Kłopot z przejedzeniem swojego zapotrzebowania kalorycznego u osób trenujących to kwestia stosunkowo częsta. Problem ten dotyka nie tylko kobiet, choć to one nierzadko mają problemy ze spożyciem wystarczającej ilości pożywienia, ale także i mężczyzn. By budować mięśnie, ujędrniać ciało, nadawać mu kształtu, zyskiwać siłę i uzyskiwać zadowalające rezultaty treningów, trzeba jeść.
Brak apetytu objawia się nieodczuwaniem łaknienia, uczuciem pełności, brakiem chęci spożywania jedzenia w wystarczających ilościach. W ilościach, które byłyby w stanie zapewnić nasze zapotrzebowanie na energię, witaminy oraz minerały. Przyczyn braku apetytu może być wiele. Uczucie łaknienia zazwyczaj obniża się z wiekiem. Tempo metabolizmu obniża się, żołądek produkuje mniej soków trawiennych, ponadto osłabione zostają zmysły węchu i smaku. Wszystko to wpływa na mniejszą potrzebę oraz chęć jedzenia.
W zależności od tego, jak długo trwają zaburzenia apetytu, mogą one prowadzić do niedoborów, a w konsekwencji zaburzeń prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli sytuacja taka nie ustępuje, nie można jej bagatelizować. Powinniśmy wówczas udać się do lekarza, w celu wykluczenia poważnych schorzeń.
Najczęściej występujące przyczyny braku apetytu
Stres
Jedną z najczęstszych przyczyn spadku łaknienia jest stres. Zarówno sytuacje w życiu prywatnym, jak i w zawodowym odgrywają tutaj niebagatelne znaczenie. Przedłużający się stan silnego stresu prowadzi do zmniejszenia perystaltyki jelit. Dodatkowo często pojawia się charakterystyczne „ściskanie” w żołądku. Skutkiem powyższych jest brak łaknienia.
Zaburzenia psychiczne
Z obniżeniem apetytu wiążą się również zaburzenia psychiczne, takie jak depresja, a także anoreksja. Przedłużający się stan przygnębienia oraz obniżonego nastroju wpływa istotnie na zmniejszenie chęci jedzenia.
Używki
Na obniżenie łaknienia wpływa również palenie papierosów. Podobnie może dziać się także przy spożywaniu zbyt dużej ilości kawy. Używki te wpływają za uczucie pełności żołądka i zmniejszają apetyt.
Infekcje
Znaczący wpływ na odczuwanie łaknienia mają także wszelkiego rodzaju infekcje. Na pewno nie raz doświadczyłeś brak apetytu spowodowany infekcją gardła lub dróg oddechowych. Spożywanie posiłków jest utrudnione, gdyż odczuwamy dyskomfort w przypadku bolącego gardła, nie odczuwamy smaku i zapachu potraw w przypadku kataru, jesteśmy osłabieni, apatyczni i senni w przypadku gorączki. W okresie krótkiej infekcji nie należy wciskać w siebie jedzenia na siłę. Gdy choroba się przedłuża, warto sięgać po pokarmy łatwe do spożycia, np. zupy, kremy warzywne.
Choroby
Niekiedy podłoże obniżonego łaknienia może wynikać z rozwijającej się choroby nowotworowej. Przede wszystkim w przypadku nowotworów krwi, jelita grubego oraz żołądka.
Przyczyną braku apetytu mogą być również choroby układu pokarmowego. Należy wymienić tu stany zapalne błony śluzowej żołądka, choroby wrzodowe żołądka, dwunastnicy oraz choroby wątroby.
Alergie
Przyczyną może być także afagia. Jest to choroba polegająca na niezdolności połykania pokarmów oraz płynów.
Pozostałe czynniki
Bardzo często jednak obniżone łaknienie nie wynika z choroby, a wiąże się z błędami dietetycznymi, towarzyszącymi im zaparciami, biegunkami oraz niestrawnością, uczuciem pełności i ciężkością na żołądku.
Ponadto częstym czynnikiem jest znudzenie się dietą, która nie jest wystarczająco urozmaicona.
Jak radzić sobie z brakiem apetytu w takich przypadkach?
Po pierwsze zadbaj o to, by dieta nie była monotonna
Nawet najwytrwalsza osoba nie wytrzyma jedzenia dzień w dzień takiego samego zestawu posiłków w ciągu kilku miesięcy. Dbaj o to, by posiłki były w miarę możliwości urozmaicone. Kurczak i ryż, płatki owsiane i twaróg to nie jedyne wybory, jakich możesz dokonać. Sięgaj po dania, które lubisz. Takie, które sprawiają ci najwięcej przyjemności.
Używaj wyrazistych przypraw, które nadadzą potrawie atrakcyjny smak
Ważne by dania nie były mdłe. Ciężko jest zjeść solidną porcję mięsa z kaszą czy ryżem, jeśli nie będzie ono odpowiednio doprawione. Sięgaj po przyprawy takie jak pieprz, chili, curry, kurkuma, czosnek, imbir, zioła oraz cynamon.
Planuj i przygotowuj jedzenie wcześniej
Jeśli masz problemy ze zbyt niskim apetytem, nie możesz na nim polegać. By dostarczyć odpowiednią ilość energii i składników odżywczych planuj jedzenie dzień wcześniej lub nawet na cały tydzień.
Nie rezygnuj z tłuszczy
Tłuszcze to najbardziej energetyczny z makroskładników. W 1 gramie tłuszczu znajduje się 9 kcal, to ponad dwa razy więcej niż w węglowodanach czy białku. Tłuszcze mają również stosunkowo małą objętość. Dzięki czemu w posiłku o małej objętości można zmieścić duże ilości energii. Do sałatek dodawaj oliwę z oliwek, do płatków czy jako przekąskę sięgaj po orzechy, włącz do diety awokado i oliwki. Nie opieraj się jedynie na mięsie z kurczaka. Sięgaj również po wieprzowinę oraz wołowinę, a także tłuste morskie ryby oraz całe jajka.
Jeśli po pewnych produktach żywnościowych odczuwasz dyskomfort, nie jedz ich na siłę
Być może lepiej sprawdzi się u ciebie biały ryż zamiast brązowego. Możesz czuć się przepełniony po twarogu z orzechami, a dużo lżej po mozzarelli z oliwą i pomidorami. Płatki owsiane, chleb razowy, fasola, brokuły – u niektórych osób mogą wpływać na dyskomfort i obniżać chęć spożywania kolejnych posiłków. Pomocne mogą być również herbatki ziołowe poprawiające trawienie. Sięgaj po miętę pieprzową, mniszek lekarski, koper włoski, dziurawiec.
Podsumowanie
Obniżenie łaknienia może mieć wiele przyczyn. W przypadku przewlekłego obniżenia apetytu należy udać się do lekarza. Warto wiedzieć, iż błędy dietetyczne, nietolerancje pokarmowe, spożywanie dużej ilości kawy z mlekiem oraz palenie papierosów mogą wpływać na obniżanie łaknienia.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.