IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Syrop klonowy w diecie – czy jest zdrowy?

Syrop klonowy w diecie – czy jest zdrowy?
Drzewo, klon cukrowy, jest drzewem występującym tylko w Ameryce Północnej, głównie w jej wschodniej części. Z klonu cukrowego słyną dwie prowincje kanadyjskie: Ontario i Quebec. Syrop klonowy powstaje w wyniku „produkcji” soku przez klon cukrowy, poprzez wwiercenie w drzewo specjalnego urządzenia, które zbiera ów sok.

Jak powstaje syrop klonowy?

Drzewo klonowe „produkuje” sok głównie późną zimą, czyli wtedy, gdy temperatura w ciągu dnia przekracza temperaturę zamarzania, a nocą spada poniżej niej. Sok zbierany z drzewa jest bezbarwny i bardzo wodnisty, w 97% jest to woda. 

Aby zatem uzyskać syrop klonowy, który znamy z półek sklepowych, należy poddać go obróbce przemysłowej. Szacuje się, że do uzyskania jednego litra syropu klonowego potrzeba aż 40 l soku wyprodukowanego przez drzewo. W trakcie obróbki przemysłowej soku z klonu cukrowego syrop klonowy uzyskuje swój tak pożądany smak oraz charakterystyczny brązowawy kolor. Głównie jest to zasługa karmelizacji cukru i utleniania składników fenolowych. 

Kolor dostępnego w handlu syropu klonowego może się różnić. Ten najjaśniejszy powstaje z soku zbieranego na początku sezonu, a im sezon dłużej trwa, tym kolor uzyskiwanego syropu, jest coraz ciemniejszy.

Co warte odnotowania, produkcję syropu klonowego znali już rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej i jest to jeden z nielicznych przykładów procesów rolniczych, który nie został przywieziony przez europejskich osadników. Aż do czasu wojny secesyjnej syrop klonowy był głównym sposobem dosładzania potraw mieszkańców Ameryki Północnej. Później został zastąpiony przez cukier trzcinowy. 

Co znajdę w syropie klonowym?

Syrop klonowy to w zdecydowanej przewadze sacharoza, czyli zwykły cukier stołowy. Stanowi on aż 68% syropu klonowego. 

  • Sacharoza - 68%
  • Woda - 38%. 
  • Kwas jabłkowy to zaledwie 0,47%. 
  • Glukoza - 0,43%. 
  • Fruktoza - 0,3%. 

Oprócz tego, w litrze syropu klonowego znajdziemy:

  • Wapń - 1002 mg, 
  • Żelazo - 1,1 mg,
  • Magnez - 210 mg,
  • Fosfor - 20 mg, 
  • Potas - 2120 mg, 
  • Cynk - 14,7 mg, 
  • Sód - 120 mg, 
  • Mangan - 29,1 mg.

Oczywiście są to wartości szacunkowe. 

Syrop klonowy to nie tylko cukry oraz minerały

Syrop klonowy zawiera także fenole, które mogą być szczególnie cenne ze względu na ich znane właściwości przeciwutleniające. Wraz z porą zbierania soku z klonu cukrowego, zmienia się nie tylko kolor uzyskanego syropu klonowego, ale również skład fenolowy. Im później w sezonie zbierany jest sok z drzewa klonu cukrowego, tym zawartość składników bioaktywnych będzie większa. 

Do najważniejszych z nich należy zaliczyć:

  • Kwas galusowy
  • Katechiny
  • Kwas chlorogenowy
  • Kwas kawowy
  • Epikatechiny
  • Kwas kumarowy
  • Kwercetynę

Wykorzystanie syropu klonowego

Syrop klonowy wykorzystuje się zarówno do pieczenia - tutaj najlepiej sprawdza się ten zbierany później, czyli ciemniejszy, jak i do bezpośredniej konsumpcji. Amerykanie uwielbiają polewać syropem klonowym naleśniki - pancaksy - tutaj z reguły wybierany jest ten jaśniejszy. 

Jednocześnie należy przestrzec, że wielu nieświadomych konsumentów, kupuje zamiast oryginalnego syropu klonowego, syrop na bazie syropu kukurydzianego, który z klonowym nie ma nic wspólnego... 

Syrop klonowy w diecie – czy jest zdrowy?

Trudno powiedzieć, że syrop klonowy jest zdrowy...

Pamiętajmy, że poza wymienionymi wyżej wartościowymi składnikami mogącymi mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, zawiera ogromne ilości cukru! Cukier spożywany w niewielkich ilościach, przy właściwie skomponowanej diecie, nie będzie stanowił większego problemu. Jednak rzadko kiedy jest spożywany przy takich założeniach... Pamiętajmy, że nadmiar kalorii, a słodki smak zdecydowanie sprzyja przejadaniu się, jest przez naukowców i lekarzy wiązany z możliwością występowania szeregu chorób w tym tzw. cywilizacyjnych. Jeśli zatem syrop klonowy jest używany zamiast zwykłego cukru, może być korzystniejszym substytutem dla naszego zdrowia. Stosowany jako dodatek do już błędnie skonstruowanej diety, cenne mikroelementy w nim zawarte nie pomogą w ochronie zdrowia, a dodatkowy cukier jeszcze może bardziej zaszkodzić...

Syrop klonowy w diecie – czy można go włączyć do diety?

Po części odpowiedziałem na to pytanie wyżej. Jeśli wiesz, dlaczego chcesz go użyć i koniecznie musisz stosować kaloryczne substancje słodzące, to stosowany w ograniczeniu, może zostać włączony do zdrowej diety. Jeśli przekonujesz się, że włączenie syropu klonowego do Twojej niezdrowej diety, pozwoli podreperować zdrowie - skutek może być wręcz odwrotny! Nie czyń tego!

Syrop klonowy w diecie – jak wybrać dobry?

Jak wspomniałem już wyżej, warto wybierać oryginalny syrop klonowy, nie sugerować się tylko i wyłącznie kolorem syropu, a dokładnie przeczytać etykietę z zawartością. Jeśli upewniliśmy się, że w rękach trzymamy prawdziwy syrop klonowy, wybierajmy ten najbardziej ciemny. 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.