Witamina C jest niezbędna do codziennego funkcjonowania i zachowania zdrowia. Organizm ludzki sam nie produkuje witaminy C, dlatego musi być ona dostarczana wraz z dietą lub suplementacją. Znajdziemy ją w wielu owocach i warzywach, np. czerwonej papryce, truskawkach, porzeczkach, jarmużu, szpinaku, kapuście i oczywiście w cytrusach.
Dzienne zalecane spożycie w obecnym okresie to nawet 300-500 mg. Jest to ilość, która wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie, a większe dawki niekoniecznie przekładają się na zwiększenie efektywności suplementacji. Wyższą suplementację warto zastosować, gdy dopada nas infekcja
Jakie więc korzyści dla zdrowia przynosi witamina C?
Zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia naturalne mechanizmy obronne naszego ciała. Przeciwutleniacze mają za zadanie wzmacniać układ odpornościowy i przeciwdziałać wolnym rodnikom, które uszkadzają komórki. Wolne rodniki wywołują tzw. “stres oksydacyjny”, który powiązany jest z wieloma chorobami przewlekłymi. Ograniczenie działania wolnych rodników zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych.
Wspomaga walkę z nadciśnieniem
Wysokie ciśnienie krwi uszkadza z czasem wiele narządów w naszym organizmie. Badania wykazały, że odpowiednia dawka witaminy C może obniżyć ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie, jak i u osób zdrowych. Witamina C powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych, dzięki temu wywierają one mniejsze ciśnienie na przepływającą przez nie krew.
Obniża ryzyko chorób serca
Wcześniej wspomnieliśmy, że witamina C przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia krwi, przez co chroni serce. Jednak posiada jeszcze jedną właściwość, która pozwala na wsparcie najważniejszego mięśnia w naszym ciele. Witamina C ma właściwości obniżające poziom trójglicerydów, jak i obniżające poziom złego cholesterolu LDL. A co najważniejsze stymuluje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, przyczyniając się do poprawy zdrowia układu naczyniowego.
Obniża poziom kwasu moczanowego
Dna moczanowa jest bolesną przypadłością, która powoduje zapalenie stawów. Objawy nasilają się, gdy we krwi rośnie poziom kwasu moczowego, który jest odpadem wytwarzanym przez organizm. Witamina C obniża ilość kwasu moczowego w organizmie. W badaniach wykazano, że osoby spożywającej wysokie dawki witaminy C posiadały mniejszą zawartość kwasu moczowego, w porównaniu do osób, które miały niską zawartość tej witaminy w diecie.
Pomaga zapobiegać niedoborom żelaza
Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem dietetycznym, który pełni szereg funkcji w naszym ciele. Jest niezbędny w wytwarzaniu krwi, jak i transporcie tlenu po całym organizmie. Witamina C usprawnia wchłanianie żelaza w ciele, dlatego też jej odpowiednia ilość będzie kluczowym elementem walki z niedoborami samego żelaza. 100 mg witaminy C może poprawić wchłanianie żelaza aż o 67%. Warto więc stosować oba związki razem.
Zwiększa odporność
Witamina C swoją popularność zawdzięcza temu, że podnosi znacznie odporność organizmu. To ona przychodzi nam na myśl, gdy łapie nas przeziębienie. Wynika to z faktu, że jest ona wykorzystywana w wielu procesach odpornościowych organizmu (produkcja białych krwinek, chroni białe krwinki przed wolnymi rodnikami, wspiera bariery skórne), przez co chroni organizm przed wystąpieniem infekcji. Witamina C przyspiesza również gojenie ran.
Poprawia pracę mózgu
Działanie to powiązane jest bezpośrednio z punktem pierwszym, który opisywał zjawisko stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny powoduje stany zapalne, które mogą przyczyniać się do uszkodzenia nerwów mózgu, jak i nerwów przykręgosłupowych, co zwiększa ryzyko demencji. Witamina C, jako silny przeciwutleniacz, chroni komórki mózgowe, jak i układ nerwowy przed zniszczeniem.
Wspomaga stawy i kondycję skóry
Witamina C jest odpowiedzialna za syntezę kolagenu. Oznacza to, że jej odpowiednia ilość będzie wpływać na pracę stawów, jak i możliwości regeneracyjne. Jeżeli masz kłopoty ze stawami, połączenie suplementacji kolagenem i witaminą C będzie idealnym rozwiązaniem do przeciwdziałania kontuzji. Co więcej, jako że skóra zbudowana jest ze struktur kolagenowych, odpowiednia ilość witaminy C skutecznie będzie wspierać utrzymanie zdrowego wyglądu skóry.
Oprócz wyżej wymienionych punktów witamina C posiada dodatkowe korzyści, które polegają na:
- zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka, co powiązano bezpośrednio z działaniem antyoksydacyjnym,
- ochronie przed chorobami oczu,
- leczeniu zatruć ołowiem
Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać?
Witamina C posiada wiele korzyści zdrowotnych, które są udokumentowane licznymi badaniami naukowymi. Należy ona do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a więc jej gromadzenie się w ciele jest ograniczone, co z kolei obniża ryzyko przedawkowania. Jako silny przeciwutleniacz, zapobiega powstawaniu chorób przewlekłych, obniża ciśnienie krwi, chroni serce i układ nerwowy, a także wspomaga stawy i wygląd skóry.
Dzienna dawka witaminy C powinna wynosić w obecnym okresie nawet 300-500 mg, co w zupełności pokrywa dobowe zapotrzebowanie.