Picie kawy to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, jednak napój ten posiada również swoje wady. Wysoka zawartość kofeiny może powodować rozdrażnienie, jak i nasilać stres, co niekoniecznie jest korzystne dla osób, które są narażone na sytuacje stresowe w pracy. Co więcej, picie kawy na czczo może powodować u osób wrażliwych problemy żołądkowe.
Herbata Matcha
Matcha to rodzaj zielonej herbaty, która jest wytwarzana poprzez gotowanie liści na parze, które kolejno się suszy i mieli. Regularne picie herbaty Matcha mi.n. obniża ciśnienie krwi. Jednak ze względu na to, że pijemy napar z całego liścia, Matcha posiada również nieco więcej kofeiny, niż typowa herbata zielona. Jej ilość może sięgać aż 250 mg, o czym muszą pamiętać osoby unikające stymulantów.
Złote mleko
Złote mleko jest coraz bardziej napojem, który powstaje przy użyciu takich przypraw, jak imbir, cynamon, kurkuma, pieprz czarny, kardamon, wanilia czy miód (dla słodkiego smaku). Kolor napoju zawdzięczamy kurkuminie, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Czarny pieprz wspomaga wchłanianie kurkuminoidów, jak i przyczynia się do nasilenia termogenezy. Mimo swojej kaloryczności, złote mleko może być ciekawym dodatkiem do diety odchudzającej. Zaleca się, aby do przygotowania napoju stosować pełne mleko 3,2% tłuszczu (zawierające witaminy z grupy ADEK) zamiast mleka beztłuszczowego.
Jak przygotować złote mleko?
Składniki:
- szklanka mleka
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ⅛ łyżeczki imbiru
- szczypta czarnego pieprzu
- miód do smaku.
Całość podgrzewamy mieszając, aż uzyskamy jednolitą konsystencję i temperaturę taką, jaka Wam odpowiada.
Woda cytrynowa
Zmiana codziennego przyzwyczajenia do picia porannej kawy nie musi być skomplikowana. Woda z cytryną również nadaje się idealnie do tego, aby rozpocząć właściwie dzień. Nie zawiera kofeiny, nie zawiera kalorii, a dodatkowo wspomoże nas dodatkiem witaminy C. Witamina C pełni ważną funkcję antyoksydacyjną w naszym ciele. Jej stosowanie jest ważne z punktu widzenia ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami, jak i wspierania odporności. Jest również niezbędna w tworzeniu struktur kolagenowych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie stawów czy też utrzymanie elastyczności skóry. Opcjonalnie do wody z cytryną można dodać nieco aloesu, lub odrobinę miodu.
Yerba Mate
Yerba Mate to naturalna herbata ziołowa, która w swoim składzie zawiera kofeinę. Powstaje z suszonych liści drzewa południowoamerykańskiego llex paraguriensis. Jeżeli nie lubisz kawy, a możesz sobie pozwolić na poranną dawkę kofeiny, yerba mate będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Jedna filiżanka 240 ml zawiera około 80 mg kofeiny. Jest to ilość odpowiadająca filiżance klasycznej kawy. Yerba zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata. Ponadto zawiera minerały i witaminy, takie jak ryboflawina, tiamina, witamina C i E oraz fosfor, żelazo i wapń.
Yerba mate ma specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak nie brakuje amatorów tegoż napoju, który posiada goryczkowaty smak. Tradycyjnie yerba mate pijana jest ze specjalnego naczynia z metalową słomką.
Herbata Chai
Herbata hai to rodzaj czarnej herbaty, która zmieszana jest z ziołami. Chociaż posiada umiarkowane ilości kofeiny (filiżanka to około 50 mg czystej kofeiny), badania sugerują, że poprawia naszą czujność, jak i obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Herbata poddana jest procesowi fermentacji, przez co może ona pochwalić się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Herbata ma mocny smak i kojący zapach.
Z czym pić herbatę Chai? Jeden z przepisów podaje, aby do herbaty dodać 4 nasiona kardamonu, 4 goździki i 2 ziarna pieprzu. Inne przepisy wykorzystują m.in. cynamon, świeży imbir czy też wanilię.
Herbata Rooibos
Herbata Rooibos pochodzi z Afryki i pozbawiona jest kofeiny. W przeciwieństwie do kawy i innych herbat posiada niską zawartość przeciwutleniaczy taninowych, co w pewnych przypadkach może być upatrywane za korzyść. Niektóre badania naukowe sugerują, że picie Roobos-a może chronić przed chorobami serca, jak i przed nowotworami. Posiada lekki, słodki, owocowy smak, dlatego też t pasuje, jako dodatek do deserów, lub jako forma napoju gaszącego pragnienie.
Napój z dodatkiem octu jabłkowego
Kolejna pozycja na naszej liście to ocet jabłkowy, który powstaje na drodze fermentacji jabłek. W wyniku procesu fermentacji powstaje kwas jabłkowy, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Badania sugerują, że regularne spożywanie octu jabłkowego może sprzyjać poprawie wrażliwości insulinowej, co przekłada się na regulację poziomu cukru we krwi.
Podstawowy napój na bazie octu jabłkowego składa się ze szklanki wody, do której dodano 1 łyżkę stołową octu. Osoby "wybredne smakowo" mogą dodać słodziki lub miód naturalny, aby polepszyć smak mieszki. Nie zaleca się picia octu jabłkowego bez rozcieńczenia. Zawiera on kwas jabłkowy w stężeniu od 4 do 6%, który może poparzyć usta oraz gardło. Co więcej, sam kwas w takim stężeniu będzie szkodliwy dla szkliwa. Zaleca się również płukanie ust po wypiciu mieszanki, aby chronić zęby.
Kombucha
Kombucha powstaje w wyniku fermentacji czarnej herbaty. Kombucha zawiera probiotyki, kwas octowy oraz przeciwutleniacze. Badania sugerują, że regularne stosowanie kombuchy wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza poziom cholesterolu i poziom glukozy we krwi.
Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać?
Wiele osób jest uzależnionych od kofeiny i poranna dawka stymulantów może sprzyjać rozdrażnieniom, jak i pobudliwości emocjonalnej. Takie same objawy mogą wystąpić, gdy nie dostarczymy im ulubionego napoju. Dlatego warto skorzystać z zamienników kawy. Jest wiele produktów, które można pić zamiast kawy. Najlepiej wybrać opcję, która nam zasmakuje i poprawi samopoczucie z rana.