Najczęściej występuje w formie rafinowanej i nierafinowanej. Olej kokosowy nierafinowany extra virgin, to ten który pięknie pachnie kokosem, w postaci stałej ma klarowny biały kolor. Świetnie nadaje się do spożywania na zimno. Do smażenia z powodzeniem możemy stosować rafinowaną wersję tego tłuszczu. Olej rafinowany jest bezbarwny, pozbawiony smaku i zapachu. Forma ta jest sporo tańsza. Ta wersja znajdzie również zastosowanie w pielęgnacji ciała.
Olej kokosowy, jak już wspomniałam, składa się głównie z tłuszczy nasyconych. Dokładnie są to triglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych. Tak zwane tłuszcze MCT.
Tłuszcze MCT są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Dzięki krótszym łańcuchom są szybciej wchłaniane i metabolizowane niż tłuszcze długołańcuchowe. Dzięki temu sprawdzają się świetnie jako źródło energii dla mięśni i różnych narządów. Istnieje dużo większe prawdopodobieństwo, że olej MCT zostanie wykorzystany jako energia, zamiast zmagazynowania w postaci tkanki tłuszczowej.
To czyni olej kokosowy świetnym źródłem energii dla sportowców, zwłaszcza sportów wytrzymałościowych, a także osób dbających o linię.
Trójglicerydy średniołańcuchowe występujące w oleju koksowym pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu (m.in. Choroba Alzheimera). Dzieje się tak za sprawą zwiększenia ciał ketonowy w mózgu, które mogą być wykorzystywane jako alternatywne źródło energii dla glukozy.
Jednym ze składników oleju kokosowego jest kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Stosowanie oleju kokosowego w czasie grypy, przeziębienia, a także w przypadku ogólnego zapalenia, jakie występuje np. w czasie chorób autoimmunologicznych może być pomocne eliminacji szkodliwych patogenów, przyczyniając się do zapobiegania zakażeniom i stanom zapalnym.
Badania u ludzi i zwierząt wykazują, że olej kokosowy poprawia poziom ważnych czynników ryzyka, takich jak całkowity cholesterol, LDL i HDL, a to przekłada się na mniejsze ryzyko chorób serca.
Jak możemy używać oleju kokosowego w kuchni?
Jest to olej składający się z kwasów nasyconych, więc możemy na nim bezpiecznie smażyć, jak i dodawać do potraw poddawanych długiej obróbce cieplnej.
Nierafinowany olej kokosowy extra virgin możemy dodać również do kawy. W ten sposób otrzymamy popularną Bulletproof coffe. Taka wersja kofeinowego napoju świetnie sprawdzi się jako poranna dawka energii. Jeśli potrzebujesz energii i koncentracji przed ważnym egzaminem czy rozmową o pracę, kuloodporna kawa może okazać się świetnym rozwiązaniem.
Na bazie oleju kokosowego możemy przygotowywać także ciasta, desery, dodawać do koktajli.
Jakie zastosowanie znajdzie olej kokosowy do pielęgnacji ciała i włosów?
Zastosowanie oleju koksowego w kosmetyce jest bardzo szerokie. Poniżej wymienię kilka pomysłów na jego użycie.
Idealnie zastąpi balsam czy olejek do ciała. Możemy dodać łyżkę oleju do kąpieli w wannie, dzięki czemu skóra będzie nawilżona i elastyczna. Sprawdzi się również jako krem przeciwzmarszczkowy do twarzy.
Olej kokosowy jest również idealny do olejowania włosów, dzięki czemu będą gładkie i zyskają blasku. Wsmarowany w końcówki zapobiega ich rozdwajaniu. Można go użyć do przygotowania zdrowego dezodorantu lub nawet stosować samodzielnie.
Posiada niski film ochronny, może być więc przez niektóre osoby używany jako ochrona skóry w czasie opalania.
Co najbardziej istotne. Jest to zupełnie naturalna substancja. Pozbawiona chemii, aromatów, parabenów, substancji alergicznych.
Zastosowań tłuszczu kokosowego jest chyba nieskończenie wiele. Zachęcam do włączenia go do codziennego użytku.