Zrezygnuj z przetworzonych produktów!
Nie każda sól ma takie same właściwości. Najbardziej niezdrową solą jest sól rafinowana. Znajduje się ona w wielu gotowych i przetworzonych produktach, takich jak: sosy, przyprawy, zupy, konserwy, wędliny czy sery. Spożywanie takiej soli należy ograniczyć do minimum, a najlepiej całkowicie wykluczyć z diety. Zjadana w dużych ilościach wpływa bardzo negatywnie na organizm. To od nas zależy, jakim stanem zdrowia będziemy mogli się pochwalić. 90% nowotworów jest związanych z nieodpowiednim trybem życia i niezdrową dietą.
Sól przyczynia się do wielu chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, zaburzenia rytmu serca, zawału, udaru mózgu czy reumatoidalnego zapalenia stawów. Spożywanie soli rafinowanej jest głównym powodem otyłości. Rezygnacja z przetworzonej żywności i wprowadzenie zbilansowanej diety zapewni odpowiednie proporcje sodu i potasu. Rozwiązanie jest bardzo proste: spożywanie świeżych i ekologicznych produktów, które zawierają odpowiednie proporcje leczniczych pierwiastków.
Czy sól jest niezbędna do życia?
Prawda jest taka, że sól jest bardzo potrzebna. Naturalna, nieprzetworzona sól jest odpowiedzialna za wiele procesów biologicznych. Reguluje ilość wody wewnątrzkomórkowej i zewnątrzkomórkowej. Zarówno nadmiar, jak i niedobór soli może spowodować zaburzenie gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu, prowadzić do obrzęku mózgu i zaburzeń oddychania.
Jaka sól jest najzdrowsza?
Najzdrowsza sól to taka, która jest najmniej przetworzona oraz bogata w składniki mineralne w odpowiednich proporcjach.
Jedną z nich jest nierafinowana, nieprzetworzona sól morska. Powstaje przez odparowanie wody morskiej i charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem. Ma niską zawartość sodu, zawiera także magnez, lit, selen i cynk.
Sól himalajska - uważana za najczystszą sól, jest wydobywana ręcznie. Zawiera magnez, siarczany i żelazo. Pomaga przy problemach z suchą cerą, schorzeniach stawów, reguluje poziom cukru we krwi, ciśnienia, wspomaga układ nerwowy, a nawet spowalnia procesy starzenia.
Naszym polskim, naturalnym bogactwem jest kamienna sól kłodawska. Nieprzetworzona, nieoczyszczona i bogata w wiele minerałów. Biopierwiastki soli kłodawskiej są bardzo łatwo przyswajalne, a prócz sodu zawiera także żelazo, wapń, magnez, cynk i potas.
Warto zwrócić uwagę na rodzaj i skład soli podczas zakupów. Wielu nieświadomych konsumentów kupuje oferowaną w sklepach sól kamienną z dodatkiem fluoru. Często do soli dodaje się inne szkodliwe substancje, takie jak żelazocyjanek potasu (E-536) czy krzemian glinu. Najlepszym wyborem dla zdrowia jest sól niejodowana i nierafinowana. Do przyprawiania potraw można używać różnorodnych ziół, które wzbogacają smak produktów, a dosalanie ich nawet zdrową solą, może okazać się niekonieczne.