Nadmierna konsumpcja produktów zasobnych w cukry rafinowane takie jak sacharoza bez wątpienia prowadzi do pogorszenia kondycji metabolicznej organizmu i zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym – otyłości. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że objadanie się słodyczami może skutkować trwałymi zmianami w obrębie obszarów mózgu odpowiedzialnych za kontrolę łaknienia!
Jak organizm kontroluje łaknienie?
Mechanizmy odpowiedzialne za kontrolę łaknienia nie należą do banalnych, gdyż w regulacji głodu i sytości bierze udział wiele rozmaitych czynników, które podzielić można na wewnętrzne i zewnętrzne. Do pierwszej grupy zaliczyć można m.in.:
neuropeptydy podwzgórzowe,
insulinę,
adipokiny,
hormony przewodu pokarmowego.
Do drugiej grupy natomiast należą czynniki:
kulturowe,
społeczne,
emocjonalne,
a także specyficzne właściwości pokarmu.
Integracja wszystklich sygnałów wpływajacych na stany głodu i sytości zachodzi w jądrze łukowatym podwzgórza. Okazuje się, że na ten obszar mózgu wpływać mogą także cukry!
Interesujące badania
Dość ciekawe światło na zainicjowane tutaj zagadnienie rzucają wyniki badania przeprowadzonego przez, endokrynologa z Monash University - dr Zane Andrews. Podczas przeprowadzonych przez siebie prac badawczych specjalista ten zaobserwował, że wysoka podaż cukrów może powodować fizyczne uszkodzenie komórek budujących obszary podwzgórza odpowiedzialne za odczuwanie głodu i sytości. Co istotne, badacz odkrył mechanizmy leżące u podstaw tej zależności. Okazuje się, ze za ten fakt odpowiedzialne są... wolne rodniki! Co to ma wspólnego z cukrami? Cóż, warto wiedzieć, ze czynnikiem nasilającym produkcję wolnych rodników jest hiperglikemia.
Powyższe zagadnienie jest ciekawe w świetle innych badań, które wykazały, zę wzrost produkcji wolnych rodników może hamować uczucie głodu. Pisałem o tym niedawno w artykule do którego link podaję poniżej:
Okazuje się, że tak naprawdę nie ma pomiędzy wynikami tych dwóch różnych badań sprzeczności. Kluczem jest natężenie bodźca. Niewielki wzrost produkcji wolnych rodników może tłumić łaknienie, drastyczny wzrost natomiast – jest zabójczy.. W przypadku hiperglikemii poziom wolnych rodników jest tak duży, że prowadzi do uszkodzenia komórek, co sprawia że z czasem obszary podwzgórza regulujące pobór pokarmu przestają funkcjonować prawidłowo.
Wnioski
Warto zachować umiar w spożywaniu produktów nafaszerowanych cukrami rafinowanymi, gdyż skutkiem nadmiernego łakomstwa mogą okazać się trwałe zmiany w mózgu, w obszarach regulujących funkcjonowanie gospodarki energetycznej.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.