Planując redukcję wagi często działamy pod wpływem impulsu, oceniając czyjąś metamorfozę lub napotykając na ubrany w marketing artykuł z kolorowej prasy. Zerknijmy jednak na badania i porównajmy najbardziej popularne diety.
Badanie nr 1
W pierwszym badaniu porównano dietę niskokaloryczną wegetariańską oraz śródziemnomorską.
Wzięło w nim udział 118 osób (średnia wieku: 51.1 lat, kobiety stanowiły 78% uczestników). Dostarczano im 1400, 1600 lub 1800 kcal dziennie. Po 3 miesiącach dokonywano zmian w grupach.
Wyniki po 3 miesiącach
w grupie diety wegetariańskiej średnia utrata wagi wynosiła 1.88 kg,
w grupie diety śródziemnomorskiej średnia utrata wagi wynosiła 1.77 kg,
w obu grupach odnotowano podobne zmiany w BMI i ilości tkanki tłuszczowej,
nie odnotowano różnic pod względem markerów stanu zapalnego, cytokin prozapalnych poza interleukiną-17. Poprawę w tym względzie odnotowano tylko w grupie diety śródziemnomorskiej,
dieta wegetariańska była skuteczniejsza pod względem redukcji transportera LDL,
dieta śródziemnomorska w większym stopniu zredukowała poziom trójglicerydów.
Wniosek
Oba rodzaje diety sprawdzą się do redukcji tkanki tłuszczowej oraz poprawy parametrów sercowo-naczyniowych.
Badanie nr 2
W badaniu drugim porównano dietę niskowęglowodanową z dietą niskotłuszczową.
W metaanalizie uwzględniono 5 badań i 447 osób spełniało nasze kryteria włączenia.
Wynik po 6 miesiącach
osoby przypisane do grupy diety niskowęglowodanowej (wysokotłuszczowej) straciły na wadze więcej, niż osoby losowo wybrane do diety niskotłuszczowej (bogatej w węglowodany); różnica wynosiła 3.3 kg,
różnica ta nie była już oczywista po 12 miesiącach; średnia różnica wynosiła już tylko 1 kg!
nie było różnic w ciśnieniu krwi,
wartości trójglicerydów i transportera HDL w większym stopniu zmieniły się na lepsze u osób w grupie diety o niskiej zawartości węglowodanów (wysokotłuszczowej). Po 6 miesiącach średnia różnica wynosiła 22.1 mg/dL dla trójglicerydów i 4.6 mg/dL dla HDL,
całkowity cholesterol i stężenie LDL uległy korzystniejszym zmianom w grupie diet niskotłuszczowych (bogatych w węglowodany).
Wnioski
Oba rodzaje diety są skuteczne. Dieta wysokotłuszczowa ma lepszy wpływ na trójglicerydy i HDL, za to słabo wpływa na LDL.
Na zakończenie...
Musimy przyjąć do wiadomości, iż o sukcesie w odchudzaniu decyduje najczęściej dyscyplina, silna wola, konsekwencja i trzymanie się przyjętych założeń dietetycznych. Wybór konkretnej diety nie jest elementem decydującym. Większą uwagę należy przyłożyć do tego, jak dana dieta wpływa na parametry zdrowotne.
Źródła:Referencje: Sofi F „Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet)”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29483085, Nordmann AJ “Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials”. https://www.ncbi.nlm.nih
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.