Pięć powodów dla których warto jeść ziemniaki

Ziemniaki w obiegowym ujęciu nie są uznawane ani za specjalnie wykwintny, ani też wartościowy i zdrowy składnik jadłospisu. Często wręcz mówi się o tym, że są wysokokaloryczne, mają wysoki indeks glikemiczny i po prostu – tuczą. W rzeczywistości sytuacja wygląda inaczej, ziemniaki nie tylko można, ale wręcz warto jeść nawet wtedy, kiedy chcemy pozbyć się nadmiaru kilogramów, warzywa te mają bowiem wiele zalet, z których istnienia często po prostu nie zdajemy sobie sprawy. Poniżej przedstawiam pięć ważnych powodów, dla których warto uwzględnić ziemniaki w codziennym menu.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Powód pierwszy: ziemniaki sycą na dłużej

To czy po danym posiłku jesteśmy najedzeni czy głodni uzależnione jest nie tylko od jego kaloryczności, ale także wielu innych czynników takich jak choćby:  gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, obecność błonnika czy białka. Indeks sytości to parametr, który mówi nam po jakim czasie od spożycia danego pokarmu stajemy się głodni. Okazuje się, że ziemniaki  charakteryzuje wysoki indeks sytości, sycą one bowiem na bardzo długo co sprawia, że stanowią wyjątkowo cenny składnik diet odchudzających, zakładających wprowadzenie energetycznych restrykcji. Ziemniaki są w tym kontekście wyborem lepszym niż tak ceniony przez wszystkich ryż,  biją na głowę także  makaron i pieczywo.

Powód drugi: pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, czyli odpowiedniego stężenia jonów wodorowych w przestrzeniach wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów i narządów. Organizm posiada specjalne mechanizmy regulujące równowagę kwasowo-zasadową, okazuje się jednak, że spożywana żywność za sprawą zawartych w niej składników może owe mechanizmy wspomagać lub dodatkowo obciążać. Większość pokarmów jakie spożywamy charakteryzuje się potencjałem kwasotwórczym. Ziemniaki w przeciwieństwie do innych produktów skrobiowych takich jak ryż, makaron, pieczywo czy kasze mają właściwości zasadotwórcze.

Powód trzeci: ziemniaki są niskokaloryczne

Pomimo, iż ziemniaki kojarzą się z wysoką wartością energetyczna spowodowaną obecność dużych ilości węglowodanów, to w porównaniu do ryżu, makaronu czy kasz stanowią produkt skrobiowy w wersji „light”. W 100g ziemniaków zawarte jest około 15 – 18g węglowodanów, a więc kilkukrotnie mniej niż w wymienionych powyżej produktach zbożowych. Są też tym samym mniej kaloryczne. Dania z ziemniaków staja się wysokoenergetyczne wtedy, kiedy dodaje się do nich ciężkie i tłuste sosy, z receptury takich właśnie potraw wywodzi sie zapewne mit wysokokalorycznego ziemniaka.

Powód czwarty: witaminy i składniki mineralne

Pomimo relatywnie niskiej kaloryczności, ziemniaki stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych. Badania przeprowadzone na terenie naszego kraju wskazują, że warzywo to stanowi jedno z ważniejszych źródeł witaminy C w diecie Polaków (pól kilograma ziemniaków pozwala pokryć 100% RDA na tę witaminę). Całkiem przyzwoita jest także zawartość niacyny. Niewątpliwym walorem ziemniaków jest też obecność potasu - aż 450 mg w 100g, czyli półkilogramowa porcja pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Powód piąty: ziemniaki są tanie

Chociaż cena kilograma ziemniaków zmieniać się może zależnie od pory roku, to stanowią one jedno z tańszych źródeł węglowodanów i generalnie wypadają korzystniej niż kasze, makarony, pieczywo czy ryż. Jest to bez wątpienia istotny walor ziemniaków, który warto wziąć pod uwagę podczas planowania swojego jadłospisu.

Podsumowanie

Stanisław Jachowicz, znany polski bajkopisarz i pedagog zarazem, napisał kiedyś: „cudze chwalicie, a swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”. Stwierdzenie to idealnie pasuje do naszego podejścia do ziemniaków, których jadamy z roku na rok coraz mniej, coraz chętniej sięgając po ryż, makaron, kasze w niesłusznym przekonaniu, że dokonujemy lepszych wyborów. Ziemniaki to wartościowy składnik diety, z którego nie warto rezygnować.