Jak skrócić czas przebywania w kuchni i nadal zdrowo się odżywiać?

Brak czasu to uniwersalna wymówka, używana do usprawiedliwiania błędów żywieniowych. Wiadomo, iż aby odzyskać kontrolę nad spożywanym jedzeniem i w pełni realizować zdrowe nawyki żywieniowe lepiej jest przygotowywać posiłki samodzielnie. Tymczasem na to, aby przebywać kilka godzin dziennie w kuchni mogą lub chcą pozwolić sobie jedynie nieliczni. Co zatem zrobić, aby czas spędzany przy garnkach skrócić do minimum, a jednocześnie zdrowo i smacznie się odżywiać?

Przeczytaj koniecznie:

Co jeść, gdy brakuje czasu

Dobry plan to połowa sukcesu

Przy natłoku zajęć nie ma czasu na zupełną improwizację w kuchni! Postaraj się zaplanować menu na cały tydzień (lub kilka kolejnych dni), zrobić potrzebne zakupy – by nie biegać co chwilę do osiedlowego sklepiku, a także wygospodarować odpowiednią ilość czasu na przygotowanie posiłków. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wszystkie posiłki na kolejny dzień przygotowywał wieczorem. Zapracowane osoby powinny też rozważyć preferowaną ilość posiłków -  przygotowanie ośmiu czy nawet sześciu posiłków, a następnie ich spożycie najprawdopodobniej okaże się niewykonalne, dlatego warto zaplanować 3 – 5 posiłków (np. 2 - 3 główne i 1 bądź  2 przekąski).

Jakie posiłki przygotowywać?

Gdy czasu mamy niewiele, nie należy wybierać dań wymagających większego zaangażowania: darujmy sobie klopsiki, naleśniki, domową pizzę czy inne skomplikowane, wieloskładnikowe posiłki, po których dodatkowo powstanie sterta naczyń do zmywania. Najprostszą opcją są tzw. dania jednogarnkowe, które możemy przygotować od razu na 2 posiłki (czy to na ten sam dzień, czy na 2 kolejne). Wygodną opcją jest pieczenie mięs – wystarczy je przyprawić, włożyć do piekarnika i na czas pieczenia zająć się czymś innym, a także gotowanie zup kremów – nie ma konieczności krojenia warzyw, bo i tak wszystko (za wyjątkiem mięsa)  zostanie zmiksowane do postaci kremu.

Szybkie i wygodne do przygotowania są dania parowane przy pomocy specjalnego urządzenia do gotowania na parze – szczególnie przyrządzenie ryby zajmie nam niewiele czasu (około 15 minut), dodatkowo jednocześnie można gotować warzywa. W sytuacjach kryzysowych można przygotować na obiad jajecznicę – danie to jest mało wymagające, a jednocześnie bardzo pożywne i sycące. 

Jakie przekąski wybierać?

Wiadomo, że gdy brakuje czasu na przygotowanie bądź spożycie pokarmu to wówczas najchętniej sięgamy po słodycze i inne małowartościowe przekąski, które dosłownie można spożyć w biegu. Warto mieć świadomość, iż istnieje alternatywa: można do pracy czy szkoły przygotowywać pełnowartościowe kanapki, dobrze też jest mieć w zanadrzu orzechy (nieprażone i niesolone) oraz warzywa. Często używamy wymówki, że w pobliskich sklepach spożywczych trudno dostać wartościowe przekąski, dlatego zazwyczaj decydujemy się na ciastka i batony – tymczasem bez problemu możemy przecież zakupić jogurt naturalny, kefir, serek wiejski czy jakiś owoc.

Podsumowanie

Zdrowe odżywianie nie musi być luksusem osób cierpiących na nadmiar wolnego czasu, gdyż przygotowywanie posiłków nie zawsze wiąże się z godzinami spędzonymi przy garnkach. Odpowiednio zaplanowane menu, zorganizowanie zakupów i czasu poświęconego na gotowanie ułatwi wprowadzenie i stosowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Należy pamiętać, iż trening czyni mistrza i nawet jeśli pierwsze kroki w kuchni będą niezdarne, to w miarę powtarzania czynności nabierzemy wprawy, co zaprocentuje dodatkową oszczędnością cennego czasu.