Odpowiednie trawienie jest istotne dla naszego samopoczucia i zdrowia. Nie tylko wpływa na naszą zdolność do przyswajania składników odżywczych, ale także ma wpływ na energię, układ immunologiczny i ogólną równowagę organizmu. Ogromny wpływ na nasze trawienie mają niezmiennie nasze decyzje i wybory żywieniowe. Zatem o co jeszcze możemy zadbać?
Fermentowane pokarmy — czym są?
Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy, takie jak bakterie i drożdże, przekształcają cukry lub inne źródła energii w produkty końcowe, najczęściej w warunkach beztlenowych. W wyniku fermentacji zachodzi rozkład cukrów lub innych związków organicznych generujący różne produkty, takie jak alkohol, kwas mlekowy czy dwutlenek węgla.
Fermentacja nie tylko pomaga konserwować żywność. Spożywanie sfermentowanej żywności może również zwiększyć liczbę pożytecznych bakterii znajdujących się w jelitach. Jeśli masz problemy z trawieniem, spróbuj włączyć do swojej diety poniższe produkty.
Po jakie produkty fermentowane warto sięgać?
Kefir
Regularne spożywanie produktów bogatych w probiotyki, takich jak kefir, może pomóc w lepszym trawieniu. Kefir nie tylko poprawia trawienie, ale także wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała rewolucjom jelitowym. Badania wykazały, że kefir może przynieść wiele korzyści zwłaszcza dla trawienia, może zwalczyć stany zapalne czy przyczynić się do poprawy zdrowia kości. Jedno z badań wykazało, że spożywanie 200 ml kefiru dziennie przez 6 tygodni zmniejszyło markery stanu zapalnego przyczyniającego się do rozwoju przewlekłych schorzeń, takich jak choroby serca i nowotwory.
Możesz wypić kefir do obiadu jako przekąskę lub użyć go do koktajli.
Kombucha
Kombucha to sfermentowana herbata, która jest lekko musująca, aromatyczna o słodko-kwaśnym smaku. Jest wykonana z czarnej lub zielonej herbaty i ma właściwości prozdrowotne.
Picie kombuchy może wspierać pracę wątroby, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, poziom trójglicerydów i cholesterolu.
Kombuchę można znaleźć w większości sklepów ze zdrową żywnością lub pozyskać ją tzw. pocztą pantoflową od znajomych i przyrządzić samemu. Potrzebny nam jest grzybek herbaciany tzw. scoby, duży słój, woda, herbata, cukier, płyn z poprzedniej produkcji, gaza i gumka recepturka. Zalewamy herbatę litrem wody, dodajemy cukier i następnie studzimy. Dodajemy grzybek, płyn z poprzedniej produkcji kombuchy, przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Gotową kombuchę przelewamy do butelki i odstawiamy do lodówki.
Tempeh
Tempeh to popularny produkt w kuchni indonezyjskiej, który powstaje w wyniku fermentacji ziaren soi. Jest często spożywany przez wegan i wegetarian jako alternatywa dla mięsa oraz nabiału. Oprócz zawartości cennych probiotyków tempeh jest bogaty w wiele składników odżywczych, które mogą poprawić Twoje zdrowie. Zawiera białko, błonnik, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy z grupy B.
Tempeh można piec, grillować, gotować na parze lub usmażyć. Jest także często dodawany do sałatek, kanapek, makaronów i innych dań.
Natto
Natto to żywność probiotyczna stosowana w tradycyjnej kuchni japońskiej. Podobnie jak tempeh, jest zrobiona ze sfermentowanej soi. Ma bardzo mocny smak i charakterystyczną śliską teksturę. Zawiera błonnik, który może wspierać zdrowie układu pokarmowego, łagodzić zaparcia i dawać uczucie sytości.
Natto jest również bogate w witaminę K — ważny składnik odżywczy, który bierze udział w metabolizmie wapnia i odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości. Zawiera także enzym zwany nattokinazą. Badania wykazały, że suplementacja nattokinazą pomogła zapobiegać zakrzepom krwi i obniżyć rozkurczowe i skurczowe ciśnienie krwi.
Natto bardzo często podaje się z ryżem i spożywa jako część śniadania poprawiającego trawienie. Produkt ten dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością.
Kimchi
Kimchi to koreańska przystawka przyrządzana zazwyczaj ze sfermentowanej kapusty, która zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Spożywanie kimchi to sporo korzyści zdrowotnych, zwłaszcza jeśli chcesz obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub zmagasz się z insulinoopornością. Wykazano, że spożywanie kimchi obniża poziom cukru we krwi i poprawia ciśnienie. Jest bardzo łatwe do zrobienia i można je stosować jako dodatek do obiadów, kanapek, zup i sosów.
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona może mieć pozytywny wpływ na trawienie u wielu osób. To naturalnie fermentowany produkt spożywczy, który jest bogaty w probiotyczne bakterie i mogące wspomagać proces trawienia. Proces fermentacji w kapuście kiszonej może prowadzić do powstania enzymów, które pomagają w trawieniu pokarmów, szczególnie białek i węglowodanów. Może też wpłynąć na lepsze wchłanianie składników odżywczych z pokarmów. Spożywanie probiotyków zawartych w kapuście kiszonej może pomóc w łagodzeniu dolegliwości jelitowych, takich jak wzdęcia czy zaparcia.
Kapusta kiszona ma niską kaloryczność i zawiera dużo błonnika, przeciwutleniaczy, witaminę C i witaminę K. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, składnik zupy czy na kanapkę.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone są doskonałym źródłem naturalnych probiotyków. Proces kiszenia sprzyja rozwojowi zdrowych bakterii, które wspierają zdrową florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie ogórków kiszonych może pomóc w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co przyczynia się do poprawy procesów trawiennych i wzmocnienia układu odpornościowego.
Sezon na ogórki wciąż trwa, więc warto ukisić kilka słoików na zimę dla lepszego trawienia.
Podsumowanie
Fermentowane produkty spożywcze odgrywają ważną rolę w poprawie zdrowia układu trawiennego. Błonnik, probiotyki i naturalne substancje zawarte w kiszonkach i produktach poddanych procesom fermentacji mają pozytywny wpływ na trawienie i zdrowie jelit. Włączenie tych produktów do codziennej diety może przynieść ulgę w przypadku problemów żołądkowych oraz jelitowych i wspomóc Twoje zdrowie.