Nadmierne spożycie błonnika może zwiększać ryzyko anemii

Zapewne tytuł niniejszego artykułu może niektórym osobom wydawać się dziwny. W końcu przecież tyle mówi się o tym, że trzeba zwiększać spożycie błonnika w celu polepszenia ogólnie pojętego zdrowia i poprawy estetyki sylwetki. Faktycznie wiele osób dziś dostarcza zbyt mało włókna pokarmowego, niemniej są też jednostki, które przyjmują go zdecydowanie zbyt dużo. Dotyczy to przede wszystkim aktywnych fizycznie, odchudzających się kobiet, które znowuż anemią są zagrożone niewspółmiernie bardziej niż mężczyźni. Dlaczego tak się dzieje?

Przeczytaj koniecznie:

Niedobór witaminy D sprzyja nadwadze

Błonnik – co to takiego?

Błonnik zwany też włóknem pokarmowym jest mieszaniną różnych składników pochodzenia roślinnego, których cechą wspólną jest to, iż nie ulegają rozkładowi pod wpływem naszych enzymów trawiennych i które nie zostają wchłonięte z przewodu pokarmowego, a mimo tego oddziałują w pożądany sposób na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, w zakres jego „działania” wchodzą m.in.:

  • wpływ na florę bakteryjną jelit,

  • wpływ na motorykę przewodu pokarmowego,

  • spowolnienie opróżniania żołądka,

  • hamowanie wchłaniania cholesterolu,

  • tłumienie łaknienia,

  • obniżanie poposiłkowej glikemii.

Rodzaje błonnika i zalecane spożycie

Istnieją różne rodzaje błonnika, które ze względu na posiadane właściwości dzieli się na:

  • rozpuszczalne w wodzie (pektyny obecne w owocach oraz gumy i śluzy, które są częstym dodatkiem do produktów żywnościowych);

  • częściowo rozpuszczalne w wodzie (hemicelulozy, które znaleźć można w ziarnach zbóż i otrębach);

  • nierozpuszczalne w wodzie (celuloza występująca w warzywach i owocach; a także lignina, której źródłem są produkty zbożowe).

Nie ma pełnej zgodności jeśli chodzi o zalecane spożycie błonnika, większość źródeł jednak sugeruje by mieściło się ono w przedziale od 20 do 40g, lub też od 30 do 35g. Niekiedy wskazane są wyższe dawki, jednak w większości wypadków nie jest to potrzebne.

Żelazo – fizjologiczna rola i zapotrzebowanie

Żelazo jest niezbędnym składnikiem pokarmowym pełniącym bardzo ważne funkcje w ludzkim organizmie . Pierwiastek ten wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny, przez co warunkuje odpowiednie dotlenienie tkanek i narządów. Poza tym żelazo jest niezbędne do syntezy rozmaitych enzymów, które odpowiedzialne są między innymi za:

  • metabolizm kwasów tłuszczowych,

  • biosyntezę prostaglandyn,

  • katabolizm niektórych aminokwasów,

  • transport elektronów.

Zalecane dzienne spożycie żelaza wynosi około 12 mg dla mężczyzn i zdecydowanie więcej – bo aż około 18mg dla kobiet. Dodatkowo czynnikiem zwiększającym zapotrzebowanie na ten pierwiastek może być uprawianie sportu. Niedostateczne spożycie żelaza prowadzi do anemii.