dlatego warto korzystać z szerokich możliwości, jakie nam oferują i nie ograniczać się jedynie do pomidora i ogórka.
Najlepszym rozwiązaniem, gwarantującym nam wiele wartości odżywczych, jest sięganie po warzywa w różnych kolorach. Komponując sałatkę sięgaj po warzywa w minimum trzech różnych kolorach. Twoja sałatka będzie nie tylko bardziej odżywcza, ale zyska również na atrakcyjnym wyglądzie.
Warzywa i ich kolory – mała ściągawka ułatwiająca dobór warzyw:
Dodatki sera, owoców, orzechów, nasion, bekonu – sprawiają, że sałatki stają się pyszne. Większość z tych składników jest jednak kaloryczna. Dlatego w ich doborze należy zachować umiar.
Komponując swoją sałatkę wybierz dwa spośród poniższych składników:
Jako dressing wybierz oliwę lub jogurt. Część witamin (A, D, E, K) rozpuszcza się jedynie w tłuszczach. Warto więc zadbać o to, by wybrane warzywa skropić oliwą z oliwek.
Zrezygnuj z gotowych sosów, zwłaszcza tych bazujących na majonezie
Warto przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego lub dressing na bazie oliwy z oliwek.
Przykładowo, klasyczny francuski sos sałatkowy przygotujesz na bazie poniżej wymienionych składników:
oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, odrobina miodu, ząbek czosnku,
Komponuj swoje sałatki przestrzegając wymienionych w artykule zasad, a z pewnością zaspokoisz zarówno uczucie głodu, jak i usatysfakcjonujesz kubki smakowe. Nie przesadzając jednocześnie z kalorycznością dania.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.