IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Mity żywieniowe #5 – Warto zrezygnować w mięsa

Mity żywieniowe #5 – Warto zrezygnować w mięsa
Mięso powoduje liczne choroby, w tym raka. Mięso doprowadza do wojen. Ludzie, którzy nie jedzą mięsa, są zdrowsi i mniej agresywni. Człowiek nie jest przystosowany do jedzenia mięsa. Mięso jest dla nas ludzi złe. Popularność powyższych twierdzeń rośne. Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Szczególnie złą sławą cieszy się mięso czerwone. Czy jednak słusznie? Czy mięso jest rzeczywiście szkodliwe dla zdrowia? Czy powinniśmy obawiać się spożywania mięsa?

Dlaczego nie warto kompletnie rezygnować z mięsa?

Spożywanie mięsa, w tym czerwonego, dostarcza kilku ważnych składników odżywczych. Jest źródłem pełnowartościowego białka, jak również źródłem żelaza lepiej przyswajalnego, niż żelazo pochodzenia roślinnego. Oprócz żelaza, w mięsie występują takie składniki mineralne, jak: cynk, fosfor, magnez, miedź, siarka. Ponadto mięso dostarcza witamin, głównie witaminę B12, która wpływa na układ nerwowy i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

Co niezdrowego jest w mięsie?

Mięso, którego pochodzenia nie znamy, zwłaszcza to tłuste, może być źródłem toksyn. Mięso przetworzone jest natomiast poddawane różnym procesom zwiększającym jego trwałość do spożycia (solenie, wędzenie, konserwowanie, suszenie). W celu poprawy smaku, zapachu, konsystencji, wyroby mięsne „wzbogacane” są w związki chemiczne, które mogą być szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza przy spożyciu dużych ilości tych produktów.

Czy spożywanie czerwonego mięsa powoduje rozwój nowotworów?

Badania kliniczne dowodzą, że rakotwórcze działanie na układ pokarmowy może wywierać mięso poddane uprzednio wędzeniu, peklowaniu lub procesom konserwacji. Niekorzystny wpływ na zdrowie może mieć również spożywanie przypalonego mięsa lub zbyt częsta konsumpcja.

Stwierdzono, że niektóre związki, takie jak węglowodory poliaromatyczne (WWA), występujące w wędlinach, uszkadzają genom, a uszkodzenie genomu jest pierwszym krokiem do potencjalnego rozwoju raka. Obecne dowody sugerują, że przetworzone mięso (więc głównie kiełbasy, wędliny) oraz te kawałki mięsa, które są bardziej zwęglone podczas obróbki termicznej, mogą stanowić większe ryzyko rozwoju raka.

Jeśli jednak Twoja dieta jest różnorodna, w Twojej diecie pojawia się czerwone mięso przygotowane we właściwy sposób, ćwiczysz regularnie, jesz owoce i warzywa, spożywasz odpowiednią ilość błonnika, nie palisz i z umiarem spożywasz alkohol, nie powinieneś obawiać się wpływu czerwonego mięsa na stan Twojego zdrowia. Oczywiście warunkiem będzie umiar, np. 1-2 nieduże porcje w tygodniu.

Jakie mięso wybrać?

Nie powinniśmy ograniczać się jedynie do drobiu czy też jedynie do mięsa czerwonego. Sięgajmy zarówno po mięso białe, jak i czerwone. Wybierając drób, nie bazujmy jedynie na piersi z kurczaka. Do diety z powodzeniem włączyć możemy również mięso z udek kurczaka, a także podroby. Nie bójmy się sięgać po wieprzowinę, zwłaszcza po schab czy szynkę wieprzową. Z pewnością będą one cennym składnikiem w naszej diecie. W miarę możliwości finansowych sięgajmy również po wołowinę oraz dziczyznę.

Kluczowa jest bowiem różnorodność diety.

Uwaga na mięso przetworzone

To, z czego z pewnością powinniśmy zrezygnować, to mięso przetworzone, czyli kiełbasy, wędliny, parówki. W produktach takich często znajduje się mięso gorszej jakości, w tym mięso oddzielane mechanicznie, a także niepożądane składniki, takie jak wypełniacze – białko sojowe, spore ilości soli oraz konserwantów.

Pamiętajmy, że istotna jest również obróbka termiczna mięsa. Najlepsze wybory to: parowanie, gotowanie, duszenie, pieczenie w folii.

Należy zatem stwierdzić, iż w naszej diecie jest miejsce dla mięsa czerwonego, ale w umiarkowanych ilościach i odpowiedniej jakości. Warto ograniczyć się do 1-2 porcji mięsa czerwonego tygodniowo i unikać przetworzonych produktów mięsnych.

Pozostałe mity żywieniowe

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.