Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy cukier zwiększa ryzyko zachorowania na raka? Badania naukowe

Czy cukier zwiększa ryzyko zachorowania na raka? Badania naukowe
Jako taki cukier nie jest sklasyfikowany jako rakotwórczy w zestawieniu stworzonym przez IARC. Jednak z licznych badań wiemy, iż wysokie spożycie cukru może pośrednio zwiększać ryzyko raka, rozregulowując gospodarkę cukrową, nasilając stres oksydacyjny, stany zapalne i zwiększając otyłość.

Dwa duże Badania

1. W przeglądzie przeprowadzonym przez Makarem N. i in. oceniono powiązania między podażą cukru w diecie, a ryzykiem raka. Wzięto pod uwagę  badania długoterminowe, w tym 37 prospektywnych badań kohortowych (1990–2017), w których zgłoszono skorygowane szacunki ryzyka dla wielu cukrów w diecie w odniesieniu do ryzyka raka.

Spośród 15 i 14 badań dotyczących odpowiednio całkowitej podaży cukrów i sacharozy, w 11 odnotowano brak związku w odniesieniu do raka. Z 14 badań nad fruktozą, w 8 wykazano zerowe powiązania, w dwóch działanie ochronne, a w 4 szkodliwość fruktozy. W dwóch z pięciu badań nad sztucznie dodanymi cukrami zaobserwowano zwiększenie ryzyka raka o 60–95% przy wyższym spożyciu tych cukrów. W 8 z 15 badań dotyczących słodkich pokarmów i napojów zaobserwowano o 23-200% wyższe ryzyko raka przy wyższym spożyciu słodkich napojów.

Podsumowując, jako taki cukier nie musi być rakotwórczy, przynajmniej w ograniczonych ilościach. Jednak słodzone napoje i pokarm wzbogacony duża dawką sacharozy może wpływać na ryzyko kancerogenezy.

2. Z kolei obserwacje Natašy Tasevskiej mówią o tym, że  sztucznie dodawane do różnych produktów cukry są związane z ryzykiem powstania raka gruczołowego (przełyku). Fruktoza występująca naturalnie w pokarmach, a szczególnie sztucznie dodana fruktoza, były związane z ryzykiem raka jelita cienkiego, a wszystkie badane cukry były związane ze zwiększonym ryzykiem raka opłucnej. Całkowite spożycie cukrów, fruktozy i dodanej fruktozy wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wszystkich nowotworów, ale tylko u mężczyzn.

U kobiet:

  • spożycie wszystkich rodzajów badanych cukrów były odwrotnie związane z ryzykiem raka jajnika,
  • całkowite spożycie wszystkich rodzajów cukrów, dodanych cukrów i sztucznie dodanej fruktozy były związane z ryzykiem białaczki, a wysokie spożycie fruktozy wiązało się ze zwiększonym ryzykiem raka pęcherza.
  • odnotowano zmniejszenie ryzyka raka wątroby przy wysokim spożyciu fruktozy, co mogło być spowodowane przypadkiem lub niezidentyfikowanym czynnikiem zakłócającym, biorąc pod uwagę niespójne wyniki między mężczyznami i kobietami (ogólnie uważa się, iż fruktoza potrafi w dużej dawce i stosowana długotrwale doprowadzić do poważnego uszkodzenia wątroby),

Odnotowano silny pozytywny związek między spożyciem dodanych cukrów a ryzykiem raka gruczołowego (przełyku). W USA wzrost ilości przypadków gruczolakoraka przełyku koreluje z wzrostem procentowego dostarczania energii z syropu kukurydzianego, a także z wzrostem liczby otyłych osób w okresie od 1973 do 1997 r. Zaobserwowano ponad 2-krotny wzrost ryzyka wystąpienia raka jelita cienkiego przy dużej podaży fruktozy, szczególnie tej sztucznie dodanej (np. syrop glukozowo-fruktozowy, miód, sacharoza itd.)

Podsumowując, Natašy Tasevska i in. w dużym badaniu prospektywnym nie znaleźli związku między podażą cukrów w diecie a ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego lub innego rodzajem raka. Jednak wiele rodzajów cukrów, szczególnie spożywanych w dużych ilościach i sztucznie dodanych może zwiększać ryzyko raka. Naukowcy nie są do końca pewni powiązań, bo wiele do życzenia pozostawia pozyskiwanie danych z kwestionariuszy żywieniowych (ludzie mogą zawyżać ilość zdrowych produktów i znacząco zaniżać ilość tych niezdrowych).

 

Źródła: Makarem N i in. „Consumption of Sugars, Sugary Foods, and Sugary Beverages in Relation to Cancer Risk: A Systematic Review of Longitudinal Studies.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29801420 Nataša Tasevska „Sugars in diet and risk of cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3494407/

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę