Spożywanie jajek na śniadanie może wspomóc odchudzanie

Regularna konsumpcja jajek, wbrew temu co sądzą co poniektórzy, niesie za sobą szereg istotnych korzyści. Niestety wiele osób obawia się włączać je do swojej diety w przekonaniu, iż zawarty w nich cholesterol nie tylko zatyka arterie krwionośne, ale także sprzyja gromadzeniu tłuszczu zapasowego. Tymczasem nowsze badania wskazują, że regularna konsumpcja jaj nie tylko nie musi być powiązana z ryzykiem chorób układu krążenia, ale wręcz – wspomaga pracę nad sylwetką przyspieszając odchudzanie!

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego warto jeść jajka z żółtkami

Chociaż jaja kurze traktowane są jedynie jako źródło białka, tłuszczu i cholesterolu, to tak naprawdę stanowią prawdziwą bombę odżywczą. Ich niewątpliwą zaletą jest wysoka zawartość witamin i składników mineralnych, a także choliny i inozytolu wpływających korzystnie na gospodarkę lipidową, wspomagających pracę wątroby i układu nerwowego. Dodatkowo jaja dostarczają także innych związków takich jak działający przeciwdrobnoustrojowo lizozym czy też obniżająca ciśnienie tętnicze krwi owokinina.

To jednak nie wszystko.  Jaja posiadają także kilka innych walorów, które sprawiają, że znakomicie nadają się jako integralny składnik diety odchudzającej! O jakich właściwościach mowa?

W celu udzielenia odpowiedzi na powyższe pytanie warto przyjrzeć się badaniu  przeprowadzone mu przez zespół badaczy pod kierownictwem profesora Ratliffa z Katedry Nauk o Żywieniu Uniwersytetu w Connecticut. Eksperyment, w którym wzięło udział 21 mężczyzn w wieku od 21 do 70 lat, którzy otrzymywali albo śniadanie składające się głownie z jaj (udział energii odpowiednio: 22% węgle, 55% tłuszcz i 23% białka) bądź też składające się z produktów zbożowych (udział energii odpowiednio: 72% węgle, 12% tłuszcz i 16% białka). Eksperyment został tak zaprojektowany by każdy z wolontariuszy uczestniczył w próbie z udziałem każdego ze śniadań. Poszczególne próby były oddzielone tygodniową przerwą.

Wyniki

Okazało się, że śniadania składające się głównie z jaj sycą o wiele mocniej niż śniadania zbożowe. Efekt ten wiązał się nie tylko z subiektywnymi odczuciami uczestników projektu, ale także z aktywnością hormonów zaangażowanych w regulację gospodarki energetycznej – w tym również – kontrolę łaknienia takich jak insulina i grelina. Najważniejsze jednak jest to, że po spożyciu zbożowego posiłku badani w ciągu dnia spożywali więcej kalorii niż po spożyciu jaj. Wyniki powyższego eksperymentu nie są odosobnione. W ostatnich latach jaja wracają do łask jako pokarm o wyjątkowych walorach odżywczych i innych interesujących właściwościach, takich jak opisany powyżej, tłumiący wpływ na łaknienie.

Wnioski

Dane naukowe wskazują, że spożywanie jaj na śniadanie korzystnie wpływa na aktywność hormonów uczestniczących w regulacji poboru pokarmu, takich jak grelina i cholecytstokinina. Skutkuje to obniżeniem łaknienia w późniejszych porach dnia czyli – mniejszą tendencją do podjadania. Co ciekawe, jaja sprawdzają się tutaj lepiej niż tak często polecane produkty zbożowe.

 

Źródła: Ratliff J, Leite JO, de Ogburn R, Puglisi MJ, VanHeest J, Fernandez ML. Consuming eggs for breakfast influences plasma glucose and ghrelin, while reducing energy intake during the next 24 hours in adult men. Nutr Res. 2010 Feb;30(2):96-103. doi: 10.1016/j.nutres.2010.01.002.