IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co jest najlepsze i najgorsze dla naszych jelit?

Co jest najlepsze i najgorsze dla naszych jelit?
Mikrobiom jelitowy, a w zasadzie wszystkie bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym, zostały powiązane z występowaniem alergii, otyłości i cukrzycy, a także zespołu jelita drażliwego. Bakterie jelitowe wpływają również na zdrowie serca i mózgu. Zebraliśmy dla Ciebie dziesięć produktów przyjaznych dla jelit. Uwzględnij je w swoim menu, aby poprawić zdrowie jelit. W dzisiejszym artykule dowiesz się również, jakie produkty żywnościowe mogą szkodzić Twoim jelitom.

Pokarmy, które wspomagają pracę jelit

Jeśli chodzi o żywność, która pomaga wspierać zdrowie jelit, mamy dwie kategorie: probiotyki i prebiotyki.

Kimchi i kiszona kapusta

Kimchi dobre dla jelitKimchi to danie będące symbolem kultury koreańskiej. Kimchi to kiszone warzywa, uzupełnione licznymi przyprawami i różnymi dodatkami. Według oryginalnego, klasycznego przepisu, podstawą kimchi jest kapusta pekińska, obok której pojawiają się marchewka i por oraz czosnek i cebula dymka, które wzmacniają. 

Kimchi zawiera pożyteczne bakterie Lactobacillus, należące do grupy bakterii kwasu mlekowego. Wywierają one pozytywny wpływ na zdrowie — wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Wczesne badania sugerują, że kimchi zmienia środowisko bakterii jelitowych, potencjalnie zmniejszając ryzyko insulinooporności, otyłości i wysokiego ciśnienia krwi.

Kapusta kiszona dobra dla jelitNie jesteś fanem kimchi? Spróbuj innych fermentowanych potraw, takich jak dobrze znana u nas i łatwo dostępna kapusta kiszona, a także innych, takich jak kombucha lub tempeh.

Jogurt i kefir

Jogurt i kefir dobry dla jelitPodobnie, jak kimchi, jogurt jest naturalnie fermentowanym pokarmem, który stanowi cenny probiotyk. Badania wykazały, że kobiety, które przez cztery tygodnie spożywały codziennie jogurt bogaty w probiotyki, odczuwały komfort trawienny i lepsze samopoczucie.

Większość ogólnodostępnych jogurtów zawiera małe ilości cennych bakterii. Z tego powodu warto poszukać dobrego jogurtu, bogatego w bakterie lub przygotować go samodzielne w domu. Kupując jogurt, zwróć uwagę, czy na opakowaniu producent wyszczególnił rodzaj bakterii obecnych w jogurcie i ich ilość. Możesz wybrać również kefir.

Topinambur i szparagi

Topinambur dobry dla jelitKarczoch jerozolimski, znany również, jako sunchoke, to smaczna bulwa pełna prebiotycznego włókna — inuliny. Wczesne badania sugerują, że inulina zawarta w topinamburze zwiększa ilość dobrych bakterii w jelitach.

Uwaga jednak na nadmiar inuliny, gdyż może powodować gazy i wzdęcia. Z tego powodu produkty bogate w inulinę należy wprowadzać do diety stopniowo. Jeśli nie możesz znaleźć tych orzechowo-słodkich bulw, sięgnij po inne wspaniałe źródła, takie jak: korzeń cykorii, szparagi, korzeń mniszka lekarskiego, cebulę i czosnek.

Czosnek i cebula

Czosnek i cebula dobre dla jelitOprócz inuliny czosnek jest również bogaty w naturalne prebiotyczne fruktooligosacharydy (FOS). Badania in vitro wykazały, że czosnek zwiększa dobre Bifidobacteria w jelitach, co może pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom żołądkowo-jelitowym. Fruktooligosacharydy znajdziesz również w porze, szparagach i cebuli.

Zielone (niedojrzałe) banany

Zielone banany dobre dla jelitNiedojrzałe banany są bogate w prebiotyczną, oporną skrobię, która jest rozkładana przez bakterie jelitowe. Uzupełnienie diety oporną skrobią znacznie poprawiło ruchy perystaltyczne jelit i ich funkcjonowanie.

Skrobia oporna znajduje się również w warzywach korzeniowych, roślinach strączkowych i ziarnach. 

Jęczmień i owies

Jęczmień dobry dla jelitJęczmień zawiera beta-glukan, który, jak wykazały badania, może zwiększyć wzrost i korzyści probiotyczne czterech różnych dobrych szczepów Lactobacillus .

Podobny efekt osiągniesz jedząc płatki owsiane!

Jabłka

Jabłka dobre dla jelit"An apple a day keeps the doctor away" (jedno jabłko dziennie trzyma z dala od lekarza) – jak mówi słynne przysłowie. Jest to prawdopodobnie spowodowane zawartością pektyny. Pektyna stanowi około 50 procent zawartości błonnika w jabłku i stanowi cenną pożywkę dla bakterii jelitowych. 

Makaron Shirataki

Makaron Shirataki dobry dla jelitZnasz te dziwne, niskokaloryczne makarony? Są one zaskakująco dobre dla Twoich jelit. Ten dietetyczny makaron jest wytwarzany z korzenia konjac, który jest bogaty w błonnik prebiotyczny, zwany glukomannanem. Glukomannan może poprawić częstotliwość i objętość wypróżnień, a także skład bakteryjny w jelitach. Jedno z badań wykazało, że nawet niewielka dawka błonnika pomogła zmniejszyć zaparcia o 30 procent.

Kakao

Kakao dobre dla jelitKakao jest bogate w polifenolowe flawanole, które oprócz zdrowotnych właściwości dla serca mają również działanie prebiotyczne. W pewnym badaniu wykazano, że spożywanie kakao znacznie zwiększało dobrą zawartość Bifidobacteria i Lactobacilli w jelitach, jednocześnie zmniejszając liczbę złych bakterii. 

Otręby pszenne

Otręby pszenne dobre dla jelitOtręby pszenne zawierają unikalne włókno prebiotyczne zwane arabinoksylanowymi oligosacharydami (AXOS), które podnoszą poziom Bifidobacteria w jelitach. Badania wykazały, że w porównaniu z białym pieczywem, pełnoziarniste pieczywo bogate w otręby pomaga poprawić częstotliwość wypróżnień.

Pokarmy, które szkodzą Twoim jelitom

Zbyt dużo alkoholu

Przewlekłe spożywanie alkoholu wiąże się ze zmianami w mikrobiomie bakteryjnym, które mogą sprzyjać uszkodzeniu tkanek i chorobach wątroby. 

Dieta bogata w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans

Dieta bogata w tłuszcze nasycone i trans może być szkodliwa dla jelit. Badania wykazały, że dieta bogata w tłuszcze nasycone (jak masło lub tłuste kawałki mięsa) może zwiększyć populację „złych” bakterii jelitowych i zmniejszyć liczbę „dobrych” bakterii. Natomiast spożywanie większej ilości nienasyconych tłuszczów, takich jak: oliwa z oliwek, awokado i orzechy, może pomóc jelitom.

Żywność wysoko przetworzona i dodatki do żywności

Większość dodatków do żywności występuje w żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, o niskiej zawartości błonnika i mocno przetworzonej. Ten rodzaj żywności jest szczególnie niekorzystny dla zdrowia naszych jelit. Zrezygnuj z fast foodów, ciastek, chipsów i gotowych dań wypełnionych wzmacniaczami smaku.

Karagen

Karagen to powszechnie stosowany stabilizator występujący w serze, lodach, chlebie, dżemie, mleku i mięsie. Wczesne badania na ludziach wykazały pewne oznaki stanu zapalnego w odpowiedzi na karageninę.

Podsumowanie

Eliminacja żywności wysoko przetworzonej, ograniczenie słodyczy oraz wprowadzenie produktów poddanych naturalnej fermentacji, a także produktów bogatych w błonnik, pomoże Ci pracować nad zdrowiem układu pokarmowego i prawidłowym trawieniem, które sprzyja właściwej absorpcji składników odżywczych z pożywienia i wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.