IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Nowe stanowisko EFSA w kwestii bezpieczeństwa suplementów zawierających kwasy tłuszczowe omega 3

W ostatnich czasach sporo się pisze i mówi na temat zdrowotnych aspektów związanych ze spożyciem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Z jednej strony dane źródłowe wskazują, że w krajach rozwiniętych i rozwijających się udział tych tłuszczów w diecie jest niedostateczny, z drugiej natomiast badania naukowe dowodzą, że odpowiednio wysoka ich podaż korzystnie wpływa na zdrowie i chronić może przed rozwojem niektórych chorób, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze, a także może wspomagać ich leczenie.

Wnioski płynące z wyników badań na temat dawek skutecznie obniżających ciśnienie tętnicze i poziom triacylogliceroli we krwi oraz poprawiających funkcje śródbłonka budziła w niektórych kręgach spore kontrowersje. Okazało się bowiem, że optymalne w tym kontekście jest spożywanie 3 – 5g kwasów EPA i DHA (kwasy omega 3) na dobę, co biorąc pod uwagę ich przeciętną zawartość w suplementach liczoną w miligramach było dość problematyczne.W związku z tym Panel NDA Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał przeglądu aktualnych danych naukowych dotyczących bezpieczeństwa suplementacji kwasów omega 3.

Na podstawie zebranej literatury EFSA stwierdziła, że przyjmowanie kwasów tłuszczowych EPA/DHA w ilości do 5 g dziennie w przypadku osób dorosłych nie niesie za sobą negatywnych skutków zdrowotnych. Niestety brakuje danych pozwalających ustalić maksymalne bezpieczne spożycie omega 3 zarówno dostarczanych w raz z pokarmem jak i tych przyjmowanych w postacie specjalnych preparatów. Tak więc wygląda na to, że entuzjaści wysokich dawek mogą spokojnie kontynuować swoje praktyki, chociaż warto wspomnieć, że uwagę niektórych badaczy skupia wysoka podatność tych kwasów tłuszczowych na utlenianie, co w ujęciu długoterminowym może okazać się istotną wadą przemawiającą na rzecz zachowania pewnej wstrzemięźliwości względem powyższych ustaleń.

Niemniej jednak z pewności włączenie suplementu zawierającego kwasy omega 3 w przypadku znacznej części mieszkańców krajów europejskich wydaje się rozwiązaniem korzystnym. Niestety współczesna dieta zachodnia jest deficytowa w te kwasy tłuszczowe, a zarazem zasobna w tłuszcze będące prekursorami związków działających antagonistycznie do metabolitów omega 3. Czy dawka 5g na dobę jest jednak dawka optymalną? Raczej nie, póki co stwierdzono jedynie, że jest to dawka bezpieczna. Podstawowym źródłem tych kwasów tłuszczowych w zrównoważonej diecie powinny jednak być ryby morskie.

Źródła: http://www.efsa.europa.eu/

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.