Jednak diabeł tkwi w szczegółach. O ile masło zawierało średnio 1.96% tłuszczów trans, to tłuszcze mieszane (roślinne + zwierzęce) nawet 5.14%. Tłuszcze trans powiązano z wieloma chorobami, w USA mają być w większości usunięte z pożywienia.
Niedawno naukowcy sprawdzali, czy konsumpcja masła lub margaryny jest związana z uczuleniami oraz wypryskiem (eczema). Wyprysk nieatopowy to przewlekły, nawrotowy, zapalny stan skóry związany z dysfunkcją bariery naskórkowej. Spożycie margaryny było dodatnio związane z częstością występowania objawowego wyprysku (ryzyko większa o 71%) i wyprysku zdiagnozowanego przez lekarza (ponad dwukrotnie większe ryzyko) oraz uczulenia na alergeny wziewne (ponad dwukrotnie większe ryzyko). Spożycie masła nie było powiązane z żadnym z powyższych zespołów.
Naukowcy nie są pewni, czy margaryna była przyczyną wystąpienia uczuleń oraz wyprysków. Zaznaczają, że może rolę odegrały inne czynniki. Jednak jest to dobry powód do unikania tłuszczów w rodzaju margaryny.