Jak zmniejszyć zmęczenie przy Hashimoto?

Choroby autoimmunologiczne, w tym Hashimoto, zajmują obecnie trzecie miejsce na liście najbardziej przewlekłych chorób, tuż za chorobami układu krążenia i nowotworami. Hashimoto to nie choroba tarczycy, to choroba całego ciała. Coraz częściej określana jest jako choroba współczesnych kobiet. Osoby chore na Hashimoto bardzo często czują się przewlekle zmęczone, senne, pozbawione energii. Jednym z czynników, który bezpośrednio się do tego przyczynia jest osłabione trawienie.

Przeczytaj koniecznie:

Przyprawy - nieodłączny element zdrowej diety

W poprzednim artykule pisałam o tym, jak zdiagnozować chorobę Hashimoto, jakie niedobory najczęściej u osób chorych się pojawiają oraz o tym, jak zbyt intensywny trening pogarsza samopoczucie chorego.

Jak ćwiczyć mając Hashimoto?

Dziś chciałabym się skupić na trawieniu. Już w starożytności Hipokrates mówił „złe trawienie jest przyczyną wszelkiego zła”.

Nie można się z tym stwierdzeniem nie zgodzić.

Upośledzone trawienie przyczynia się do wystąpienia wielu niedoborów żywieniowych, prowadzi do rozwoju nietolerancji pokarmowych, infekcji w przewodzie pokarmowym, a w sposób pośredni może wpływać na rozwój niedoczynności tarczycy. Mówimy bowiem chociażby o niedoczynności tarczycy z niedoboru żelaza. To z kolei nie przyswaja się odpowiednio wówczas, gdy mamy zbyt mało kwasu solnego w żołądku.

Przeprowadzono badania, w których potwierdzono, iż u osób chorujących na Hashimoto poziom kwasu solnego jest obniżony.

Wpływa to znacząco na obniżenie zdolności trawienie białek. Stąd też u osób chorych obserwuje się często złe samopoczucie po spożyciu takich pokarmów jak mięso, ryby czy jajka. Brak możliwości całkowitego strawienia białek wpływa na zmęczenie chorego.

Ponadto niestrawione białka mogą przyczyniać się do rozwoju nietolerancji pokarmowych. Stąd liczne nietolerancje u osób z Hashimoto na nabiał czy gluten.

To, co zasadniczo może pomóc poprawić samopoczucie chorego, zmniejszyć jego zmęczenie i zwiększyć poziom energii, to podanie suplementacji z Betainą i pepsyną.

Betaina HCL jest źródłem kwasu solnego. Pepsyna to enzym trawienny, który rozkłada białka do łańcuchów polipeptydowych. Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego.

Poprawa rozkładu białek i zwiększenie ilości soku żołądkowego przekładają się na zmniejszenie niedoborów, zwłaszcza żelaza (i ferrytyny), a także witamin z grupy B.

Niektóre osoby mogą mieć jednak również problemy z trawieniem skrobi, błonnika i tłuszczy.

Nieprawidłowe trawienie skrobi i błonnika objawia się zazwyczaj wzdęciami i gazami po spożyciu pokarmów węglowodanowych. Nieprawidłowo trawione tłuszcze wywołują najczęściej biegunki.

Warto wówczas zastosować również enzymy trawienne. Podajemy je głównie z pokarmami zawierającymi węglowodany, a więc z owocami, warzywami, ziemniakami, ryżem, kaszą itd.

Podsumowując, bardzo często powodem złego samopoczucia u osób chorujących na Hashimoto jest nieprawidłowe trawienie, które wynika z niedoboru kwasu żołądkowego oraz enzymów trawiennych.