"Legalne zioło" - czarny bez

Obecnie im produkt bardziej ziołowy, bliższy naturze, ekologiczny, tym mocniej pożądany i chętniej nabywany przez konsumenta. Wiele osób porzuca lekarstwa z aptecznej półki i próbuje starymi, domowymi metodami dbać o własne zdrowie. Jedną z roślin cechującą się szeregiem korzystnych właściwości prozdrowotnych jest czarny bez – znany już od czasów średniowiecznych i ceniony za swe lecznicze działanie. Wywarowi i olejkom z tejże rośliny przypisywano działanie niemal magiczne, gdyż pomagał – jak wówczas już twierdzono – jako środek oczyszczający krew, leczył schorzenia takie jak infekcje górnych dróg oddechowych, zaparcia i wzdęcia, bóle zębów i uszu, czy też gorączkę.

Przeczytaj koniecznie:

Marihuana, stres i kortyzol – interesująca zależność

Czarny bez – najważniejsze informacje

Choć czarny bez jest niezmiernie bogaty m.in. w minerały i witaminy, to warto wiedzieć, że ich zawartość jest ściśle uzależniona od tego, w jaki sposób roślina była transportowana i przechowywana, gdzie rosła (gleba, klimat) oraz oczywiście od gatunku. Należy pamiętać, że - pomimo wielu walorów i działań prozdrowotnych - absolutnie żadnej części tej rośliny nie powinno się spożywać na surowo.

  • Czarny bez znajduje zastosowanie w lecznictwie ze względu na dużą zawartość flawonoidów, które mają właściwości moczopędne i przeciwskurczowe oraz działają stabilizująco na ilość witaminy C.

  • Roślina ta zawiera tiaminę, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy, biotynę, pyriodoksynę – czyli witaminy z grupy B, witaminę A i C, sole mineralne, kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminę A oraz C, jod, potas, wapń, sód, magnez, chlor, selen oraz żelazo, antocyjany, pektyny.

  • Jest bogaty w prowitaminę A, czyli beta – karoten; substancję, która m.in. wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego oraz jest silnym antyoksydantem – opóźnia procesy starzenia minimalizując działanie wolnych rodników, wpływa korzystnie na skórę

  • Zawiera także niekorzystnie działające na nasz organizm glikozydy cyjanogenne (zawarte nie tylko we wszystkich zielonych częściach rośliny, lecz także – w mniejszych już ilościach - w korzeniu, nasionach oraz korze). Ich spożycie może powodować wymioty, biegunkę, nudności. Wybieranie dojrzałych owoców oraz usunięcie zielonych, świeżych części rośliny powinno w dużym stopniu zlikwidować zagrożenie.

  • Dzieci do 12-go roku życia oraz kobiety w ciąży/karmiące powinny unikać spożywania czarnego bzu w jakiejkolwiek formie (ze względu na brak badań potwierdzających bezpieczeństwo ich stosowania)

  • Zarówno owoce jak i kwiaty czarnego bzu powinny być poddane dalszej obróbce – suszenie, zamrożenie – bezpośrednio po ich zerwaniu z krzaka. Zwlekając Zarówno tymi czynnościami ryzykujemy utratę zawartych w nich niezmiernie cennych substancji czynnych.

  • Czarny bez można spożywać (i tak się dzieje najczęściej) w formie wywarów, jednak – o czym wie niewiele osób – owoce rośliny tej doskonale sprawdzają się do sporządzania dżemów, konfitur, soków, a także nalewek.

Obecnie czarny bez stosowany jest przede wszystkim jako roślina wspomagająca leczenie przeziębień, anginy, grypy, środek działający napotnie, hamujący rozwój kataru i kaszlu, a także skutecznie obniżający gorączkę. Wywar z tej rośliny działa moczopędnie i delikatnie przeczyszczająco (surowe owoce), przeciwbiegunkowo (owoce przetworzone).