Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co warto wiedzieć na temat cynku?

Co warto wiedzieć na temat cynku?
Cynk, podobnie jak magnez, żelazo i wapń należy do grupy składników mineralnych, które przedstawiane bywają często jako „kluczowe” dla rozwoju ogólnie pojętej formy sportowej. Wchodzi on w skład wielu suplementów przeznaczonych dla osób aktywnych fizycznie, w tym również środków mających wspomagać produkcje testosteronu i preparatów przyspieszających regenerację organizmu. Czy jednak pierwiastek ten faktycznie posiada wyjątkowe właściwości?

Biologiczna rola cynku

Cynk należy do niezbędnych składników naszej diety, a zapewnienie odpowiedniej jego podaży ma kluczowe znaczenie dla utrzymania szczytowej kondycji zdrowotnej. Rola jaką pełni w organizmie ludzkim ten pierwiastek jest niezwykle wszechstronna. Cynk wchodzi w skład około 200 enzymów, czyli czynników napędzających przemiany biochemiczne zachodzące w ustroju. Dzięki temu bierze on udział w niemal wszystkich procesach metabolicznych takich jak np.:

- synteza białek, (w tym również białek mięśniowych),

- produkcja hormonów, (takich jak testosteron)

- reakcje odpornościowe, (chroniąc organizm przed infekcjami),

- i wielu innych.

Cynk może być magazynowany w ustroju m.in. w tkance kostnej oraz w mięśniach, a niewielki procent puli całkowitej obecny jest w osoczu.

Źródła pokarmowe cynku

Głównymi źródłami cynku w diecie są: mięso, wątróbka, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona produkt zbożowe. Jego zawartość w żywności wygląda następująco (dane podane w przeliczeniu na 100g części jadalnych  produktu ):

- wątroba cielęca - 8,5mg,

- pestki dyni - 7,50mg,

- wątroba wieprzowa 4,5mg,

- ser gouda tłusty 4mg,

- wołowina 3 – 4mg

- kasza gryczana 3,5mg

- migdały 3,2mg,

- wieprzowina: 2,5 – 3,5mg,

- płatki owsiane 3mg

- nasiona słonecznika 2,7mg.

Czynniki wpływające na wchłanianie i wykorzystanie przez organizm

Biodostępność cynku obecnego w diecie uzależniona jest od wielu czynników. Zwiększają ją m.in.:  wybrane kwasy organiczne takie jak kwas cytrynowy i jabłkowy oraz obecność niektórych aminokwasów takich jak asparagina. Jego przyswajalność ulega zmniejszeniu przy obecności żelaza niehemowego, miedzi , kwasu szczawiowego, niektórych frakcji błonnika oraz przy zbyt wysokim stężeniu fitynianów (związki te obecne są w pełnoziarnistych produktach zbożowych).

Zapotrzebowanie oraz skutki niedoboru i nadmiaru cynku

Dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi około 12mg. Pomimo, iż można spotkać się z teoriami głoszącymi, iż potrzeby ustrojowe osób aktywnych fizycznie są istotnie wyższe, to tak naprawdę brakuje na to przekonujących dowodów. Zazwyczaj przy dobrze zbilansowanej diecie jego przeciętne spożycie mieści się w przedziale od 10 do 20mg, co nie niesie za sobą ani ryzyka wystąpienia niedoboru, ani tez – nadmiaru cynku. Przy nieprawidłowym doborze pokarmów oraz przy intensywnej suplementacji sytuacja oczywiście wyglądać może inaczej.

Do objawów niedoboru tego pierwiastka należą:

- zaburzenia odczuwania smaku,

- zmiany skórne, brak łaknienia,

- utrata włosów,

- zahamowanie wzrostu,

- obniżenie odporności immunologicznej,

- spadek poziomu testosteronu,

- wolniejsze gojenie się ran.


Nadmiar cynku może natomiast wywoływać:

- zaburzenie gospodarki miedzią w ustroju,

- niedokrwistość,

- upośledzenie funkcjonowania gospodarki lipidowej objawiające się spadkiem poziomu „dobrego” (HDL) i wzrostem poziomu „złego” (LDL) cholesterolu.

Cynk a testosteron

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie szczególne znaczenie może mieć rola jaką cynk pełni w procesie produkcji testosteronu. Badania naukowe wskazują, że odpowiedni jego poziom w ustroju jest niezbędny dla utrzymania odpowiedniego poziomu tego hormonu. W przypadku niedoboru androgenów wywołanego deficytem cynku suplementacja tym pierwiastkiem pozwala odwrócić tę nieprawidłowość skutkując wzrostem produkcji testosteronu. Efekt ten jednak nie jest notowany w przypadku prawidłowego statusu tego pierwiastka w ustroju. Innymi słowy stosowanie suplementów typu „ZMA”, „MZB”, „ZMB6”, ZnMgB6” i im podobnych, będących mieszaniną cynku, magnezu i witaminy B6, tak naprawdę wbrew sugestiom producentów nie wpływa na poziom androgenów u osób, które nie cierpią na niedobory wspomnianych składników.

Podsumowanie

Cynk jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Odpowiednie jego spożycie ma istotne znaczenie dla utrzymania szczytowej kondycji zdrowotnej organizmu, a jego braki mogą m.in. spowodować spadek odporności immunologicznej oraz obniżenie produkcji testosteronu. Korzyści wynikające z suplementacji cynkiem bywają jednak niekiedy przeceniane. Przy dobrze zbilansowanej diecie nie ma potrzeby uzupełniania podaży tego pierwiastka poprzez stosowanie specjalnych preparatów.

 

 

 

Mamy aplikację!

Hej! Z przyjemnością zapraszamy Cię do pobrania naszej nowej aplikacji, która pomoże Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Przygotowaliśmy ją z myślą o Tobie, by ułatwić Ci trzymanie się diety i planu treningowego.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat aplikacji oraz ją pobrać? Zrobisz to poprzez Google Play: