Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Otyłość i niedożywienie idą ze sobą w parze

Otyłość i niedożywienie idą ze sobą w parze

Tadeusz Sowiński

Z racji tego, iż problem nadmiernej masy ciała postrzegany bywa jako konsekwencja braku umiaru w jedzeniu, to wydawać by się mogło, iż stan niedożywienia w otyłości nie występuje. Cóż, sytuacja jednak wygląda inaczej. Okazuje się bowiem, że osoby borykające się z nadmiarem tkanki tłuszczowej często są „selektywnie niedożywione”. W przypadku otyłości w organizmie nierzadko brakuje pewnych ważnych składników, co przyczynia się z jednej strony do pogłębienia istniejącego problemu, a z drugiej – sprzyja innym konsekwencjom zdrowotnym, takim jak miażdżyca, nadciśnienie i wielu innym.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Niedożywienie selektywne – coraz bardziej powszechny problem

Niedożywienie ewidentnie kojarzone z wychudzoną sylwetką, ziemistą lub bladą cerą i spowolnionymi ruchami. Cóż, takie postrzeganie problemu jest dziś mocno nieaktualne. Problem niedożywienia energetycznego faktycznie może manifestować się właśnie w ten sposób, jak to zostało w skrócie opisane powyżej, ale we współczesnych realiach, pod naszą szerokością geograficzną problem ten występuje (na szczęście) rzadko. Stosunkowo często można natomiast spotkać się z niedożywieniem selektywnym czyli takim, które dotyczy jedynie wybranych składników pokarmowych i to bynajmniej nie tych – energetycznych. Już badania prowadzone w latach osiemdziesiątych wykazały, że selektywne niedożywienie (związane z niedoborami wybranych witamin i składników mineralnych) dotyka częściej ludzi otyłych niż tych z prawidłową masą ciała.  Co istotne, przyczyna tego problemu jest dość złożona.

Etiologia niedożywienia w otyłości

Otyłość faktycznie bywa konsekwencją przejadania się, z tym, że raczej rzadko wynika z braku umiaru w spożyciu produktów niskoprzetworzonych i wartościowych. W zasadzie jest wręcz odwrotnie: do rozwoju nadmiernej masy ciała dochodzi w skutek sięgania po produkty niskiej jakości, będące najczęściej połączeniem składników takich jak:

  • rafinowane węglowodany (cukier stołowy, syrop glukozowo-fruktozowy, oczyszczona skrobia),
  • tłuszcze (uwodornione oleje roślinne, tłuszcz cukierniczy i inne),
  • sól,
  • glutaminian sodu,
  • dodatki do żywności przedłużające jej trwałość i nadające smak oraz aromat.

Żywność tego typu charakteryzuje się smakowitością, w przypadku której trudno zachować kontrolę spożycia pokarmu, jest gęsta energetycznie (przez co w niewielkiej objętości można dostarczyć sporo energii) i wyróżnia się niską gęstością odżywczą (zawiera niewiele składników nieenergetycznych). Bazując na takich pokarmach i jedząc ich dużo można  łatwo doprowadzić do stanu, gdzie nadmiernej podaży energii sprzyja niedostatecznie spożycie innych składników. I tak oto można doprowadzić do rozwoju nadwagi i otyłości, którym towarzyszy selektywne niedożywienie.



1 / 2 Następna strona