Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Kilka ciekawostek na temat kiszonej kapusty

Kilka ciekawostek na temat kiszonej kapusty
Kiszonki stanowić mogą cenny element zdrowej diety, niestety mało kto dziś o tym pamięta. O ile latem i jesienią fakt ten usprawiedliwić można wysoką dostępnością świeżych warzyw i owoców o tyle zimą sytuacja wygląda inaczej. Kiszona kapusta jest nie tylko kwaśna i tania, ale posiada szereg innych zalet o których warto przypomnieć. Co należy o niej wiedzieć?

Kiszona kapusta dostarcza wielu witamin, ale…

O kiszonej kapuście często pisze się i mówi, że jest nieocenionym źródłem wielu witamin. Tak naprawdę jednak warto dodać, że dawki witamin jakie dostarcza są raczej niewielkie. Przykładowo, żeby pokryć zapotrzebowanie na witaminę C trzeba byłoby zjeść ponad pól kilograma kiszonej kapusty, gdybyśmy chcieli pokryć zapotrzebowanie na witaminę B2 to potrzebne byłyby aż dwa kilogramy, w przypadku witaminy B1 – cztery kilogramy. Żywieniowy urok kiszonej kapusty nie jest związany z wysoką zawartością witamin, ale ma trochę inny charakter.

Kiszona kapusta dobra jak jogurt

Fermentacja jakiej poddawana jest kapusta w procesie kiszenia wynika z aktywności bakterii kwasu mlekowego, które – jak powszechnie wiadomo – są naszymi sprzymierzeńcami.  Nie dość, że po wniknięciu do naszego przewodu pokarmowego zasiedlają nasze jelita, chroniąc nas przed patogenami oraz syntetyzując rozmaite, korzystne dla organizmu człowieka związki,  a dodatkowo sprawiają, że kapusta po ukiszeniu staje się lżej strawna i bardziej zasobna w bioaktywne substancje pozytywnie wpływające na nasze zdrowie.

Kiszona kapusta a praca tarczycy

Kapusta w formie surowej jest źródłem goitrogenów, czyli tzw. substancji wolotwórczych , których wysokie spożycie może niekorzystnie wpływać niekorzystnie na funkcjonowanie tarczycy (utrudniając przyswajanie jodu – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowej pracy tego narządu). Proces fermentacji znacznie zmniejsza zawartość tych związków, w efekcie kapusta kiszona zawiera ich bardzo niewiele. Jest to istotna informacja zwłaszcza dla osób borykających się z niedoczynnością tarczycy.

Kapusta kiszona chroni przed rakiem

Już świeża kapusta jest źródłem związków chemicznych i wyjątkowych właściwościach biologicznych, mogących zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów. Związki te zwane są glukozynolami. Niestety w formie nieprzetworzonej przez mikroorganizmy biodostępność większości z nich jest niewielka. W procesie fermentacji glukozynolany ulegają częściowej degradacji, co poprawia ich biodostępność i wzmacnia ich aktywność biologiczną sprawiając, że korzyści z ich obecności są niewspółmiernie większe. Literatura fachowa wskazuje, glukozynolany mogą hamować rozwój nowotworów sutka, jajników, macicy i prostaty.

Lepiej kupować kapustę z beczki niż w małych opakowaniach jednostkowych

Kupując kapustę lepiej wybierać tą na wagę z beczki niż pakowaną w małe opakowania jednostkowe typu woreczki i wiaderka. Wiele wskazuje, że to właśnie ta kapusta jest bardziej wartościowa, fakt, że nie jest przepakowywana zmniejsza jej ekspozycją na działanie czynników mogących doprowadzić do dezaktywacji bioaktywnych składników takich jak witamina C i przeciwnowotworowo działające glukozynolany. W szczególności już należy unikać kiszonej kapusty z dodatkiem… konserwantów, które niestety są coraz częstszym dodatkiem do produktów ukwaszonych.