Chude ręce, chude nogi, masa ciała w normie, ale brzuch jednocześnie zbyt duży, czego nie da się ukryć nawet pod luźnymi ubraniami. Trudno w takiej sytuacji być zadowolonym z własnej sylwetki, choć wydawać by się mogło, iż do szczęścia brakuje tak niewiele (tylko „poprawić” brzuch, bo reszta jest całkiem w porządku). Warto jednak wiedzieć, że tak naprawdę powyższy kłopot ma charakter nie tylko estetyczny ale również zdrowotny! Jak należy w takiej sytuacji zadziałać pod względem żywieniowym, by dodatkowo nie pogłębić problemu?
„Skinny fat” i metaboliczna otyłość przy normalnej masie ciała
O sylwetce typu skinny fat mówimy w sytuacji, gdy skład ciała jest zaburzony – tkanki mięśniowej jest zbyt mało, natomiast procentowy udział tkanki tłuszczowej jest zbyt wysoki. Co ważne, w przypadku takiej dysproporcji wspomina się nie tylko o defekcie estetycznym, ale również o poważnych konsekwencjach zdrowotnych – ryzyko występowania chorób takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy cukrzyca jest zwiększone, podobnie jak w przypadku osób otyłych. Niestety aspekt ten bywa często bagatelizowany nie tylko przez jednostki dotknięte tą przypadłością, ale również przez lekarzy i dietetyków, którzy nie widzą problemu tak długo póki BMI jest prawidłowe!
Czym charakteryzują się osoby z sylwetką typu skinny fat?
Jednostki o sylwetce typu “skinny fat” wyróżnia zazwyczaj dalece nieprawidłowy wskaźnik talia-biodra i wyraźna dysproporcja w estetyce sylwetki. Do powyższych defektów dochodzi jeszcze zaburzona gospodarka lipidowa (podwyższony poziom triglicerydów i frakcji LDL- cholesterolu, obniżony poziom HDL), czemu towarzyszyć może insulinooporność. Wyraźnemu nasileniu ulegają też procesy zapalne (zwiększony poziom białka C-reaktywnego, tzw. CRP), co sprzyja rozwojowi wielu chorób. Jak więc widać nagromadzenie tkanki tłuszczowej w centralnej części sylwetki może stanowić poważny problem.
Jak należy zadziałać pod względem żywieniowym?
W takiej sytuacji warto podejść do kwestii związanych z odżywianiem w sposób skrupulatny i przemyślany, gdyż nieopatrzenie można doprowadzić do pogłębienia dysproporcji sylwetki. Nie chcę się koncentrować w swoich zaleceniach wyłącznie na zakazach i ograniczeniach, chciałbym zwrócić uwagę przede wszystkim na to, co należy zrobić ze swoim jadłospisem oraz trybem życia:
posiłki powinny opierać się na niskoprzetworzonej żywności, charakteryzującej się dużą wartością odżywczą.
w każdym posiłku warto uwzględnić pełnowartościowe źródła białka ze szczególnym uwzględnieniem śniadania, co pomoże zapanować nad apetytem.
warto pomyśleć o rotacji w spożyciu węglowodanów, przesuwając ich spożycie na porę potreningową bądź też wieczorną (badania naukowe wskazują, że przesuwanie węglowodanów z wcześniejszych posiłków na wieczór pomaga poprawić skład ciała).
Poprawa jakości spożywanej żywności, połączona z wybieraniem najzdrowszych metod obróbki termicznej (np. parowanie, gotowanie, duszenie, grillowanie, krótkotrwałe smażenie) to podstawowa kwestia związana z poprawą estetyki sylwetki typu „skinny fat”, która jest typowa dla osób będących na diecie bogatej w rafinowane węglowodany (słodycze, dania fast food, produkty z białej mąki) ubogiej jednocześnie w pełnowartościowe białko (mięso, ryby, nieprzetworzony nabiał) oraz zdrowe źródła tłuszczu (np. tłuste ryby morskie, jaja, oliwa z oliwek, migdały). Warto również podkreślić, iż oprócz kwestii związanych z żywieniem, na efektywność postępów będą miały wpływ:
aktywność fizyczna (szczególnie polecane są ćwiczenia z obciążeniem),
optymalna ilość snu (deficyt snu lub jego kiepska jakość mogą pogłębiać istniejący problem).
O czym należy pamiętać?
W przypadku sylwetki charakteryzującej się nadmiernym otłuszczeniem i deficytem mięśni, należy unikać typowego „odchudzania” – nadmierny deficyt energetyczny połączony z brakiem podstawowych składników odżywczych to chyba najgorsze, co możemy sobie zafundować posiadając sylwetkę typu „skinny fat”. Przy wyznaczaniu deficytu kalorycznego zachować należy daleko posuniętą ostrożność, w pierwszej kolejności koncentrując się na poprawie jakości uwzględnianych pokarmów i co ważne napoi. Zaburzony skład ciała przy jednoczesnej normalnej masie często obserwowany jest u osób palących papierosy, dlatego też rozstanie z tytoniowym nałogiem może okazać się pomocne w przywracaniu właściwego składu ciała.
Podsumowanie
Sylwetka skinny fat to coraz częstszy problem, jak się okazuje nie tylko natury estetycznej. „Dorabiają” się jej zarówno mężczyźni jak i kobiety, bardzo często ze względu na stosowanie niezbyt przemyślanych strategii odchudzających. Aby poprawić skład ciała zrewidować należy swój dotychczasowy sposób odżywiania oraz tryb życia.