IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jak zrobić dobry chleb bezglutenowy?

Jak zrobić dobry chleb bezglutenowy?
Dieta bezglutenowa, oprócz tego, że jest w dzisiejszych czasach bardzo modna, to ma też swoje terapeutyczne zastosowanie. Przykładowo w przypadku chorób takich jak celiakia wykluczenie glutenu jest bezwzględną koniecznością, a coraz więcej też mówi i pisze się o tym, że eliminacja wspomnianego składnika niesie za sobą korzyści również w innych chorobach autoimmunologicznych. Co więcej, biorąc pod uwagę, iż przypadłość zwana NCGS (nieceliakalna nadwrażliwość na gluten), dotyczyć może nawet 6% populacji, to okazuje się, że temat bezglutenowych produktów i potraw okazuje się bardzo na czasie. W niniejszym artykule zaproponuję zatem przepis na smaczny i prosty w przygotowaniu chleb bezglutenowy.

Po co piec skoro można kupić?

Nie ulega wątpliwości, że samodzielne wypiekanie chleba jest zajęciem czasochłonnym. Chleba po prostu nie da się upiec w 15 minut, nie poświęcając całemu procesowi należytej uwagi. Biorąc pod uwagę fakt, iż w sklepach można bez problemu dostać pieczywo bezglutenowe, cała idea "wypiekania" wydaje się pozbawiona sensu. W praktyce jednak sytuacja wygląda inaczej. Chleby bezglutenowe dostępne w sklepach są zazwyczaj miernej jakości. Lista składników użytych do ich produkcji jest bardzo długa i obejmuje nierzadko pokaźną ilość niechlubnych dodatków z dużymi dawkami cukrów rafinowanych na czele. Stąd też samodzielne pieczenie chleba jest rozwiązaniem bardzo sensownym, o ile oczywiście zależy nam na zdrowiu i sylwetce.

Zanim upieczesz chleb bezglutenowy

Chcąc upiec chleb bezglutenowy, warto wiedzieć, że aby go otrzymać, nie wystarczy jedynie zrezygnować z wyrobów pszennych. Gluten naturalnie obecny jest w wielu innych zbożach takich jak żyto (a więc mąka żytnia się po prostu nie nadaje do wyrobu powyższego pieczywa) czy jęczmień. Co więcej, glutenem mogą być też zanieczyszczone zboża bezglutenowe takie jak owies i gryka (ta akurat zbożem nie jest, ale obiegowo zaliczana jest do zbóż, stąd ten skrót myślowy). Jeśli zależy nam na tym, by chleb był całkowicie bezglutenowy, powinniśmy oprzeć go na surowcach z przekreślonym kłosem.

Receptura bezglutenowego chleba

Oczywiście chleb bezglutenowy można wypiekać na wiele różnych sposobów. Poniższy przepis jednak pozwala otrzymać wypiek, w przypadku którego trudno może być się zorientować, że poczynione zostały starania, by gluten wykluczyć.

Potrzebne składniki

  • mąka gryczana – 300 g,
  • maka ziemniaczana – 100 g,
  • maka kukurydziana – 100 g,
  • drożdże instant – 1 opakowanie,
  • siemię lniane (może być odtłuszczone) – 15-20 g,
  • płatki migdałowe – 25-30 g,
  • ostropest mielony – 10 g,
  • sól (dietetyczni puryści niech użyją himalajskiej) – 5-7 g,
  • cukier (oczywiście może być nierafinowany, brązowy, jeśli to uspokoi sumienie...) – 5-10 g,
  • ciepła woda – 500-800 ml.

Oczywiście składniki można zmieniać, dodawać inne niż tu wymienione, ale cały czas trzeba pamiętać o kwestii glutenu, o ile oczywiście chcemy zachować konsekwencję. Przykładowo: dobrym i działającym prozdrowotnie dodatkiem do chleba może być kurkuma posiadająca szereg ciekawych właściwości.

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania jest banalnie prosty.

  1. Mąki należy zmieszać z częścią przewidzianej wody i z siemieniem lnianym.
  2. Należy dodać drożdże, sól, cukier, a potem także migdały, ostropest.
  3. Następnie należy dolać resztę wody wodę i wymieszać w celu uzyskania gładkiej masy.
  4. Tak przygotowane "ciasto" trzeba jedynie umieścić w wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i poczekać około godziny.
  5. Następnym krokiem jest umieszczenie owocu ciężkiej pracy w piekarniku nagrzanym do 210-220°C. Orientacyjny czas potrzebny do uzyskania złocistego chleba bezglutenowego to 45-50 minut.
  6. Gdyby pieczywo przedwcześnie zaczęło się przypiekać, można lekko zmniejszyć temperaturę lub korzystniej — przykryć od góry aluminiową folią.
  7. Chleb po upieczeniu powinien trochę odstać i lekko ostygnąć przed konsumpcją.

Wartość odżywcza chleba bezglutenowego

Otrzymany zgodnie z podaną recepturą chleb będzie się charakteryzował następującą wartością odżywczą:

  • wartość energetyczna – 2000 kcal,
  • węglowodany strawne – 360 g,
  • błonnik – 30 g,
  • tłuszcz – 35 g (w tym kwasy nasycone: 5 g),
  • białko – białko 55 g (w tym: EAA 19 g; BCAA 9,5 g),
  • magnez – 850 mg,
  • potas – 2000 mg,
  • wapń – 250 mg,
  • fosfor – 1850 mg,
  • cynk – 14 mg,
  • żelazo – 16 mg,
  • witamina E – 8,5 mg,
  • witamina B1 – 2 mg
  • witamina B2 – 0,75 mg
  • witamina B6 – 2,5 mg,
  • niacyna – 8,5 mg,
  • kwas foliowy – 150 mcg.

Jak więc widać otrzymane pieczywo jest dość zasobne w składniki odżywcze, choć należy się liczyć z tym, że podane wartości dotyczą całego chleba otrzymanego łącznie z 500 g mąki.

Podsumowanie

Chleb bezglutenowy rekomendowany jest oczywiście w pierwszej kolejności osobom nietolerującym glutenu. Niemniej upiec go i zjeść może każdy, kto tylko ma ochotę. W sytuacji, w której nie występuje problem z glutenem, można oczywiście pozwolić sobie na mniej restrykcyjne podejście do doboru surowców.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.