Pozytywny wpływ stosowania probiotyków, czyli szczepów bakteryjnych stanowiących element naturalnej mikroflory jelitowej człowieka, kojarzony jest przede wszystkim z niwelowaniem negatywnych konsekwencji przebytej antybiotykoterapii. Tymczasem korzyści wynikające z ich obecności w diecie są tak naprawdę zaskakująco szerokie i zdecydowanie pożądane. Probiotyczne bakterie okazują się bowiem wpływać na funkcjonowanie całego organizmu.
Mniejsze ryzyko infekcji
Bakterie probiotyczne posiadają zdolność do wytwarzania związków korzystnie wpływających na pH panujące w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych i zapobiegają rozwojowi infekcji, zarówno tych lokalnych jak i ogólnoustrojowych. Włączając probiotyk do diety możemy ustrzec się zarówno zatrucia pokarmowego jak i zmniejszyć ryzyko wielu innych chorób o podłoży wirusowym, grzybiczym i bakteryjnym.
Mniejsze ryzyko alergii
Bakterie probiotyczne wpływają na tzw. przepuszczalność jelitową, dzięki czemu zmniejszają przenikanie do organizmów zarówno groźnych patogenów, jak i immunogennych związków zawartych w żywności, przeciwdziałając reakcjom alergicznym. Przepuszczalność jelitowa to bardzo ważne zagadnienie mające wpływ na funkcjonowanie wielu układów i narządów.
Lepsze trawienie
Probiotyczne bakterie przejawiają zdolność do rozkładania niektórych związków obecnych w żywności. Sztandarowym przykładem jest tutaj cukier mleczny – laktoza, która ze względu na deficyt specyficznego enzymu (laktazy) jest dla znacznej grupy osób źródłem problemów trawiennych. Bakterie probiotyczne mogą zmniejszać lub całkowicie niwelować niepożądane objawy związane z obecnością laktozy w pożywieniu.
Zdrowe stawy
Chociaż wydaje się to dość zaskakujące, to jednak w badaniach naukowych udało się zaobserwować, że skład mikroflory jelitowej może wpływać na przebieg procesów zapalnych w obrębie aparatu ruchu. Prawdopodobnie probiotyczne bakterie za sprawą produktów swojej aktywności mogą hamować uwalnianie cytokin prozapalnych.
Mniejsze ryzyko raka
Probiotyki posiadają działanie przeciwnowotworowe, co związane jest z ich zdolnością do neutralizowania związków kancerogennych, a prawdopodobnie także wpływem na niektóre czynności nieprawidłowo działających komórek w obrębie jelit. Mechanizmy leżące u podstaw tej zależności są aktualnie intensywnie badane.
Niższe ciśnienie tętnicze krwi
Probiotyki mogą stanowić element profilaktyki nadciśnienia tętniczego krwi. Jak to możliwe? Okazuje się, że mikropeptydy wytwarzane przez bakterie Lactobacillus Helvetius działają podobnie do leków hipotensyjnych z grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny.
Probiotyki przeciwko miażdżycy
Badania naukowe wskazują, że włączenie do diety probiotyków korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową, poprawiając stosunek LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) do HDL (lipoprotein o wysokiej gęstości). Ma to istotne znaczenie w profilaktyce chorób takich jak miażdżyca.
Niższa masa ciała
Stan mikroflory jelitowej może być w pewnym stopniu skorelowany z masą i składem ciała, a co istotne poprzez włączenie do diety niektórych szczepów bakterii probiotycznych możliwe jest zwiększenie efektywności zabiegów odchudzających. Wyniki wstępnych badania dotyczących tego zagadnienia są bardzo obiecujące.
Podsumowanie
Jak widać, wpływ probiotyków na nasze zdrowie jest wręcz nieoceniony. Odpowiedni stan mikroflory jelitowej ma wpływ zarówno na funkcjonowanie układu pokarmowego, jak i wielu innych układów i narządów. Włączenie do diety produktów żywnościowych zawierających probiotyki jest więc zabiegiem bardzo pożądanym.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.