Jak niebezpieczny jest nadmiar soli?
Bardzo niewiele osób wie, iż nadmiar soli w diecie sprzyja pojawieniu się raka żołądka, a poprzez wpływ na ciśnienie krwi nadmiar soli oddziałuje szkodliwie na nerki i serce, wywołuje obrzęki.
Bardzo niewiele osób wie, iż nadmiar soli w diecie sprzyja pojawieniu się raka żołądka, a poprzez wpływ na ciśnienie krwi nadmiar soli oddziałuje szkodliwie na nerki i serce, wywołuje obrzęki.
Mało kto słyszał, że duża ilość fruktozy jest w stanie doprowadzić do uszkodzenia wątroby, więcej ludzi słyszało o tym, że nadmiar rozmaitych cukrów i tłuszczów może prowadzić do otyłości i wszystkich związanych z tym negatywnych zjawisk (insulinooporność, cukrzyca typu 2, wiele rodzajów raka, ryzyko sercowo-naczyniowe).
Jest jeszcze jeden aspekt przetworzonej żywności, który w ogóle nie jest nagłaśniany. Chodzi o fosfor. Ogólnie w publikacjach naukowych sugeruje się, że fosforu i sodu powinny unikać osoby po usunięciu nerki, ponieważ wtedy znacząco ogranicza się możliwość usuwania tych składników z ustroju. Fosfor potrafi zwiększać ryzyko niewydolności nerek, powikłań sercowo-naczyniowych i zgonu.
Ograniczenie fosforu w diecie jest głównym aspektem opieki nad pacjentem z chorobą nerek. Jest konieczne do kontrolowania równowagi fosforanowej zarówno podczas leczenia zachowawczego, jak i dializ. Dodatkowa ilość fosforu, która jest spożywana z powodu dodatków do żywności z fosforanami, jest „ukrytym” ładunkiem fosforanów. Stanowi prawdziwe wyzwanie dla pacjentów z chorobami nerek i dla dietetyków.
Nie powinno być żadnym zaskoczeniem, iż żywność przetworzona jest bogata w fosforan diwapniowy, fosforan disodowy, fosforan monosodowy, fosforan trisodowy, kwas ortofosforowy.
Przykładowe produkty to: mleka zagęszczone, parówki, kiełbasy, szynki, konserwy mięsne, napoje typu cola itd. Fosforany są stosowane jako stabilizatory, regulatory kwasowości, emulgatory, zagęstniki, wzmacniacze smaku itd. W ostatnich 20 latach ilość tego rodzaju dodatków do żywności zwiększyła się dwukrotnie.
Niestety, fosfor nieorganiczny pochodzący z fosforanowych dodatków do żywności wchłania się w 100%. Fosfor organiczny występujący naturalnie np. w jajkach, mięsie, rybach, produktach zbożowych, orzechach, nasionach, czekoladzie jest o wiele słabiej dostępny dla ustroju. Być może jest to nieprzypadkowy mechanizm ochronny, który człowiek naruszył. Podobnie w przyrodzie w normalnych okolicznościach nie jest łatwo dostępna fruktoza ani sól. Ingerencja człowieka spowodowała, że większość produktów jest „wzbogacana” jakimś rodzajem cukru (np. syropem glukozowo-fruktozowym, cukrem) lub solą.
Żywność z dodatkami fosforanowymi może być rozpoznawana po sformułowaniu „zawierająca polifosforany” lub po kodach: „E338-E341, E450-452” na etykiecie żywności.
W jednym z badań wzięto pod uwagę 60 próbek żywności: gotowanej szynki, pieczonej piersi z indyka i pieczonej piersi z kurczaka, z czego 30 było z deklarowanymi dodatkami fosforanowymi, a pozostałe 30 podobnych pozycji było bez dodatków.
Wyniki pokazują, że te produkty spożywcze, które zawierają dodatki fosforanowe, cechuje zawartość fosforu często o prawie 70% wyższą niż próbki, które nie zawierały dodatków. Stwarza to szczególne obawy, ponieważ ta dodatkowa ilość fosforu jest prawie całkowicie wchłaniana przez przewód pokarmowy. Jest to jeszcze jeden powód, dla którego warto ograniczyć spożycie produktów o wysokim stopniu przetworzenia.
Źródła: Omar Benini i in. Extra-Phosphate Load From Food Additives in Commonly Eaten Foods: A Real and Insidious Danger for Renal Patients https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1051227610001755 Andrzej W. Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska Dietetyka w chorobach nowotworowych, Wydawnictwo PZWL 2022 r.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.
Białko to jeden z kluczowych makroskładników, który odgrywa istotną rolę w procesie odchudzania. W ostatnich...
Płatki owsiane to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych, jednak nie każdy może lub chce...
Guma guar to produkt, który zyskał ogromną popularność wśród osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Ten...