Mity żywieniowe: Mit 7 - Mrożone i puszkowane warzywa są bezwartościowe

Mrożone i puszkowane produkty, w tym warzywa, nie kojarzą nam się najlepiej. Podświadomie uważamy, że dużo lepiej byłoby opierać się na produktach świeżych. Świeże produkty uchodzą za lepsze, smaczniejsze, zdrowsze. Czy jednak rzeczywiście świeże produkty są zawsze lepsze, a te mrożone, suszone czy puszkowane mają mniej wartości odżywczych?

Świeże produkty to takie, które nie zostały przetworzone. Przykładowo, to takie owoce i warzywa, które po zbiorach trafiają do sprzedaży. W międzyczasie mogą być jedynie transportowane i magazynowane. Nie poddaje ich się jednak żadnym procesom, takim jak: suszenie, mrożenie etc.

Produkty mrożone

Mrożenie polega na szybkim schłodzeniu produktów spożywczych, najczęściej do temperatury od -20 do -40 stopni Celsjusza, i utrzymaniu ich w temperaturze poniżej -18 stopni przez cały okres przechowywania. Głównym celem mrożenia, oprócz utrwalenia i możliwości długotrwałego przechowywania żywności, jest też niedopuszczenie do rozwoju drobnoustrojów powodujących psucie się żywności i wywołujących zatrucia. Większość warzyw i niektórych owoców blanszuje się w gorącej wodzie przez kilka minut przed zamrożeniem, aby dezaktywować enzymy, które mogą powodować niekorzystne zmiany koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych. Chociaż istnieją pewne różnice między świeżymi i mrożonymi produktami, większość składników odżywczych w owocach i warzywach świeżych i mrożonych jest bardzo podobna. 

Żywność puszkowana

Jest zwykle dużo bardziej przetworzona, niż produkty świeże czy mrożone. W przypadku produktów sprzedawanych w puszkach problemem może być dodawana do nich sól oraz cukier. Warto więc sprawdzić skład produktu na etykiecie zanim włączymy go na stałe do swojego menu. Dodatkowym minusem w przypadku żywności puszkowanej może być również uwalniany z puszki do żywności bisfenol A (BPA).

Na szczęście można kupić również puszki, które są pozbawione BPA! Niestety, nie są raczej wyraźnie oznaczone.

Puszkowane i mrożone warzywa są często uważane za mniej pożywne, niż świeże warzywa. Jednak badania pokazują, że konserwowanie i zamrażanie warzyw pozwala zachować większość składników odżywczych. Ponadto tego typu przechowywanie żywności jest znacznie tańsze. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że głębokie mrożenie warzyw pozwala zachować więcej składników odżywczych, niż przechowywanie ich w niskiej temperaturze w lodówce przez kilka dni. 

Podsumowując 

Ogólnie rzecz biorąc, świeże i mrożone produkty są bezpieczniejsze i bardziej wartościowe, niż produkty puszkowane. Jednak spożywanie wystarczającej ilości owoców i warzyw w ciągu dnia jest ważniejsze, niż skupianie się na samym sposobie ich przechowywania i obróbki. Pamiętajmy, że gotowanie, które stosuje każdy z nas w domu, jest również formą obróbki żywności, która zmniejsza zawartość wielu witamin i minerałów w pożywieniu. W okresie jesienno-zimowym korzystanie z mrożonych warzyw i owoców jest jak najbardziej wskazane. Nasze zdrowie i forma z pewnością na tym nie ucierpią. Wręcz przeciwnie.