IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Te fakty o makroskładnikach powinieneś znać

Te fakty o makroskładnikach powinieneś znać
Jeśli chcesz osiągnąć maksymalnie najlepsze efekty związane z dietą i treningami, musisz wiedzieć nieco więcej, niż kilka kluczowych wskazówek mówiących o tym, co i kiedy jeść. Poznaj każdy z makroskładników tak, abyś mógł powiedzieć, że znasz go bardzo dobrze i rozumiesz, jakie funkcje pełni w Twoim organizmie.

Białko

Wśród trenujących osób białko to król makroskładników. Białko jest dla Ciebie ważne nie tylko dlatego, że pomaga budować mięśnie i poprawia „rzeźbę” sylwetki.

Kluczowy komponent budowy mięśni

Większość trenujących osób sięga po białko, bo to ono stanowić ma budulec dla mięśni i ma pomóc osiągnąć wymarzoną formę. Białko to jednak znacznie więcej. Jego odpowiednia podaż niezbędna jest to pełnej i prawidłowej regeneracji. Sam odpoczynek między treningami to za mało. Białko serwatkowe jest kluczowym komponentem do odbudowy mięśni, a także zawiera mnóstwo aminokwasów potrzebnych do zbudowania solidnego systemu odpornościowego. Wykazano, że aminokwasy serwatki podwyższają poziom glutationu, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy w organizmie.

Czynnik „obrzęków”

Niski poziom białka (zwykle spowodowany niedożywieniem lub chorobą) może powodować "obrzęk". Stan nadmiernego obrzęku najczęściej występuje w stopach, kostkach i podudziach. Białko pomaga utrzymać sól i wodę w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu płyn nie przedostaje się do tkanek.

Tłuszcz

Dawniej, w świecie fitnessu i nie tylko tłuszcz to czarna owca. W rzeczywistości spożycie tłuszczu przynosi wiele korzyści. Przez chwilę przyjrzyjmy się ketozie i temu, co dzieje się, gdy zamiast glukozy spalane są ciała ketonowe.

Dieta ketogenna (wysokotłuszczowa, o umiarkowanym białku, o niskiej zawartości węglowodanów) zmusza organizm do wykorzystania tłuszczów zamiast węglowodanów jako paliwo.

Niezwykle bogaty smak potraw

Najlepszą rzeczą w diecie ketogennej jest to, że nie musisz rezygnować ze świetnego smaku potraw. Żywność wysokotłuszczowa znana jest z tego, że posiada niesamowicie bogaty smak, a jej spożywanie jest niezwykle satysfakcjonujące.

Dobre rozwiązanie dla osób z padaczką

Dieta ketogenna może zapobiegać napadom padaczkowym, dlatego od dziesięcioleci stosuje się je w leczeniu padaczki u dzieci. Dzieci, którym nie powiodło się leczenie farmakologiczne, w wielu przypadkach zostały wyleczone dzięki ketozie terapeutycznej. Nie jest to jednak tak proste, jak zażywanie pigułek.

Lepsza tolerancja niskiego poziomu tlenu

Naukowcy sugerują, że wywoływana przez dietę ketoza (szczególnie w połączeniu z olejem MCT) może znacznie zmniejszyć zapotrzebowanie mózgu na tlen do spalania glukozy, co powoduje wydłużenie czasu wstrzymania oddechu. Mózg, otrzymując dużą ilość tłuszczów, jest lepiej przygotowany do wytrzymania niskiego poziomu tlenu.

Pamiętajmy jednak, że tłuszcz tłuszczowi nierówny

Nie każdy rodzaj tłuszczu jest mile widziany w diecie. Przede wszystkim stroń od tłuszczów trans. Po drugie, ketoza nie będzie rozwiązaniem optymalnym dla każdego i warto o tym pamiętać! Ketoza znajduje zastosowanie w wielu jednostkach chorobowych. Nie jest natomiast rozwiązaniem optymalnym w przypadku większości sportowców czy osób aktywnych fizycznie.

Węglowodany

Węglowodany okrzyknięte zostały w ostatnich latach za wroga numer jeden otyłości na świecie. Wykreowano błędne przekonanie, że ludzkość tyje na potęgę od spożycia węglowodanów. W rzeczywistości tyjemy od nadmiernego spożycia kalorii! Nadmiernego spożycia żywności przetworzonej. Nadmiernego spożycia żywności bogatej w cukier i tłuszcze trans.

Rozróżniaj węglowodany złożone od cukrów przetworzonych

W dobie wrogiego nastawienia i strachu przed węglowodanam nie stawiaj na jednej szali węglowodanów pochodzących z kasz, ryżu, płatków, ziemniaków, owoców i warzyw, z węglowodanami pochodzącymi z ciast, cukierków, cukru, słodkich napojów, lodów itd.

Pamiętaj też, że węglowodany mają różne przeznaczenie. Węglowodany takie, jak biały chleb, makaron i biały ryż są doskonałym anabolicznym wzmacniaczem po treningu. Sprawdzą się świetnie również w sportach takich, jak biegi długodystansowe. Nie chcemy bowiem obciążać nadmierne układu pokarmowego dużą ilością błonnika.

Z drugiej strony w czasie redukcji tkanki tłuszczowej, w posiłkach oddalonych od treningów idealnie sprawdzą się węglowodany takie, jak: ryż brązowy, chleb razowy czy płatki owsiane. Dostarczą więcej błonnika i pomogą utrzymać uczucie sytości na dłużej.

Nadmiar cukrów rafinowanych jest szkodliwy dla zdrowia

To fakt niepodważalny. Nadmiar cukru rafinowanego szkodzi zdrowiu. Nie tylko możesz mieć problem z utrzymaniem wagi ciała, ale również szybciej się starzejesz, twoja skóra i włosy wyglądają gorzej, szybciej psują się zęby.

Niebezpieczna cukrzyca

Cukrzyca typu II to choroba nabyta i choroba współczesnego świata. Nadmierne spożycie kalorii, nadmiar cukrów przetworzonych w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej to prosta droga do rozwoju tej nieprzyjemnej choroby.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.