Słodziki a przyrost masy ciała – nowe spojrzenie

Substancje słodzące mające stanowić zamienniki dla stołowego cukru, odkąd tylko pojawiły się na rynku produktów spożywczych, budzą skrajne emocje. Z jednej strony, ich entuzjaści przekonują, że dają one możliwość bezkarnego dostarczania sobie przyjemnych wrażeń smakowych, z drugiej sceptycy przestrzegają, że słodycz bez kalorii to nic dobrego oraz, że regularna konsumpcja słodzików może prowadzić do obniżenia kondycji zdrowotnej i... pogorszenia estetyki sylwetki! Zagadnienie to omawiałem już w artykułach pojawiających się na łamach PoTreningu.pl, niemniej chciałbym do niego wrócić, gdyż pojawiły się w tej materii nowe, intrygujące dane.

Przeczytaj koniecznie:

Stevia – naturalny słodzik alternatywą dla aspartamu


Ostatnio sporo też mówi się o unikalnych walorach tagatozy. Słodzik ten jest jednak ciągle bardzo mało popularny. Niemniej niewykluczone, ze jego popularność wzrośnie w najbliższym czasie. Osoby zainteresowane kwestią wpływu substancji słodzących na organizm zachęcam do lektury poniższych opracowań:

http://potreningu.pl/articles/1746/raport-dotyczacy-aspartamu - artykuł poruszający kwestię bezpieczeństwa stosowania aspartamu w odniesieniu do wyników badań naukowych.

http://potreningu.pl/articles/1338/aspartam-i-inne-sztuczne-substancje-slodzace--czy-powoduja-raka - artykuł o słodzikach i nowotworach,

http://potreningu.pl/articles/497/stevia--naturalny-slodzik-alternatywa-dla-aspartamu - kilka ciekawych informacji na temat stewii,

http://potreningu.pl/articles/2031/-co-wybrac-cukier-czy-slodzik - słodziki a cukier stołowy - które “zło” jest mniejsze?

http://potreningu.pl/articles/3804/dietetyczny-cukier - opracowanie porusza kwestię wpływu fruktozy na zdrowie i sylwetkę,

http://potreningu.pl/articles/2493/miod-jako-zamiennik-cukru - czy miód faktycznie jest lepszą alternatywą dla cukru stołowego?

http://potreningu.pl/articles/1179/cukier-jak-narkotyk - artykuł na temat uzależniających właściwości sacharozy,

http://potreningu.pl/articles/3647/wysokie-spozycie-cukrow-trwale-zaburza-mechanizmy-kontroli-laknienia - kilka słów o tym, jak dieta zasobna w cukry rafinowane doprowadza do trwałego zaburzenia mechanizmów odpowiedzialnych za kontrolę łaknienia.

http://potreningu.pl/articles/2552/tagatoza--niskokaloryczny-zamiennik-cukru-o-wlasciwosciach-prozdrowotnych - prozdrowotny słodzik, o którym mało kto słyszał.

Słodziki a gospodarka energetyczna organizmu

Główną ideą stosowania bezkalorycznych i niskokalorycznych zamienników cukru jest obniżenie kaloryczności spożywanych płynów i pokarmów. W praktyce jednak z ich wpływem na sylwetkę wiążą się pewne kontrowersje. Najbardziej popularny pogląd krytyczny mówi, iż już samo wrażenie słodkiego smaku wywołuje w organizmie kaskadę reakcji neurohormonalnych podobnych do tych, które mają miejsce w przypadku spożycia stołowego cukru. Czyli gdy wypijamy szklankę coli słodzonej aspartamem, sacharynianem, sukralozą czy acesulfamem potasu, dochodzi do wyrzutu insuliny, hormonu, którego rolą jest obniżenie poziomu cukru w krwiobiegu poprzez rozdysponowanie go do potrzebujących tkanek i narządów.

Na jakiej zasadzie poziom insuliny wzrasta?

Rzekomym bodźcem ma być pobudzenie receptorów smakowych. Idąc dalej tym tokiem rozumowania - w przypadku, w którym we krwi pojawiłaby się glukoza, insulina obniżyłaby jej poziom do wartości fizjologicznych, natomiast w sytuacji, w której okazuje się, że dodatkowego cukru w krwiobiegu nie ma – insulina doprowadza do hipoglikemii. Organizm ma więc problem i w celu wyrównania poziomu cukru uruchomieniu ulegają mechanizmy kompensacyjne, a nam włącza się łaknienie i sięgamy po ciastko, czekoladę, batonika. W efekcie i tak jemy więcej i... tyjemy.

Całą przedstawiona powyżej teoria wydaje się być przekonująca i spójna. Problem polega na tym, że nie ma potwierdzenia w wynikach badań naukowych. Wpływ zamienników cukru na gospodarkę insulinową i na kontrolę łaknienia badany był wielokrotnie. Badania naukowe wskazują, że słodziki ani nie wywołują odpowiedzi insulinowej, ani nie prowadzą do hipoglikemii, ani też – nie zwiększają łaknienia.

Mając powyższe dane na uwadze łatwo dojść do wniosku, że sztuczne słodzące nie wpływają negatywnie na masę i skład ciała. Nie wszystkie badania są jednak w tej materii jednoznaczne.