Ftalany to powszechnie stosowane w przemyśle chemicznym sole i estry kwasy ftalanowego. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji farb, lakierów, żywic i laminatów, ale również do wyrobu opakowań produktów spożywczych i kosmetycznych.
Związki te mogą łatwo przenikać z opakowań do żywności. Według badań największe ich stężenie znajduje się w żywności przetworzonej.
Największe obawy naukowców budzą ftalan dwu-2-etyloheksylu (DEHP) oraz ftalan dibutylowy (DBP). Ludzie najwięcej wchłaniają ich wraz z pożywieniem, gdyż są one stosowane w polichlorku winylu, z którym żywność styka się w czasie przetwarzania, pakowania, przechowywania czy podgrzewania.
Badania wskazują, że wystawienie na DEHP i DBP wpływa na zmiany w mózgu płodu. Chemikalia te mogą odpowiadać za zakłócenia rozwoju narządów płciowych u chłopców jak i skrócenie okresu ciąży.
Niektóre ftalany prawdopodobnie zwiększają ryzyko zachorowania na astmę u dzieci w wieku 5-11 lat. Ftalany mogą wpływać również na rozwój chorób przewlekłych w tym nowotworów.
Ponieważ ftalany stanowią potencjalne zagrożenie zdrowotne, zaleca się zmniejszenie ekspozycji na te substancje, poprzez unikanie spożywania jedzenia pakowanego w folie, podgrzewanego w foliach i silnie przetworzonego.
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Waszyngtonu im więcej żywności typu fast food spożywamy, tym wyższa jest nasza ekspozycja na ftalany. Stężenie produktów rozpadu DINP może być nawet 40% wyższe u osób często spożywających fast food, w porównaniu do osób unikających tego typu żywności.
Naukowcy odkryli również, że najistotniejszymi „nośnikami” ftalanów są produkty zbożowe oraz mięsne. Szczególnie silnie magazynowanie ftalanów wykazują takie produkty jak spody od pizzy, ciastka, mięso przechowywane na tackach plastikowych.
Dokładne oddziaływanie ftalanów na nasze zdrowie nie zostało jeszcze poznane. Zaleca się jednak ograniczenie ekspozycji na te substancje. Poza wymienionymi produktami, ftalany znajdują się również między innymi w odświeżaczach powietrza, dezodorantach.