Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta na masę a choroba wrzodowa

Dieta na masę a choroba wrzodowa
Choroba wrzodowa żołądka należy do najczęstszych schorzeń przewodu pokarmowego. Co ciekawe, dotyka głównie mężczyzn, również - aktywnych fizycznie i dbających o swoją kondycję i zdrowie. Ze względu na swoją specyfikę i towarzyszące jej symptomy, przypadłość ta może okazać się szczególnie uciążliwa w przypadku osób chcących zwiększyć masę mięśniową, gdyż spożywanie dużych ilości pokarmu samo w sobie okazuje się być czynnikiem mogącym nasilać objawy. Warto więc zastanowić się co w takich sytuacjach zrobić należy.

Po pierwsze – nie lecz się sam

Pomimo, iż w przypadku choroby wrzodowej dość duże znaczenie ma dieta, to należy mieć na uwadze, że przypadłość ta związana jest z aktywnością bakterii Helicobacter pylori i wymaga zazwyczaj zastosowania odpowiedniej farmakoterapii. Dlatego też warto przebieg postępowania leczniczego uzgodnić z lekarzem zamiast działać na własną rękę. Nieraz wystarczy krótka i niezbyt obciążająca organizm kuracja by pozbyć się uciążliwego problemu. Oczywiście w leczeniu choroby wrzodowej istotne znaczenie ma także tryb życia, a przede wszystkim dieta. Tej kwestii także należy poświęcić odpowiednią ilość uwagi.

Po drugie: nie przesadzaj z kaloriami

Oczywistym jest, że okres budowy masy mięśniowej to czas, gdy kaloryczność i zarazem objętość posiłków się zwiększa. Niemniej w przypadku choroby wrzodowej żołądka należy zachować umiar w tej materii rozpoczynając pracę nad sylwetką od wprowadzenia symbolicznej nadwyżki kalorycznej. W innym wypadku reakcja przewodu pokarmowego może być nieprzyjemna. Kalorii można dodawać stopniowo obserwując reakcje organizmu. W sytuacji gdy pojawiają się problemy trzeba “przystopować” z kaloriami,  licząc się z koniecznością chwilowego przynajmniej zmniejszenia spożycia pokarmu.

Po trzecie: wyklucz kłopotliwe pokarmy

Nie ulega wątpliwości, że tak jak istnieją produkty żywnościowe przyjazne dla żołądka, tak też wyróżnić można pewna grupę pokarmów, których konsumpcja wiązać się może z nasileniem nieprzyjemnych objawów w przypadku choroby wrzodowej. Z menu warto wykluczyć większość wędlin, wędzone ryby, strączki, kapustę, niedojrzałe i kwaśne owoce, a także pieczywo z mąki z pełnego przemiału oraz wywary mięsne. Daleko posuniętą ostrożność należy zachować w przypadku przypraw takich jak pieprz, papryka ostra, musztarda, gorczyca, curry, imbir i ocet. Niekiedy kwestia tolerancji wybranych produktów ma charakter mocno indywidualny.

Po czwarte: zmień rozkład posiłków

O ile w przypadku osób zdrowych, pracujących nad sylwetką nie ma większego znaczenia czy dzienne menu rozłożone jest na sześć czy trzy posiłki, to w sytuacji w której w grę wchodzi dodatkowe obciążenie, takie jak choroba wrzodowa żołądka, aspekt ten staje się bardzo ważny. W przypadku wrzodów korzystniej jest jeść „mniej a częściej” tak by nie doprowadzać do stanu wyraźnego przejedzenia. Dzięki temu można znacząco zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych objawów.


Po piąte: gotuj zamiast smażyć

Odpowiednia obróbka termiczna ma istotne znaczenie w przypadku diety ukierunkowanej na zmniejszenie nasilenia objawów choroby wrzodowej żołądka. Najmniej pożądane są metody takie jak smażenie i grillowanie (podczas których powstaje największa ilość związków drażniących przewód pokarmowy), najbardziej wskazane – parowanie i gotowanie, w dalszej kolejności – pieczenie w folii i duszenie. smażyć należy raczej okazjonalnie i krotko starając się uważać na to by nie przypalać poddawanych obróbce pokarmów.

Po szóste: uważaj na temperaturę posiłków

Chociaż może się to wydawać zaskakujące, to fakty są takie, że dość istotne w kontekście nasilenia objawów choroby wrzodowej żołądka ma temperatura spożywanych posiłków. Problematyczne przy tym mogą być zarówno zbyt gorące jak i zbyt zimne pokarmy. Najkorzystniej jest więc spożywać potrawy o umiarkowanej temperaturze, raczej letnie lub po prostu ciepłe niż takie które gotują się jeszcze na talerzu bądź mrożą usta, podniebienie i język.

Podsumowanie

Budowanie masy w przypadku choroby wrzodowej żołądka nie jest proste, ale też – nie jest niemożliwe. Nasilenie uciążliwych objawów można wydatnie zmniejszyć nie tylko za pomocą farmakoterapii, ale także poprzez wprowadzenie kilku modyfikacji do diety, obejmujących zwiększenie ilości posiłków, wykluczenie wybranych produktów żywnościowych i zastosowanie odpowiedniej obróbki termicznej.  Istotne znaczenie ma także temperatura konsumowanych potraw - jedzenie nie powinno być  ani zbyt gorące ani przesadnie zimne.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie