Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?
Dla osób z celiakią przestrzeganie diety bezglutenowej jest jedynym sposobem, żeby odpowiedź immunologiczna "nie atakowała" ich jelita cienkiego. Łatwo jednak zauważyć, że na unikanie glutenu decyduje się mnóstwo osób, które nie mają nic wspólnego ani z celiakią, ani nietolerancją tego składnika.

Co więcej, jeszcze do niedawna istniało przekonanie, że jeśli coś jest bezglutenowe, to znaczy, że jest zdrowe i (o zgrozo) dietetyczne. Ot taki prosty sposób na schudnięcie. Od razu jednak trzeba sobie wyjaśnić, że sam fakt, że coś jest bezglutenowe, nie znaczy, że ma mniej kalorii. W dalszym ciągu do wypieków może być dodany cukier, duże ilości masła, bakalii i innych kalorycznych dodatków.

A co ze zdrowiem? Czy osoby na diecie bezglutenowej są zdrowsze?

Okazuje się, że bardzo dużo osób tak właśnie uważa. Jeśli jednak przyjrzeć się temu zagadnieniu dokładniej, zauważyć można, że owszem, samopoczucie po wyeliminowaniu glutenu jest lepsze, ale trwa to może tydzień, może dwa... Co ciekawe, poprawa samopoczucia może być efektem placebo lub faktu, że zjada się nieco mniej kalorii, np. poprzez wyeliminowanie pieczywa i innych mącznych produktów. Po jakimś czasie organizm się przyzwyczaja i wraca samopoczucie sprzed rezygnacji z glutenu. Możliwe, że wracają także i stracone kilogramy, szczególnie gdy dana osoba odkryje mnóstwo sposobów na zrobienie bezglutenowego pieczywa, pizzy lub deseru.

Gdzie znajduje się gluten?

Gluten odnosi się do białka występującego w pszenicy, jęczmieniu i życie. Wyeliminowanie go z diety oznacza wyeliminowanie zawierającej gluten żywności, tj. chleba, zup, makaronów, płatków zbożowych, piwa i praktycznie każdej żywności lub napojów zawierających pszenicę, jęczmień, żyto lub pszenżyto (nowsze ziarno o podobnej jakości co pszenica).

Kwestia kosztów

Rozpoczynając dietę bezglutenową, konsumenci mogą nie zdawać sobie sprawy, że ograniczenie glutenu oznacza wydawanie większych pieniędzy. Produkty bezglutenowe są droższe, ponieważ muszą spełniać wymagania przepisów dotyczące certyfikacji ich autentyczności, co jest dość kosztowne dla producentów.

Błędne przekonania 

National Research Center Consumer Reports przeprowadziło ankiety wśród ponad 1000 Amerykanów, których zapytano o ich postawy i przekonania dotyczące diety bezglutenowej. Sześćdziesiąt trzy procent respondentów miało wrażenie, że dieta bezglutenowa jest zdrowsza dla ich ciała i umysłu. Większość stwierdziła, że unikając glutenu, poprawiłyby trawienie i funkcje żołądkowo-jelitowe, zdrową utratę wagi, wyższą energię, niższy poziom cholesterolu i silniejszy układ odpornościowy.

Większość osób, które dobrowolnie rezygnuje z glutenu, nie zdaje sobie sprawy z wpływu tego białka na poziom trójglicerydów i ciśnienie krwi. Gluten wspiera także zdrowe bakterie w układzie pokarmowym, co pomaga zmniejszyć stan zapalny. Ponad jedna trzecia respondentów uważa natomiast, że dieta bezglutenowa pomoże im schudnąć. Jednak ze względu na większą ilość kalorii, cukru i tłuszczu, jest często odwrotnie. Przegląd badań opublikowanych w Journal of Medicinal Food wykazał, że dieta bezglutenowa wydaje się zwiększać ryzyko nadwagi lub otyłości.

Czy zatem dieta bezglutenowa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Tak, jeśli chorujesz na celiakię lub masz nietolerancję na gluten. W innym przypadku nie ma to najmniejszego sensu.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.