Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Zapach oliwy z oliwek może zwiększać uczucie sytości

Zapach oliwy z oliwek może zwiększać uczucie sytości
Mechanizmy związane z odczuwaniem głodu i sytości od dawna interesują naukowców. Pokarmy, które wywołują długotrwały efekt sytości, posiadają niebagatelne znaczenie dla profilaktyki i zwalczania otyłości i nadwagi oraz chorób z nimi związanych. Sycące produkty żywnościowe zmniejszają ryzyko przejadania się i sprawiają, iż spożywane posiłki postrzegane są jako bardziej satysfakcjonujące. Dlatego komponując jadłospis – szczególnie ukierunkowany na redukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej, niewątpliwie warto uwzględnić żywność posiadającą zdolność zaspokajania apetytu na dłużej.

Co sprawia, że niektóre pokarmy są bardziej sycące od innych?

Problemy z masą i składem ciała najczęściej wiążą się z niewłaściwym doborem jakościowym i ilościowym pokarmów. Cechą produktów mocno przetworzonych jest deficyt ważnych dla prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych oraz to, że dostarczają sporej ilości energii mającej postać rafinowanych cukrów i niskojakościowych tłuszczów, nierzadko utwardzonych. Łatwo zaobserwować, iż słodycze czy fast foody sycą na krótko – w niedługim czasie po ich spożyciu znowu zaczyna pojawiać się uczucie głodu. A nawet jeśli się nie pojawia w perspektywie krótkoterminowej to rośnie z “konsumpcji na konsumpcje”. Producenci żywności często serwują konsumentom mieszankę cukrów rafinowanych, soli i tłuszczu, bo wiedzą, iż taka kompozycja sprawi, iż apetyt będzie rósł “w miarę jedzenia”.

Z kolei produkty, które sycą najmocniej i najdłużej charakteryzują się zazwyczaj większą gęstością odżywczą, zawierają wartościowe białko, błonnik czy zdrowe kwasy tłuszczowe, naturalne witaminy, składniki mineralne, etc. Do bardzo sycących pokarmów należą np.

  • mięso, (zwłaszcza takie, które dostarcza pewnej dawki tłuszczu).
  • jaja, (gotowane, smażone, ale nie - surowe)
  • ziemniaki, (frytki jednak nie będą dobrym rozwiązaniem)
  • nasiona i orzechy, (zwłaszcza - migdały)
  • wybrane przetwory mleczne (nie dosładzane, nie nazbyt słone)
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (np. płatki owsiane, razowe pieczywo)

Jeszcze bardziej sycące okazują się połączenia wymienionych powyżej produktów (np. jaja sadzone z ziemniakami mogą stłumić uczucie głodu na bardzo długo). Efekt może zostać wzmocniony przez dodatkową porcję sałatkowych warzyw.

Jak jednak pokazują odkrycia naukowców, o sycącym potencjale danego pokarmu decydują również inne jego cechy niż te związane z wartością odżywczą. Istotną rolę może odgrywać tekstura – produkty kremowe czy gęste pozwalają zaspokoić apetyt na dłużej niż ich bardziej rozwodnione odpowiedniki. Jak się okazuje, nie bez znaczenia pozostaje inne wrażenie rejestrowane przy pomocy zmysłów, a mianowicie zapach danego pokarmu.

Ciekawe badanie na temat oliwy z oliwek

Grupa naukowców z Niemiec i Australii wykonała eksperyment mający na celu ocenę wpływu różnego rodzaju tłuszczów roślinnych na wywoływanie uczucia sytości. Jako się okazało, najwięcej do zaoferowania pod tym względem posiada oliwa z oliwek, a także produkty żywnościowe wytwarzane z jej użyciem. co szczególnie ważne, w przypadku konwencjonalnego masła, smalcu i oleju rzepakowego nie odnotowano tak istotnych zależności.

W kolejnym etapie eksperymentu badani otrzymywali jogurt z dodatkiem samych związków zapachowych,  wyekstrahowanych z oliwy z oliwek – w tym przypadku również odnotowano wyraźny wzrost hormonów sytości we krwi, w porównaniu do grupy kontrolnej. Naukowcy wysnuli zatem wniosek, iż za sycące właściwości oliwy z oliwek odpowiada nie tyle zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych, ale właśnie obecność specyficznych związków decydujących o zapachu.

Podsumowanie

Sycący potencjał pokarmów to ważne zagadnienie w kontekście zapobiegania i zwalczania problemów z nadmierną masą i składem ciała. O tym czy dany produkt żywnościowy będzie zaspokajał głód na dłużej lub krócej decyduje wiele czynników, również niezwiązanych bezpośrednio z wartością odżywczą. Jak się okazuje niemałą rolę odgrywają wrażenia odbierane za pomocą zmysłów, co potwierdzają eksperymenty naukowe dotyczące ciekawych właściwości zapachowych oliwy z oliwek.