O prozdrowotnych walorach herbaty mówi i pisze się wiele. Większość doniesień jednak dotyczy kwestii wpływu zawartych w niej związków na zabieg reakcji wolonorodnikowych zachodzących w naszym organizmie. Tymczasem bioaktywne składniki herbaty wykazują także zdolność do zmniejszania negatywnych skutków przejedzenia. Biorąc pod uwagę, iż święta to czas, w którym jemy więcej niż zazwyczaj, warto z tych walorów herbacianych skorzystać.
Magiczna moc herbaty
Liście krzewu herbacianego są źródłem wielu biologicznie aktywnych związków. Substancje te mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm co związane jest m.in. z ich antyoksydacyjnymi właściwościami. Badania naukowe wskazują, że regularna konsumpcja naparów herbacianych może m.in.:
- zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych form nowotworów,
- chronić przed rozwojem infekcji górnych dróg oddechowych,
- wspomagać prace nad sylwetką.
W odniesieniu do „świątecznej atmosfery szczególnego znaczenia nabiera zwłaszcza ostatnia z wymienionych pozycji. Otóż istnieją dane, które potwierdzają, że związki obecne w herbacie pozytywnie wpływają na nasz metabolizm i mogą zmniejszać (ale nie niwelować), negatywny wpływ złej diety na sylwetkę. Co ciekawe substancje tego typu obecne są tak w herbatach niefermentowanych (biała, zielona), jak i fermentowanych (czarna, czerwona).
W jaki sposób herbata chroni estetykę sylwetki?
Napar herbaciany jest źródłem stosunkowo dużej ilości związków chemicznych, które wpływać mogą na funkcjonowanie naszego organizmu. Jedną z takich substancji jest oczywiście kofeina, co do której wiadomo, iż oprócz właściwości pobudzających do działania dodatkowo nasila proces termogenezy (zwiększa produkcję ciepła przyspieszając metabolizm). Katechiny obecne w herbacie zielonej z jednej strony poprawiają wrażliwość insulinowa sprawiając, iż organizm lepiej dysponuje dostarczoną energią, a z drugiej wchodzą w interakcje z enzymami trawiennymi sprawiając, iż pewna część energii zawartej w pożywieniu nie zostaje przyswojona przez organizm. Tym samym katechiny „obniżają” kaloryczność spożywanych potraw. Podobnie działają teaflawiny i tearubiginy obecne w herbacie czarnej. Związki te dodatkowo posiadają zdolność do „naśladowania” insuliny pobudzając wychwyt glukozy przez komórki mięśniowe.
Podsumowanie
Jak widać herbata kryje w sobie wiele ciekawych walorów. Wszystko to sprawia, że tak w formie fermentowanej jak i niefermentowanej stanowić może ważny strategicznie dodatek do świątecznych potraw. Uwzględnienie herbaty w bożonarodzeniowym menu może w pewnym stopniu pomóc zmniejszyć negatywny wpływ zbyt daleko posuniętej konsumpcji na sylwetkę.