Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Niezdrowe sekrety produktów śniadaniowych

Niezdrowe sekrety produktów śniadaniowych
Miska płatków zalana owocowym jogurtem lub mlekiem czy też chrupiące ciasteczka z dodatkiem mąki z pełnego przemiału często postrzegane bywają jako synonim zdrowego i pożywnego śniadania. Często wypierają tradycyjne kanapki czy jajecznicę, które już dawno stały się w świadomości przeciętnego konsumenta nie dość że niemodne, to jeszcze dodatkowo niebezpieczne dla zdrowia i estetyki sylwetki. Czy tego typu rozwiązania są rozsądne? Jakie niechlubne tajemnice kryją w sobie popularne śniadaniowe produkty? Jak wybrać najzdrowszą opcję?

Zawierają przede wszystkim rafinowane cukry!

Media przekonują, iż solidna porcja węglowodanów przyjęta o poranku dostarcza niezbędnej energii na cały dzień – i to w dodatku takiej, która będzie uwalniana stopniowo przez kilka godzin od zjedzenia danego produktu. Tymczasem rafinowane cukry, którymi naszpikowane są zarówno zbożowe kuleczki, ciasteczka czy mieszanki typu granola, owocowe jogurty, jak i wynalazki typu masła czekoladowe, doprowadzają raczej do charakterystycznego, węglowodanowego „zamulenia” organizmu. Zastrzyk dużej ilości błyskawicznie przyswajalnych węglowodanów z pewnością nie doda energii na cały dzień – po jego aplikacji dość szybko poczujemy ochotę na dodatkową porcję słodkości. Jeżeli lubisz zaczynać dzień od posiłku typu zupa mleczna, pomyśl o wartościowych produktach, będących źródłem nie tylko pustych kalorii – takich jak choćby słynne płatki owsiane górskie czy kasza jaglana. Owocowe jogurty zamień naturalny nabiałem, np. jogurtem czy kefirem, uzupełnionymi o świeże owoce i orzechy (nieprażone i niesolone).

Znajdziesz w nich wiele niepożądanych dodatków!

Gotowe produkty śniadaniowe posiadają ten walor, iż nie wymagają specjalnie skomplikowanych przygotowań, są trwałe i nie psują się, a poza tym można je spożyć niemal natychmiast po otworzeniu opakowania. Warto jednak wiedzieć, iż bardzo często, owe „walory” są konsekwencją uwzględnienia przez producentów niechlubnych dodatków. Jednym z nich, niewątpliwie przedłużającym trwałość i jednoczenie poprawiającym teksturę produktów, są utwardzone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe, pomimo, że ich toksyczny wpływ mi.in. na zdrowie i kondycję układu krążenia oraz samopoczucie, został niejednokrotnie potwierdzony w licznych badaniach naukowych, to można je znaleźć nawet w produktach stworzonych docelowo z myślą o dzieciach (kaszki instant, ciasteczka zbożowe, etc.). Wątpliwej jakości dodatkiem są również suszone owoce (zazwyczaj konserwowane dwutlenkiem siarki, smażone w cukrze lub „wzbogacone” o olej słonecznikowy), a także spore ilości soli, konserwantów, barwników, itp. (nie wspominając o astronomicznych ilościach syropu glukozowo-fruktozowego)

Nie nasycisz się nimi!

Spożywając śniadanie bogate w cukry proste i deficytowe w pełnowartościowe białko, błonnik i składniki odżywcze trudno jest zaspokoić głód na długo. Czasem nawet już w kilkanaście minut po spożyciu wielozbożowego ciastka czy porcji granoli zaczynamy się rozglądać za przekąską – zazwyczaj równie mało wartościową co śniadanie. Dzieje się tak, ponieważ pierwszy posiłek spożywany w ciągu dnia posiada niebagatelny wpływ na nasze późniejsze wybory żywieniowe. Jeżeli kiepsko zaczniesz dzień – trudniej będzie zapanować Ci nad apetytem i zachciankami pojawiającymi się w późniejszych porach dnia. Dlatego też kanapka z masłem czekoladowym popita owocowym jogurtem nigdy nie będzie korzystną dla zdrowia i estetyki sylwetki opcją.

Co zatem jeść na śniadanie?

Oprócz wspomnianych wyżej owsianki i jaglanki, na dobry początek dnia można uwzględnić również inne dania i potrawy, przygotowane na bazie nisko przetworzonych produktów żywnościowych, np.;

kanapki ( z razowego pieczywa, z dodatkiem mięsa, ryby, jaj, nieprzetworzonego nabiału i warzyw)

koktajle (przygotowane z świeżych lub mrożonych owoców, z dodatkiem jogurtu naturalnego, twarogu, odżywki białkowej, orzechów i gorzkiej czekolady)

jaja (gotowane, w postaci jajecznicy, pasty jajecznej, omletów, z dodatkiem świeżych warzyw i razowego pieczywa etc.)

sałatki (świeże warzywa, oliwa z oliwek, nieprzetworzony nabiał, jaja, mięso, ryby,)

Podsumowanie

Gotowe rozwiązania w postaci produktów śniadaniowych posiadają w większości wiele istotnych wad, które docelowo mogą negatywnie wpływać na zdrowie, masę i skład ciała. Dlatego warto ich unikać, zastępując wartościowym i samodzielnie przygotowanym posiłkiem.