Wyłącz dodatki blokujące reklamy, żeby zaakceptować ustawienia ciasteczek.

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co jeść jesienią? Na jakie produkty warto postawić?

Co jeść jesienią? Na jakie produkty warto postawić?
Jesień to nie tylko deszcz, opadające liście i kasztany. Ta pora roku dla jednych jest szara, smutna i ponura, a dla innych złota, magiczna i przytulna. Wszystko jest kwestią nastawienia do świata i życia. Zdecydowanie polecamy drugi wariant, bo szkoda by było tak piękną porę roku kojarzyć z depresją i beznadzieją.

Jesień to faktycznie opadające liście, ale ileż one mają obłędnych kolorów i jaką radość sprawiają dzieciom, które mogą je zbierać lub nimi podrzucać. Jesienią zbieramy kasztany i żołędzie — jedni na szczęście, drudzy do robienia figurek, a jeszcze inni dla leśników i "ich" zwierząt. Jest to także czas, kiedy częściej mamy okazję zostać w domu i spędzić miły wieczór z kubkiem gorącej, aromatycznej herbaty. To czas, kiedy nagle pragniemy bardziej się ogrzewać, kiedy wyszukujemy pochowane na okres letni ciepłe swetry i koce, a w kuchni bierzemy się za gorące zupy i gulasze.

Co nam oferuje jesień?

Jesień to także charakterystyczna pora dla niektórych warzyw i owoców. Zobaczmy, co ta jesień dla nas ma i dlaczego warto korzystać z jej dobrodziejstw. Zawsze podkreślamy, że najlepiej jest sięgać po sezonowe produkty. Dlaczego? Dlatego, że dają nam one więcej zdrowotnych korzyści. Produkty sezonowe są świeże i mają najwyższą wartość odżywczą. Jest to też bardziej ekologiczne rozwiązanie niż sięganie po towar, który przyjeżdża do nas z daleka.

Jabłka – źródło flawonoidów

Jesienne produkty spożywcze - jabłkaJabłka to jedne z najpopularniejszy polskich owoców. Choć dostępne są cały rok, to te najświeższe, polskie i najlepsze są właśnie jesienią. To właśnie o tej porze drzewa mienią się kolorami swoich owoców i kto ma ogród z jabłonią może się cieszyć owocem prosto z drzewa.

Co nam daje jabłko? Przede wszystkim sporą dawkę błonnika. Średnie jabłko ma ok. 5 g błonnika, pod warunkiem że zjadamy owoc wraz ze skórką (to właśnie tam znajduje się najwięcej wartości odżywczych). Owoc ten jest także źródłem witaminy C, a także flawonoidów, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, a także choroby Alzheimera.

Gruszki – wspaniałe źródło błonnika

Jesienne produkty spożywcze - gruszkiGruszki często idą w parze z jabłkami, choć nie da się ukryć, że nie są tak doceniane, jak powinny. Są bardzo soczyste, słodko-kwaśne, a do tego mają jeszcze więcej błonnika, niż jabłka. Gruszki to także źródło witaminy C i potasu, który ma kluczowe znaczenie dla lepszego funkcjonowania komórek, serca, mięśni i nerwów. Owoc ten jest świetnym dodatkiem do dań na słodko np. owsianek, omletów lub wytrawnych sałatek. Oczywiście najlepiej smakują solo.

Dynia – królowa jesieni

Jesienne produkty spożywcze - dyniaOsobiście uwielbiam widok dużej ilości dyni w jednym miejscu. Są niesamowicie dekoracyjne, a ileż dobrego dają. Dynia to świetna baza na gęstą zupę krem, zupę mleczną, ale można ją także upiec, dodać do gulaszu, a nawet słodkich wypieków. Dynia jest super. Zawiera dużo beta-karotenu, któremu zawdzięcza swój piękny pomarańczowy kolor i który jest przekształcany w witaminę A. Ma również witaminę C oraz błonnik.

Żurawina – zwalcza stres oksydacyjny

Jesienne produkty spożywcze - żurawinaŻurawina to kolejny jesienno-zimowy owoc, który najczęściej chyba kojarzy się z herbatą i konfiturą. Trzeba zaznaczyć, że jest ona bardzo pożywna. Zawiera błonnik, witaminę C, dzięki czemu wspiera zdrowie serca, poprawia ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Żurawina swój kolor zawdzięcza antocyjanom, związkom, które zmniejszają stres oksydacyjny. Można zatem powiedzieć, że zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i cukrzycy.

Co robić z żurawiną? Przede wszystkim można ją dodawać do herbaty, ale także do deserów, naleśników, owsianek i wielu innych. Jaką żurawinę wybrać? Z pewnością większość z Was kojarzy głównie suszone owoce, ale staraj się szukać tych świeżych — mają znacznie więcej korzyści zdrowotnych.

Brukselka – źródło przeciwutleniaczy i błonnika

Jesienne produkty spożywcze - brukselkaBrukselka to kolejne dobre źródło błonnika. Zawiera także metabolity zwane glukozynolanami, które mają właściwości zapobiegające nowotworom. Podobne właściwości ma większość warzyw kapustnych. Choć nie jest to zapewne Twoje ulubione warzywo, to kluczem jest sposób przygotowania. Jeśli nie odpowiada Ci wersja ugotowana, spróbuj upiec ją w piekarniku. Będzie wówczas chrupiąca, smaczniejsza, a wciąż bogata w składniki odżywcze.

Przeciwzapalny por

Jesienne produkty spożywcze - porPor jest aromatycznym i jednocześnie łagodniejszym od cebuli warzywem. Można go używać do wszystkiego — do zup, dań, zapiekanek itp. Podobnie jak cebula, por zawiera mnóstwo składników odżywczych. Są bogate we flawonoidy, w szczególności kaempferol, który chroni przed chorobami serca. Ponadto por zawiera błonnik, jest także źródłem luteiny i zeaksantyny, dzięki czemu wspiera zdrowie oczu.

Bataty – czyli słodkie ziemniaki

Jesienne produkty spożywcze - batatyZiemniaki, to stały produkt polskiej kuchni. Lubi je niemal każdy. A czy znasz słodkie ziemniaki? Bataty, to świetny produkt, który może stanowić dodatek do dań, tak samo, jak klasyczne ziemniaki, ale ma nieco odmienny smak. To coś jak połączenie słodkiej marchewki z ziemniakiem. Można z nich zrobić zupę krem, frytki z piekarnika, dodać do gulaszu, sałatek — jest wiele możliwości. Poza ciekawym smakiem stanowią także zacne źródło błonnika, witaminy A i C.

Brokuły – mogą chronić przed nowotworem

Jesienne produkty spożywcze - brokułyBrokuły i kalafior, to kolejne warzywa, z których warto korzystać jesienią. Nadają się do gotowania, pieczenia, do zup i zapiekanek. Brokuły są pełne błonnika, witaminy C i K, a dodatkowo zawierają sulforafan, składnik odżywczy, który może chronić przed niektórymi nowotworami.

Mało popularny pasternak

Jesienne produkty spożywcze - pasternakPasternak to korzeniowe warzywo, które jest w kształcie podobne do marchewki i korzenia pietruszki. Nie jest zbyt popularnym warzywem, ale warto to zmienić, ponieważ jest ciekawym smakowo dodatkiem do sałatek (na surowo), lub w formie ugotowanej do zup i gulaszu. A jeśli lubisz różne formy frytek, to pasternak także się do tego nadaje — potnij go na wąskie paski i upiecz w piekarniku.

Podsumowanie

Choć duża ilość warzyw i owoców kojarzy nam się głównie z wiosną i latem, to nie można zapominać o jesieni, która jak widzisz, jest także pełna wartościowych produktów. Korzystaj z sezonowych warzyw i owoców, bo właśnie one mają najwięcej witamin i minerałów, no i są dużo tańsze, niż ich sprowadzane odpowiedniki.

Mamy aplikację!

Hej! Z przyjemnością zapraszamy Cię do pobrania naszej nowej aplikacji, która pomoże Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Przygotowaliśmy ją z myślą o Tobie, by ułatwić Ci trzymanie się diety i planu treningowego.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat aplikacji oraz ją pobrać? Zrobisz to poprzez Google Play: