Miłka abisyńska – odżywcze pseudozboże
Miłka abisyńska (trawa abisyńska), nazywana również teff, to bezglutenowe pseudozboże, które zyskuje...
Czym są goitrogeny?
W ostatnim czasie wiele osób choruje na choroby autoimmunologiczne, często wyniki naszych badań wykazują...
Werbena cytrynowa na lepszy sen
Werbena cytrynowa, znana też również z nazwy lippia trójlistna jest dość popularną w całej Europie przyprawą...
Kava Kava i jej relaksacyjne działanie
Pieprz metystynowy, występujący pod popularną nazwą Kava Kava, jest rośliną z rodziny pieprzowatych....
Właściwości i źródła cynku
Cynk kojarzymy najczęściej jedynie z preparatów na włosy, skórę i paznokcie. Nie zdajemy sobie sprawy...
Czy owoce mogą zastąpić warzywa?
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia należy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Nie wszyscy...
Czy warto trenować w czasie ciąży?
Kobieta w ciąży trenująca na siłowni budzi najczęściej sporo kontrowersji. Nie ulega wątpliwości, że...
Co zamiast soli, by dania nadal były smaczne?
Wiele osób ma tendencje do nadużywania soli w diecie. Musimy pamiętać, że sól dostarczamy nie tylko dodając...
Naturalne antybiotyki
Jesienno-zimowe miesiące to czas, gdy narażeni jesteśmy na liczne infekcje. Często dostajemy wówczas...
Wegańskie źródła wapnia
Wapń oprócz tego, że jest składnikiem kości i zębów, posiada szereg innych właściwości, pełniąc niezwykle...
Sód, sól - wróg czy przyjaciel?
Wiele słyszymy o tym, jak wiele negatywnych skutków niesie za sobą spożywanie nadmiaru sodu w diecie....
Skąd się bierze apetyt na słodkie?
Wszyscy chcielibyśmy mieć estetyczne, kształtne sylwetki i cieszyć się zdrowiem jak najdłużej jest to...
Laktoferyna – odporność z mleka
Ostatnimi czasy często usłyszeć można, że mleko jest złe i niezdrowe. Pomijając pewne przesłanki należy...
Najpopularniejsze żywieniowe postanowienia na 2017 rok
Witam w Nowym Roku! Oto nadszedł czas, aby zacząć wcielać w życie postanowienia, także te żywieniowe....