BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jak skomponować wartościową sałatkę? 4 zasady

Jak skomponować wartościową sałatkę? 4 zasady
Sałatki wydają się być idealnym rozwiązaniem w czasie redukcji. Pełne warzyw, lekkie, niskokaloryczne, zdrowe. Rzeczywiście może tak być, jeśli właściwie je skomponujemy. Stosunkowo łatwo bowiem lekką sałatkę zamienić w kaloryczną bombę, która niekoniecznie będzie sprzymierzeńcem udanej redukcji tkanki tłuszczowej.

Na co uważać?

Zjedzenie sałatki wydaje się być bezpiecznym i zdrowym rozwiązaniem. Pod warunkiem jednak, że nie wrzucimy do niej jednocześnie bekonu, jajek, orzechów, grzanek lub makaronu, a na koniec doprawimy majonezowym sosem. Może się bowiem wówczas okazać, że lekka sałatka dostarcza około 1000 kcal. Nie oznacza to, że całkowicie powinniśmy rezygnować z takich kalorycznych sałatek. Jeśli jednak naszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, a sałatki zamierzamy jeść regularnie, warto opanować sztukę przygotowywania nieco mniej kalorycznych, jednak ciągle pysznych sałatek.

Przestrzegając poniższych zasad, Twoje sałatki będą odżywcze, smaczne, nie stanowiąc jednocześnie kalorycznej bomby.

Zadbaj o kolory

Warzywa to bogactwo składników odżywczych, w tym witamin (A, C, E, K), a także składników mineralnych – żelazo, wapń, magnez, cynk. Różne warzywa, to różne wartości odżywcze. Dlatego warto korzystać z szerokich możliwości, jakie nam oferują i nie ograniczać się jedynie do pomidora i ogórka.

Najlepszym rozwiązaniem, gwarantującym nam wiele wartości odżywczych, jest sięganie po warzywa w różnych kolorach. Komponując sałatkę sięgaj po warzywa w minimum trzech różnych kolorach. Twoja sałatka będzie nie tylko bardziej odżywcza, ale zyska również na atrakcyjnym wyglądzie.

Warzywa i ich kolory – mała ściągawka ułatwiająca dobór warzyw:

  • warzywa zielone - szpinak, jarmuż, brokuły, sałata, zielona papryka,
  • warzywa czerwone/fioletowe - pomidory, buraki, czerwona kapusta, czerwona papryka, rzodkiewki, bakłażan,
  • warzywa pomarańczowe - marchew, dynia, papryka żółta, pomarańczowa,
  • warzywa żółte i białe - kalafior, żółta papryka, biała rzodkiew, żółta dynia.

Wybierz dwa lub trzy niewarzywne dodatki

Dodatki sera, owoców, orzechów, nasion, bekonu – sprawiają, że sałatki stają się pyszne. Większość z tych składników jest jednak kaloryczna. Dlatego w ich doborze należy zachować umiar.

Komponując swoją sałatkę wybierz dwa spośród poniższych składników:

Przykładowo:

  • orzechy włoskie + granat,
  • ser feta + nasiona słonecznika.

Jako dressing wybierz oliwę lub jogurt. Część witamin (A, D, E, K) rozpuszcza się jedynie w tłuszczach. Warto więc zadbać o to, by wybrane warzywa skropić oliwą z oliwek.

Zrezygnuj z gotowych sosów, zwłaszcza tych bazujących na majonezie

Warto przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego lub dressing na bazie oliwy z oliwek.

Przykładowo, klasyczny francuski sos sałatkowy przygotujesz na bazie poniżej wymienionych składników:

  • oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, odrobina miodu, ząbek czosnku,
  • włoski sos sałatkowy,
  • oliwa, ocet balsamiczny, ząbek czosnku, bazylia, odrobina parmezanu.

Nie zapomnij o białkowym wkładzie

To, czego nie powinno zabraknąć w żadnej sałatce, to źródło protein. Dzięki nim sałatka będzie jeszcze bardziej odżywcza i co ważne - sycąca.

Co możesz dodać do sałatki?

  • plastry grillowanego kurczaka,
  • kawałki grillowanego łososia,
  • plastry grillowanego steka,
  • krewetki,
  • gotowane jajka,
  • warzywa strączkowe – ciecierzyca, soczewica, fasola.

Podsumowanie

Komponuj swoje sałatki przestrzegając wymienionych w artykule zasad, a z pewnością zaspokoisz zarówno uczucie głodu, jak i usatysfakcjonujesz kubki smakowe. Nie przesadzając jednocześnie z kalorycznością dania.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.