Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jakie jajka najlepiej kupować? Jak czytać oznaczenia na jajkach?

Jakie jajka najlepiej kupować? Jak czytać oznaczenia na jajkach?
Kupując jaja, możemy się spotkać z różnymi terminami — jaja z chowu na wolnym wybiegu, z chowu ściółkowego, klatkowego i ekologiczne. Odnoszą się one do różnych poziomów standardów hodowli zwierząt, które rolnicy stosują w swoich gospodarstwach. Znaczenie ma to, czym kury są żywione oraz jak spędzają dzień — czy korzystają z wolnego wybiegu, wychodzą na światło dzienne, czy może siedzą zamknięte w klatkach.

Warunki, w których hodowane są kury, wpływają na smak jaj oraz ich wartości odżywcze. W sklepie możesz zauważyć, że jaja mają specjalne oznaczenia. Jest to ciąg cyfr i liter.

Pierwszy ze znaków odnosi się właśnie do tego, jak hodowane są kury:

  • 0 - jaja z produkcji ekologicznej,
  • 1 - jaja z wolnego wybiegu,
  • 2 - jaja z chowu ściółkowego,
  • 3 - jaja z chowu klatkowego.

Jak łatwo się domyślić, najlepsze jaja to te ekologiczne oraz z chowu na wolnym wybiegu.

Jaja z produkcji ekologicznej

Żeby móc sprzedawać ekologiczne jaja, gospodarstwo musi spełniać szereg warunków i uzyskać certyfikat. Jeden z nich to nadzór weterynarza, który na bieżąco bada zwierzęta i pilnuje, by jaja znosiły tylko kury zdrowe.

Kury w gospodarstwie ekologicznym są bardzo dobrze traktowane. Mogą żyć naturalnie, wychodząc na dwór, dziobiąc w ziemi, wygrzewając się na słońcu. Dostają tylko sprawdzoną, pełnowartościową paszę i nie otrzymują żadnych antybiotyków. Jajka z produkcji ekologicznej są smaczne, bardziej wartościowe od innych jaj i co więcej, można je podawać także dzieciom (w tym także niemowlętom). Minusem jest ich cena, ponieważ zwykle są dużo droższe.

Jaja z chowu na wolnym wybiegu

Chów ekologiczny i ten na wolnym wybiegu są do siebie podobne. Kury żyją w środowisku wiejskim, mogą wychodzić na dwór i korzystać z promieni słońca, przechadzać się potrawie i dziobać to, co sobie znajdą. Jaka jest zatem różnica? Jak już zostało wspomniane, jaja ekologiczne podlegają większym restrykcjom i mają nadzór weterynarza. Kury też otrzymują znacznie lepszą karmę. Mimo wszystko, jaja z wolnego wybiegu to nadal bardzo dobra opcja.

Jaja z chowu ściółkowego

Chów ściółkowy to kolejna metoda hodowli kur. Kury żyją w zamkniętych pomieszczeniach, nie mając dostępu do światła dziennego. Hodowcy dostarczają im na bieżąco świeżą wodę i karmę, jednak chów ten ma sporo wad. Jedną z nich jest brak dostępu do świeżego powietrza i światła dziennego, co ma niewątpliwie wpływ na samopoczucie ptaków. Co prawda przepisy Unii Europejskiej wyraźnie określają ilość osobników na danym obszarze, to jednak mimo wszystko większe zagęszczenie ptactwa niż w hodowli ekologicznej lub z wolnym wybiegiem może być bardziej stresogenne. Niewątpliwie wpływa to także na jakość jaj. Nie jest to jednak tak poważny problem, jak w przypadku kur z chowu klatkowego. Chów ściółkowy ma także pewne zalety. Jedną z nich jest brak kontaktów z innym ptactwem, co zmniejsza ryzyko przeniesienia różnych chorób. Pozwala także na większą kontrolę tego, co i ile zjadają ptaki.

Podsumowując, można powiedzieć, że chów ściółkowy to kompromis pomiędzy hodowlą na wolnym wybiegu a chowem klatkowym.

Jaja z chowu klatkowego

Plusy chowu klatkowego są plusami jedynie dla hodowców — niższe koszty utrzymania i większa wydajność hodowli. Kury są trzymane W ciasnych klatkach, do których dostarczana jest karma i woda. Znajdują się tam także otwory i specjalne rynny, na które kura składa jaja.

Ptaki te nie mają żadnego ruchu, są żywą fabryką jaj. Są bardzo źle traktowane — nie mogą nawet rozprostować skrzydeł, przez co mogą być znerwicowane. Prowadzi to do okaleczania, stąd niektórzy hodowcy pozbawiają kury pazurów i fragmentów dzioba. Brzmi to, jak prawdziwe tortury, nic więc dziwnego, że ekolodzy są przeciwni spożywaniu tego typu jaj. Niestety, w polskich sklepach jaja te są wciąż często dostępne, głównie dlatego, że są po prostu tańsze.

Czy jaja z chowu klatkowego są szkodliwe?

Najzdrowsze jaja to te ekologiczne oraz z chowu na wolnym wybiegu, jednak jak się okazuje, sposób hodowli nie ma aż tak znaczącego wpływu na smak i wartości odżywcze jaj. 
Istnieją spekulacje na temat tego, czy karma kur klatkowych jest faszerowana antybiotykami.

Można usłyszeć wiele zarzutów ze strony ekologów, jednak zgodnie z obowiązującym prawem hodowcy nie mogą dodawać antybiotyków do karmy dla drobiu z wyjątkiem sytuacji, kiedy ich ptaki chorują. Jaja oraz mięso takich kur nie są wtedy przeznaczane do sprzedaży — muszą przeczekać okres karencji. Mimo wszystko warto mieć w tej kwestii ograniczone zaufanie i sprawdzać oznaczenia na jajach, wybierając jaja od tzw. szczęśliwych kurek.