Potrawy podawane na czerwonym talerzu są bardziej sycące

Istnieje wiele różnych trików mających na celu zmniejszenie łaknienia i ograniczenie spożycia pokarmu. Niektóre są bardziej skuteczne, inne – mniej, z pewnością jednak jedną z najbardziej intrygujących sztuczek mogących sprawdzać się w tym zakresie jest podawanie posiłków w czerwonych naczyniach. Czy kolor faktycznie ma tak duże znaczenie? Cóż, wiele wskazuje na to że tak!

Przeczytaj koniecznie:

Low-reward diet: wysoka smakowitość diety może nie sprzyjać odchudzaniu?

Fakt czy fikcja?

O tym, że kolory mogą wpływać na nasz apetyt spekuluje się od dawna. Zdecydowana większość teorii dotyczących istnienia takowych powiązań miała do niedawna charakter stricte ezoteryczny i nie wiązała się w żaden sposób z nauką. Przeprowadzone w ostatnich latach eksperymenty wykazały jednak, że zależność pomiędzy kolorami a naszymi zachowaniami żywieniowymi istnieje oraz co najważniejsze – że można spróbować ją w sposób praktyczny wykorzystać, np. w ramach programów walki z nadwagą i otyłością.

Wyniki badań

Niezwykle interesujące okazują się badania, w przebiegu których zaobserwowano, iż spożywając posiłki z czerwonych talerzy zjadamy w istocie mniej niż w sytuacji kiedy spożywamy te same potrawy z talerzy o barwie białej. Podobnie sytuacja wyglądała w przypadku napojów, kiedy były one podawane w kubkach koloru czerwonego uczestnicy eksperymentów pili istotnie mniej niż w przypadku gdy były podawane w tych samych naczyniach, ale koloru niebieskiego.

Mechanizmy

Początkowo uważano, że u podłoża powyżej przedstawionej zależności leży specyficzna właściwość kontrastu. Teoria ta zakładała, że dzięki znacznym różnicom kolorystycznym pomiędzy potrawą (lub napojem), a naczyniem sprawniej rejestrujemy ilość spożywanego pokarmu. Dziś wiemy już, że mechanizm jest trochę inny. Otóż czerwony kolor postrzegany jest przez nas podświadomie, jako sygnał związany z nadchodzących niebezpieczeństwem i zmusza nas do zachowania ostrożności. Kiedy związane jest to z posiłkiem – jemy mniej.

Problem z wykorzystaniem w praktyce

Teoretycznie z unikalnych walorów koloru czerwonego można byłoby skorzystać w ramach kuracji odchudzających, a także w ramach działań prewencyjnych. Podawanie posiłków w czerwonych naczyniach ułatwić mogłoby kontrole poboru pokarmu i sprzyjać powściągliwości w konsumpcji. Warto jednak dodać, że uczestnicy wspomnianych eksperymentów nie wiedzieli jaki jest dokładnie jest cel wprowadzanych zabiegów. Trudno więc powiedzieć czy mając świadomość istnienia takiej zależności nadal byliby podatni na działanie czerwonego koloru.

Wnioski

Fakt, iż dania serwowane na talerzach koloru czerwonego mogą okazać się bardziej sycące niż te same dania podawane w naczyniach o innej barwie jest bez wątpienia niezwykle intrygujący. Kwestią otwartą jest natomiast pytanie, na ile rozwiązania tego typu sprawdzają się w realiach dnia codziennego. Z pewnością jednak – warto spróbować.

Źródła: Bruno N, Martani M, Corsini C, Oleari C. The effect of the color red on consuming food does not depend on achromatic (Michelson) contrast and extends to rubbing cream on the skin. Appetite. 2013 Dec;71:307-13. doi: 10.1016/j.appet.2013.08.012. Epub 2013 Aug 31. · Genschow O, Reutner L, Wänke M. The color red reduces snack food and soft drink intake. Appetite. 2012 Apr;58(2):699-702. doi: 10.1016/j.appet.2011.12.023. Epub 2012 Jan 5.