O tym, że w żywności zawarte są substancje nieodżywcze mogące wyraźnie poprawiać zdolności wysiłkowe, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Dowodem na to są choćby buraki i otrzymywany z nich sok, którego pozytywny wpływ na zdolności wysiłkowe został potwierdzony w wielu badaniach naukowych. Działanie buraczanego soku, okazało się na tyle spektakularne, że zainspirowało wielu naukowców do poszukiwania innych "naturalnych ergogeników". Istnieją przesłanki, by sądzić, że pewne walory ma m.in. sok winogronowy.
Ludzie to nie wiedzą, jakie siły drzemią w naturze…
Chociaż zwykliśmy postrzegać większość substancji stosowanych we wspomaganiu sportowym tak, jakby zostały "stworzone" przez ludzi i były produktami chemicznej syntezy, to fakty są takie, że są to albo produkty pochodzenia naturalnego, albo też ich syntetyczne kopie (identyczne pod względem budowy chemicznej). Przykładem może być kofeina czy choćby kreatyna — przecież nie są to związki "wymyślone" przez człowieka, a substancje naturalnie występujące w przyrodzie. W ostatnim czasie odkrywa się również, iż pozytywne efekty może nieść za sobą nie tylko przyjmowanie wyizolowanych substancji, ale kompletnych produktów żywnościowych będących ich źródłem. Tutaj za przykład mogą posłużyć buraki (zawierające nieorganiczne azotany), ale nie tylko. Dość obiecujące okazują się też być: arbuz, jedna z odmian wiśni oraz… winogrona. Właśnie tym ostatnim owocom poświęcony został niniejszy artykuł.
Winogrona — magiczny owoc?
O unikalnych walorach winogron mówi się i pisze od dawna. Świat nauki poświęcił sporo czasu i uwagi związkom zawartym w tych owocach, a przede wszystkim rezweratrolowi, w którym co prawda pokładano trochę zbyt duże nadzieje, ale który też bez wątpienia posiada kilka ciekawych walorów. Okazuje się jednak, że winogrona a dokładnie otrzymywany z nich sok, mogą też znaleźć zastosowanie we wspomaganiu sportowym — i nie chodzi tutaj bynajmniej o "przyspieszenie transportu kreatyny" (swego czasu sok z winogron polecano jako sposób na zwiększenie akumulacji suplementowanej kreatyny w mięśniach).
Interesujące badanie
Dość ciekawych danych w kwestii wpływu soku winogronowego na zdolności wysiłkowe dostarcza badanie, w którym wzięło udział 28 średnio wytrenowanych biegaczy w różnym wieku. Osoby biorące udział w badaniu zostały podzielone losowo na dwie grupy. Część uczestników otrzymywała przez okres 4 tygodni sok z ciemnych winogron w ilości 10 ml na kilogram masy ciała na dobę w dawkach podzielonych (jedna porcja przyjmowana była przed, a druga bezpośrednio po sesji wysiłkowej na ergometrze). Pozostali ochotnicy do picia dostali izokaloryczne (czyli o tej samej wartości energetycznej) i izoglikemiczne (czyli o tym samym ładunku glikemicznym) placebo o podobnych walorach smakowych. Co się okazało?
Wyniki eksperymentu
Rezultaty powyższej próby okazały się bardzo optymistyczne. Osoby, które spożywały sok z winogron, uzyskały średnio o 15% lepsze wyniki w teście wydolnościowym, w stosunku do wartości wyjściowej zbadanej przed rozpoczęciem interwencji — należy dodać, iż poprawa jednak dotyczyła wydolności tlenowej. Dodatkowo zaobserwowano spadek aktywności czynników zapalnych w organizmach badanych, pijących sok winogronowy oraz zwiększenie aktywności przeciwutleniaczy w ustroju. W grupie otrzymującej placebo takich efektów nie zaobserwowano.
Więcej danych dotyczących wspomnianej próby można znaleźć w poniższej publikacji:
Jak widać, sok z winogron może posiadać ciekawy potencjał ergogeniczny poprawiając zdolności wysiłkowe osób regularnie trenujących. Przytoczone badanie jest pionierskie i warto poczekać na kolejne takie próby — nie możemy mieć pewności, iż uzyskane wyniki da się powtórzyć. Z pewnością jednak, rezultaty opisane powyżej są dość optymistyczne. Badanie zostało zaprojektowane w ciekawy sposób. Na plus można uznać, iż wzięły w nim udział osoby wytrenowane. Walorem jest też użycie placebo o bardzo zbliżonych parametrach (taka sama ilość energii, taki sam ładunek glikemiczny, podobne właściwości smakowe) oraz zastosowanie randomizacji.
Wadą badania był test wysiłkowy "do wyczerpania", który nie odzwierciedla warunków typowego treningu czy zawodów sportowych. Dla przykładu, w dyscyplinach biegowych brakuje konkurencji typu "kto dalej pobiegnie" a w zamian liczy się czas, w jakim pokonany zostanie zamierzony dystans. Stąd też przydałyby się jeszcze inaczej zaprojektowane eksperymenty, które być może niebawem zostaną przeprowadzone. Póki co pozostaje czekać, choć nie zaszkodzi wprowadzić winogron lub też otrzymywanego z nich soku do sportowej diety.
Podsumowanie
Sok z winogron może posiadać właściwości ergogeniczne. Jego walory jednak manifestują się na poziomie wydolności tlenowej. Może więc on stanowić ciekawe rozwiązanie dla zawodników dyscyplin wytrzymałościowych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.