Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie bierze udziału w syntezie białek, powstaje w ustroju jako produkt metabolizmu aminokwasu dostarczanego z pokarmem – metioniny. Prawidłowy jej poziom we krwi nie stanowi żadnego zagrożenia zdrowotnego, jednak podwyższone wartości mogą przyspieszać powstawanie zmian miażdżycowych.
Szacuje się, że około 5 – 8% populacji ma podwyższony poziom homocysteiny we krwi, co prowadzić może do uszkodzeń komórek śródbłonka naczyń i tętnić, nasilenia procesów utleniania lipoprotein niskiej gęstości (tzw. zły cholesterol - LDL), a także inicjować tzw. stres oksydacyjny, którego efektem jest zwiększona produkcja wolnych rodników tlenowych oraz zwiększać ryzyko „zlepiania się” płyt krwi.
Dla prawidłowego metabolizmu homocysteiny konieczne są witaminy: B12, B6 i kwas foliowy. Odpowiednia ich dostępność umożliwia ponowną przemianę (remetylację) homcosyteiny do metioniny, ich brak natomiast wynikający z niedostatecznej podaży, upośledza ten proces i powoduje podwyższenie jej poziomu w osoczu.
Współczesna dieta zachodnia oparta na wysokoprzetworzonej żywności może nie pokrywać dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B i tym samym przyczyniać się do wzrostu poziomu homocysteiny i zwiększać ryzyko miażdżycy.
Uwzględnienie w menu pokarmów bogatych w kwas foliowy, takich jak zielone warzywa i niektóre owoce oraz będących źródłem witamin B6 i B12 (chude mięsa, jaja, produkty mleczne, podroby) może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia hioperhomocysteinemii.
W wypadku osób aktywnych fizycznie, a także obciążonych stresem, niewłaściwie odżywiających się, przyjmujących wysokie dawki kofeiny, a zwłaszcza palących i spożywających alkohol - zasadna jest dodatkowa suplementacja preparatem zawierającym większe dawki witamin z grupy B.