Zajadami nazywa się stany zapalny występujące w okolicy kącików ust, którym towarzyszy ból i pieczenie. W pewnym okresie życia, problemu tego doświadcza niemal każdy. Mało kto jednak wie – skąd przypadłość się bierze. Okazuje się, że przyczyn jej powstawania może być wiele. W niniejszym artykule przybliżę trochę to zagadnienie.
Zajady – co to takiego?
Zajady, to przypadłość w przebiegu, której dochodzi do rozwoju stanu zapalnego w kącikach ust (stąd nazwa „kątowe zapalenie warg”). Jej rozwój jest kilkuetapowy. Najpierw dochodzi do pęknięcia przesuszonej skóry, a następnie pojawiają się niewielkie bąble wypełnione surowiczym płynem. Po kilku dniach zmiany pękają, co wiąże się z bólem, pieczeniem, dyskomfortem. Ranki zazwyczaj goją się bardzo opornie, co w konsekwencji doprowadzić może do powstania blizn. Zajady na szczęście nie rozprzestrzeniają się na inne części ciała.
Przyczyny zajadów
Istnieje wiele przyczyn, które spowodować mogą pojawienie się zajadów. Niekiedy przypadłość ma podłoże grzybicze lub bakteryjne (ale nie wirusowe – w przeciwieństwie do opryszczki, z którą zajady nieraz są mylone). Zakażeniom grzybiczym sprzyjać może antybiotykoterapia, która powodując zaburzenie stanu mikroflory jelitowej dodatkowo upośledza syntezę witamin z grupy B, co także stanowi czynnik ryzyka powstawania zajadów (szczególnie odczuwalny jest niedobór witaminy B2). Deficyt żelaza to kolejny możliwy bodziec prowadzący do rozwoju stanów zapalnych w kącikach ust.
Zajady dość często występują w przebiegu cukrzycy. Pojawiają się także w przypadku alergii pokarmowych, zwłaszcza – alergii na nikiel. Czynnikiem predysponującym do rozwoju tej przypadłości może być noszenie aparatów ortodontycznych i protez zębowych. Niekiedy zajady pojawiają się też w przypadku zaawansowanej próchnicy. Stosowanie leków przeciwtrądzikowych zawierających izotretynoinę także może prowadzić do powstawania zajadów.
Leczenie zajadów
Zazwyczaj w leczeniu zajadów stosuje się metody domowe, tradycyjne. Najczęściej bardzo dobre efekty przynosi suplementacja witaminą B2. Zalecane dawki mieszczą się w przedziale od kilku do kilkunastu miligramów na dobę (dobrym jej źródłem jest m.in. wątroba). Uzupełnienie niedoborów żelaza (jeśli to one są przyczyną przypadłości) także bywa pomocne. Pomocny okazać się może także czosnek (i ekstrakty z czosnku), a to głównie ze względu na działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Często polecane są też olejki: lawendowy i z drzewa herbacianego.
Pomocne w leczeniu zajadów są preparaty miejscowe, m.in. maści ściągające, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne (tribiotic, tormentiol, clortimazolum, maść cynkowa). Niekiedy zaleca się też smarowanie zajadów środkiem zawierającym hydrokortyzon. Pomóc mogą także środki z kwasem mlekowym oraz witaminami A oraz E.
Podsumowanie
Zajady to niby błaha, ale i zarazem uciążliwa przypadłość, która może mieć różne przyczyny. Ważne jest to, że poprzez wprowadzenie stosunkowo prostych zabiegów można zajadów skutecznie się pozbyć. Niekiedy wystarczy już jeden dzień suplementacji witaminą B2 by zauważyć wyraźną poprawę.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.