Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Witaminy z grupy „B” zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy

Witaminy z grupy „B” zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy
Miażdżyca zwana też arteriosklerozą to przewlekła choroba stanowiąca drugą po nowotworach najczęstszą przyczynę przedwczesnej śmierci w krajach rozwiniętych. Profilaktyka i leczenie tego schorzenia stanowi jedno z największych wyzwań medycyny współczesnej. Wśród czynników sprzyjających wystąpieniu miażdżycy wymienia się hipercholesterolemię, cukrzycę, zaburzenia krzepnięcia krwi, nadciśnienie, a także podwyższony poziom homocysteiny we krwi. Zwłaszcza ten ostatni czynnik w ostatnich latach budzi szczególne zainteresowanie lekarzy, dietetyków i fizjologów.

Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie bierze udziału w syntezie białek, powstaje w ustroju jako produkt metabolizmu aminokwasu dostarczanego z pokarmem – metioniny. Prawidłowy jej poziom we krwi nie stanowi żadnego zagrożenia zdrowotnego, jednak podwyższone wartości mogą przyspieszać powstawanie zmian miażdżycowych. Szacuje się, że około 5 – 8% populacji ma podwyższony poziom homocysteiny we krwi, co prowadzić może do uszkodzeń komórek śródbłonka naczyń i tętnić, nasilenia procesów utleniania lipoprotein niskiej gęstości (tzw. zły cholesterol - LDL), a także inicjować tzw. stres oksydacyjny, którego efektem jest zwiększona produkcja wolnych rodników tlenowych oraz zwiększać ryzyko „zlepiania się” płyt krwi.

Dla prawidłowego metabolizmu homocysteiny konieczne są witaminy: b12, b6 i kwas foliowy. Odpowiednia ich dostępność umożliwia ponowną przemianę (remetylację) homcosyteiny do metioniny, ich brak natomiast wynikający z niedostatecznej podaży, upośledza ten proces i powoduje podwyższenie jej poziomu w osoczu.

Współczesna dieta zachodnia oparta na wysokoprzetworzonej żywności może nie pokrywać dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B i tym samym przyczyniać się do wzrostu poziomu homocysteiny i zwiększać ryzyko miażdżycy. Uwzględnienie w menu pokarmów bogatych w kwas foliowy, takich jak zielone warzywa i niektóre owoce oraz będących źródłem witamin b6 i b12 (chude mięsa, jaja, produkty mleczne, podroby ) może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia hioperhomocysteinemii. W wypadku osób aktywnych fizycznie, a także obciążonych stresem, niewłaściwie odżywiających się, przyjmujących wysokie dawki kofeiny, a zwłaszcza palących i spożywających alkohol - zasadna jest dodatkowa suplementacja preparatem zawierającym duże dawki witamin z grupy B. 

W artykule mówimy o: Zdrowie Poprawa kondycji Recover 40+

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę