“Zły” cholesterol? Awokado może Ci pomóc!

Awokado nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Nie jest tak modne jak jagody goji czy inne wynalazki promowane przez media i osoby zajmujące się na co dzień promowaniem zdrowego sposobu odżywiania. Dlatego często omijane jest szerokim łukiem. A szkoda, bo owoc ten posiada całkiem sporo do zaoferowania.

Przeczytaj koniecznie:

Betaina i „cholesterol XXI wieku”

Awokado czyli owoc smaczliwki

Smaczliwki (Persea Scheffe) to rodzaj wiecznie zielonych drzew, występujących naturalnie na terenie Meksyku i terenach Ameryki Środkowej. W celach komercyjnych uprawiane jest w strefach tropikalnych i śródziemnomorskich na całym świecie. Owoc smaczliwki posiada pojedynczą pestkę, mięsisty miąższ, ciemnozieloną skórkę i kształt gruszkowaty, owalny lub kulisty.

Wartość odżywcza awokado

Awokado jest wyjątkowym owocem, ze względu na to, iż dostarcza sporych ilości tłuszczu. Z tego też powodu postrzegany jest mylnie jako tuczący i celowo eliminowany z jadłospisów, zwłaszcza przez osoby stosujące diety redukcyjne. Tymczasem tłuszcz z awokado jest jak najbardziej cennym składnikiem zdrowej diety. Są to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe w postaci przede wszystkim kwasu oleinowego  (około 10g na 100g owocu) oraz kwasy tłuszczowe nasycone (2g na 100g owoców).

Oprócz tego awokado zawiera w znaczących ilościach witaminy E, K,  kwas foliowy, kwas pantotenowy (witamina B5), a także składniki mineralne, takie jak potas, magnez czy miedź. Ale to nie wszystko, awokado zasługuje na uwagę ze względu na zawartość substancji przeciwutleniających, w tym karotenoidów takich jak beta i alfa karoten, luteina, neoksantyna, zeaksantyny, wiolaksantyny, beta kryptoksantyna, a także fitosteroli takie jak betasitosterol, kampesterol i stigmasterol).

Awokado a cholesterol

Najnowsze badania wykonane przez amerykańskich naukowców, opublikowane na łamach czasopisma Journal of American Heart Association , wskazują na ciekawy  potencjał awokado w walce z tzw. złym cholesterolem, czyli frakcją LDL. Badania przeprowadzono na ochotnikach posiadających nadwagę lub otyłość potwierdziły skuteczność awokado w obniżaniu frakcji LDL. Warto jednak podkreślić, iż badania przeprowadzono w warunkach kontrolowanych, a ochotników zmuszono do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Przydzielono ich na trzy grupy: z dietą niskotłuszczową bez awokado, z dietą o umiarkowanej ilości tłuszczu (35% dziennej podaży energii) bez awokado oraz z dietą o umiarkowanej ilości tłuszczu z 1 awokado dzienne.

Okazało się, iż u ochotników należących do grupy z awokado, poziom LDL uległ obniżeniu w sposób najbardziej znaczący. Poprawiły się także inne parametry profilu lipidowego krwi.

Podsumowanie

Awokado to bardzo interesujący owoc, który niewątpliwie powinien znaleźć swoje miejsce w zdrowej i zbilansowanej diecie. Docenić je można nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także bogactwo składników odżywczych i potencjał przeciwmiaźdżycowy.