Tłuszcze utwardzone, izomery trans i skutki zdrowotne
Nie ulega wątpliwości, że izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych przemysłowego pochodzenia mogą...
Efekty jakie daje dieta IIFYM w długofalowej pracy nad sylwetką
Idea zwana w skrócie IIFYM pojawiła się w pewnym momencie jakoby w centrum - skostniałego w swym dogmatycznym...
Anyż - właściwości
Anyż jest jedną z najstarszych przypraw, które wykorzystywane są od czasów starożytnych. Znajduje swoje...
Czy można pęknąć z przejedzenia?
Wystarczy obejrzeć relację z zawodów w jedzeniu hot-dogów, naleśników lub hamburgerów, by uznać, że ludzki...
Amarantus - bezglutenowe źródło węglowodanów
Amarantus mimo tego, że dopiero zyskuje popularność wśród osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę,...
Chrzan - naturalnym antybiotykiem
Chrzan, jako jedno z kolejnych wartościowych dodatków w kuchni. Rzadko kiedy używany, w smaku raczej...
Czym zastąpić słodycze?
Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że regularne sięganie po słodycze prędzej czy później prowadzi...
Oliwa do smażenia? Czemu nie!
W ostatnich latach upowszechniło się przekonanie, które mówi, że oliwa absolutnie nie nadaje się do smażenia....
Canihua, kuzynka komosy ryżowej
Canihua to kolejny „super produkt” dla zwolenników diety bezglutenowej i różnych ciekawostek kulinarnych....
Miłka abisyńska – odżywcze pseudozboże
Miłka abisyńska (trawa abisyńska), nazywana również teff, to bezglutenowe pseudozboże, które zyskuje...
Czym są goitrogeny?
W ostatnim czasie wiele osób choruje na choroby autoimmunologiczne, często wyniki naszych badań wykazują...
Werbena cytrynowa na lepszy sen
Werbena cytrynowa, znana też również z nazwy lippia trójlistna jest dość popularną w całej Europie przyprawą...
Kava Kava i jej relaksacyjne działanie
Pieprz metystynowy, występujący pod popularną nazwą Kava Kava, jest rośliną z rodziny pieprzowatych....
Właściwości i źródła cynku
Cynk kojarzymy najczęściej jedynie z preparatów na włosy, skórę i paznokcie. Nie zdajemy sobie sprawy...