Pośpiech, brak czasu na regularne posiłki, częste sięganie po fast foody, za mała ilość warzyw i owoców w diecie, nadmiar herbaty, kawy, słodyczy i gazowanych napojów w dzisiejszych czasach nie należą do rzadkości. Wszystko to może skutkować niedoborami witamin i minerałów w naszym organizmie. Szacuje się, że nawet 90% ludzi brakuje co najmniej jednego minerału.
Dlaczego tak się dzieje?
Większość ludzi stosuje nieodpowiednią dietę. Zbyt często sięgamy po gotowe dania, słodycze, słodkie napoje i przetworzone produkty.
Jak widać wzbogacanie żywności przetworzonej w witaminy i minerały nie przynosi najlepszych rezultatów.
Ważna rola witamin i minerałów
Witaminy pełnią w naszym organizmie funkcję regulacyjną. Wpływają na większość procesów metabolicznych, hormonalnych, odpornościowych. Niedobory witamin w diecie objawiają się różnymi schorzeniami. Początkowo mogą być to drobne symptomy, na które nie zwracamy większej uwagi. W rzeczywistości powinny one być dla nas sygnałem ostrzegawczym. Pogłębiające się niedobory witamin i minerałów mogą doprowadzić z czasem do poważnych problemów zdrowotnych.
Najczęściej występujące niedobory
Witamina D3
Naukowcy szacują, że 50% ogólnej populacji jest zagrożona niedoborem witaminy D, a odsetek ten wzrasta w populacji podwyższonego ryzyka. Na niedobór witaminy D wskazywać mogą bóle głowy, bóle mięśni i stawów, uczucie smutku, ciągłe zmęczenie, zaburzenia czynności immunologicznej. Warto regularnie badać poziom witaminy D3 i w razie potrzeby uzupełniać jej niedobory odpowiednimi suplementami. Dobrym pomysłem będzie również przybywanie na słońcu zwłaszcza wiosną i latem.
Kwasy tłuszczowe Omega 3
Niskie stężenie kwasów EPA i DHA wiąże się z wyższym ryzykiem śmierci. Oznaki zaburzonej równowagi między kwasami omega-3 i omega-6 to sucha, łuszcząca się skóra, łupież lub suche włosy, miękkie lub kruche paznokcie, zmęczenie, silne bóle menstruacyjne, spadek koncentracji. Odpowiednia podaż kwasów Omega 3 w diecie może zapobiegać chorobom układu krążenia, nowotworom, depresji, chorobom degeneracyjnym, takim jak Alzheimer, cukrzycy, a także reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
Skoncentrowanym źródłem Omega 3 są sardynki. Znajdziemy je również w innych rybach morskich, takich jak makrela czy śledź.
Witamina K2
Witamina K2 jest istotna dla wytrzymałości kości, zdrowia tętnic i naczyń krwionośnych. Witamina K2 jest ważnym dodatkiem do witaminy D, bez której nie może działać prawidłowo. Witamina K znajduje się m.in. w zielonych warzywach liściastych, a także w produktach fermentowanych.
Magnez
Magnez jest czwartym, najbardziej obfitym minerałem w organizmie. Odgrywa on ważną rolę w procesach detoksykacji organizmu, minimalizuje szkody wynikające z zatrucia metalami ciężkimi i innymi toksynami. Magnez odgrywa również istotną rolę w profilaktyce migreny, chorób układu krążenia. Znajdziemy go w takich produktach, jak zielone warzywa liściaste, nasiona, pestki, orzechy, awokado.
Witamina B12
Witamina B12 ( kobalamina ) określana jest często witaminą energii. Niedobór tej witaminy wynika z ubogiej diety lub niezdolności do absorbowania jej ze spożywanych pokarmów. Niedobory witaminy B12 wiążą się z anemią i niedokrwistością. Ostrzegawczymi objawami niedoboru witaminy B12 są: zamęt w głowie, problemy z pamięcią, wahania nastroju, apatia, zmęczenie, osłabienie mięśni i mrowienie w kończynach. Witamina B12 występuje w naturalnej formie tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Weganie i wegetarianie powinni suplementować witaminę B12.
Witamina E
Witamina E jest niezwykle ważna dla zdrowia mózgu. Witamina E jest przeciwutleniaczem, chroni komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki i zbyt szybkim starzeniem się. Dobre źródła witaminy E w diecie to: orzechy, nasiona, oliwa z oliwek, szpinak, brokuły oraz warzywa strączkowe.
Witamina A
Witamina A jest ważna dla zdrowia zębów, skóry, kości, błoń śluzowych i wzroku. Witamina A występuje w formie retinolu oraz beta-karotenu. Retinol występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby, produkty mleczne. Beata-karoten znajdziemy natomiast w warzywach np. w marchewce.
Jod
Uważa się, że około 40% światowej populacji jest zagrożona niedoborem jodu. Jod jest niezbędny dla zdrowej tarczycy i efektywnego metabolizmu. Jod występuje w owocach morza oraz spirulinie.
Wapń
Wapń kojarzymy przede wszystkim ze zdrowiem kości i zębów. Zapominamy bardzo często o jego innych funkcjach, odgrywających biologicznie dużo większe znaczenie. Wapń to również pierwiastek, który jest sprzymierzeńcem osób dbających o szczupłą sylwetkę. Zaobserwowano, iż osoby spożywające produkty bogate w wapń rzadziej cierpią na otyłość i mają mniejszą zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, niż osoby, których dieta uboga jest w produkty zawierające ten pierwiastek.
Do źródeł wapnia zaliczamy mleko i jego przetwory, w tym jogurty, kefiry, sery, twarogi. Warto zaznaczyć, że dużo lepszym źródłem wapnia od mleka są podpuszczkowe sery twarde. Parmezan jest bogatym źródłem wapnia - w 100 g tego sera znajdziemy aż 1100 mg wapnia, podczas, gdy w szklance mleka (250 ml) znajduje się około 300 mg wapnia.
Wapń znajdziemy również w wodzie zmineralizowanej, figach, maku, sezamie, migdałach, szprotkach.
Żelazo
Jeśli masz zbyt mało żelaza, możesz czuć się zmęczony i mieć osłabioną odporność. Niedobór żelaza może prowadzić do groźnej w skutkach anemii. Niedobór żelaza występuje u ponad ¼ światowej populacji. Warto jednak pamiętać, że nadmiar żelaza jest również szkodliwy dla zdrowia. Najwięcej naturalnego żelaza możemy znaleźć w: podrobach (wątroba, nerki), suchych nasionach roślin strączkowych i natce pietruszki.
Cholina
Cholina jest ważna dla rozwoju mózgu. Jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, która odgrywa rolę w procesach pamięci i kontroli mięśni. Niektóre z objawów związanych z niskim poziomem choliny obejmują: problemy z pamięcią, ospałość i otępienie umysłowe. Najlepsze źródła choliny to mięso i jaja.
Podsumowując
Wbrew pozorom osoby z nadwagą i otyłością bardzo często cierpią z powodu licznych niedoborów pokarmowych. Najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowa dieta. Bazowanie na produktach przetworzonych, bogatych w cukier, tłuszcz, wysokokalorycznych, natomiast ubogich w składniki odżywcze.