Nie jest tajemnicą, iż alkohol niszczy wszystkie narządy, sprzyja powstawaniu kontuzji, a nawet wywołuje raka. Naukowcy sprawdzili, jak doraźnie niewielka ilość alkoholu w postaci piwa wpłynie na nawodnienie po treningu.
Badanie naukowe
W eksperymencie wzięło udział 11 zdrowych mężczyzn (wiek 24,5 ± 4,7 roku, masa ciała 75,4 ± 3,3 kg, VO2max 58,3 ± 6,4 ml kg min-1). Przez 45 minut trenowali na rowerku z intensywnością 60% maksymalnej mocy, która była zmierzona wyjściowo.
Uzyskano odwodnienie 1% masy ciała. Następnie losowo otrzymali:
piwo bezalkoholowe (0,0%),
piwo o niskiej zawartości alkoholu (2,0%),
piwo o pełnej mocy (5.0 %),
izotoniczny napój sportowy,
wodę.
Bilans płynów oceniano do 5 godzin po nawodnieniu. Spożywano 736 ± 105 ml napojów. Grupy pijące piwo z alkoholem dostarczały 12.1 ± 1.6 g etanolu dla piwa zawierającego 2% alkoholu oraz 28.9 ± 2.8 g etanolu dla piwa 5% alkoholu.
Wyniki badania
Po 1 h produkcja moczu była wyraźnie i istotnie wyższa w grupie pijącej 5% piwo (299 ± 143 ml), w porównaniu do osób pijących napój izotoniczny (105 ± 67 ml),
po 5 h bilans płynów był ujemny dla wszystkich rodzajów napojów (gdyż naukowcy nie podali 150% ilości utraconych płynów, bo nie uwzględnili utraty z moczem),
najgorsze okazało się piwo - 21% retencja płynów (najmniejsze nawodnienie),
najlepsze okazały się napoje izotoniczne: 42% retencja płynów (największe nawodnienie),
piwo bez alkoholu: 36%,
piwo 2%: 36%,
woda: 34%.
Badanie potwierdza wcześniejsze obserwacje naukowców. Odwadniający wpływ etanolu jest dobrze znany przynajmniej od kilkuset lat. Eggleton oszacowała, że na każdy 1 g spożytego etanolu przypada 10 ml wyprodukowanego moczu. Alkohol działa supresyjnie na wydzielanie hormonu antydiuretycznego – wazopresyny – w przysadce mózgowej. Z badań wynika, że o ile nawadnianie zawodnika napojem bezalkoholowym lub zawierającym do 2% alkoholu jest porównywalne, o tyle 4% alkoholu w napoju (np. słabe piwo) spowalnia proces regeneracji, gdyż nasilone jest wydalanie moczu (dalsza utrata wody z organizmu). Co ciekawe, im wyższe stężenie alkoholu, tym gorzej. Wódka zawierająca 40% etanolu ma 10 ml alkoholu i 15 ml wody w porcji 25 ml. Wypicie 25 ml wódki powoduje wydalenie ponad 100 ml wody, czyli bilans wodny pogarsza się o 85 ml.
Komentarz do badania
Piwo bez alkoholu i mające 2% alkoholu powinno nawadniać podobnie skutecznie, jak woda (o czym wiemy od wielu lat). Wyraźnie szkodliwe jest zwykłe piwo mające 5% etanolu w składzie, natomiast napoje izotoniczne wygrywają rywalizację w krótkim horyzoncie czasowym. Należy wziąć pod uwagę, iż badanie było „wspierane” przez Holenderski Instytutu Piwa i mimo wszystko zwykłe piwo okazało się szkodliwe dla sportowca. Poprzednie badania pokazały, iż jeśli wypije się 150% utraconych płynów w postaci piwa, nawet z dodatkiem sodu, to… i tak człowiek pozostanie odwodniony (np. mówią o tym badania Desbrow B i wsp.).
Podsumowanie
Po treningu nie pij alkoholu, a szczególnie w krytycznym okresie kilku godzin, gdy musisz się nawodnić. Zamiast piwa wypij szejka z białkiem serwatkowym i zjedz porcję węglowodanów.
Źródła:
1. Annemarthe H. C. Wijnen, Jora Steennis,1 Milène Catoire,1 Floris C. Wardenaar,1,2 and Marco Mensink „Post-Exercise Rehydration: Effect of Consumption of Beer with Varying Alcohol Content on Fluid Balance after Mild Dehydration” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066341/ 2. Adam Zając, Stanisław Poprzęcki, Miłosz Czuba, Dariusz Szukała; „Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego” AWF Katowice 2010 3. Susan M. Shirreffs, PhD, and Ronald J. Maughan, PhD “The Effect of Alcohol on Athletic Performance” 4. Dr. Jade Teta T-Nation “Alcohol and bodybuilding” http://anabolicminds.com/forum/content/alcohol-bodybuilding-5636/ 5. Barnes MJ, Mündel T, Stannard SR. “Acute alcohol consumption aggravates the decline in muscle performance following strenuous eccentric exercise”. J Sci Med Sport. 2010 Jan;13(1):189-93. doi: 10.1016/j.jsams.2008.12.627. Epub 2009 Feb 20. 6. J. Górski „Fizjologia wysiłku i treningu fizycznego” 7. Desbrow B, Murray D, Leveritt M. Beer as a sports drink? Manipulating beer’s ingredients to replace lost fluid. Int J Sport Nutr Exerc Metab (2013) 23(6):593–600.10.1123/ijsnem.23.6.593 8. Desbrow B, Cecchin D, Jones A, Grant G, Irwin C, Leveritt M. Manipulations to the alcohol and sodium content of beer for postexercise rehydration. Int J Sport Nutr Exerc Metab (2015) 25(3):262–70.10.1123/ijsnem.2014-0064
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.