Lekarz zapisał Ci antybiotyk? Przeczytaj koniecznie

Po zakończeniu kuracji antybiotykowej kluczowe jest przede wszystkim odbudowanie mikroflory jelitowej, która jak się okazuje – wywiera bardzo znaczący wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Często już w trakcie antybiotykoterapii, a przynajmniej niezwłocznie po jej zakończeniu, należy włączyć do diety preparat zawierający probiotyczne bakterie (np.: Lactobacillus plantarum czy Lactobacillus rhamnosus).

Niestety kilka dni suplementacji to zdecydowanie zbyt krótko by florę bakteryjną odnowić, konieczna jest zazwyczaj kilkutygodniowa kuracja, często - wysokimi dawkami probiotyków.

Bardzo ważne jest także zapewnienie odpowiednich warunków do rozwoju dobrotliwych bakterii poprzez spożywanie odpowiedniej ilości włókna pokarmowego, czyli błonnika, najczęściej w postaci oligo- lub polisacharydów, które nie są rozkładane przez nasze enzymy trawienne i w stanie nienaruszonym docierają do jelit, gdzie stanowią pożywkę dla korzystnej dla zdrowia mikroflory.  Znakomitym źródłem błonnika są warzywa i owoce, które dodatkowo dostarczają witamin i polifenoli, wpływających pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Warto wspomnieć, że są także dostępne na rynku specjalne preparaty zawierające oprócz probiotyków także prebiotyki stymulujące namnażanie dobrotliwych bakterii.

Po zakończeniu stosowania antybiotyków bardzo duże znaczenie ma dieta, która powinna uwzględniać wysokie spożycie owoców i warzyw, fermentowanych produktów mlecznych oraz być uboga w słodycze i inne źródła rafinowanych cukrów. Rozsądna wydaje się także suplementacja witaminowa, (którą należy rozpocząć w miarę szybko po antybiotykoterapii) uwzględniająca zwiększoną podaż witamin z grupy B i witaminy C oraz w okresie jesienno-zimowym – witaminy D. Związki te uczestniczą w procesach regeneracyjnych i odpornościowych. Zakup kompleksowego preparatu witaminowo-mineralnego, a dodatkowo jeszcze suplementu zawierającego kalcyferol (witamina D – jej ilość w Multiwitaminach jest zazwyczaj zbyt niska) jest więc rozwiązaniem zdecydowanie korzystnym.

Swoje miejsce w diecie znaleźć mogą także niektóre zioła, przyprawy, herbaty i ekstrakty roślinne. Osłabiony układ odpornościowy wspomóc mogą: żeń-szeń, cytryniec chiński i różeniec górski, a także zielona herbata, której regularne picie może stanowić element profilaktyki infekcji wirusowych. Również czosnek i cebula, zarówno w formie konwencjonalnej jak i postaci ekstraktów, mogą potencjalnie wspomóc osłabiony organizm. Osoby trenujące powinny pamiętać o tym by nie wracać do treningów przed całkowitym wyleczeniem, a w okresie rekonwalescencji nie przesadzać z intensywnością i starannie dobierać obciążenia. Choć lekka aktywność fizyczna wspomagać może układ immunologiczny, to ciężkie, wykańczające treningi z pewnością nie przyspieszą powrotu organizmu do równowagi.

Antybiotyki, choć przez wiele osób nadużywane, przez wielu lekarzy przepisywane „na wyrost”, w niektórych wypadkach stanowią po prostu konieczność. Oprócz destrukcyjnego działania na organizmy patogenów, niekorzystnie wpływają niestety i na nasze zdrowie, stąd też warto mieć na uwadze, że po przebytej kuracji organizm potrzebuje wsparcia. Można je zapewnić zrównoważoną dietą i właściwie dobraną suplementacją.