Własnoręcznie robione przetwory dla niektórych to totalny must have w jego domu. Są pozbawione sztucznych konserwantów i sztucznych barwników. Dla fanów ekologii z propozycją przychodzi odchudzająca dieta przetworowa. Co się za nią kryje? Sprawdźcie sami!
Na czym polega dieta przetworowa?
Dieta przetworowa to dieta odchudzająca, której podstawą są domowej roboty słoiczki, pozbawione niechcianych konserwantów, sztucznych barwników i sztucznych substancji słodzących. Polecana jest zwłaszcza w okresie zimowym, w którym często brakuje nam dostępu do świeżych warzyw i owoców królujących w okresie wiosenno-letnim. Przez niedobór zdrowych słodkości w okresie zimowym często sięgamy po niezdrowe i kaloryczne przekąski. Przetwory domowe najczęściej przygotowywane są na bazie świeżych warzyw i owoców wysokiej jakości, co nie zawsze jest podstawą w produkcji masowych przetworów. Co więcej, w domowych słoiczkach sami decydujemy o zawartości w nich cukru.
Dieta przetworowa - zasady
Dieta przetworowa skierowana jest do każdej osoby zdrowej zmagającej się z nadprogramowymi kilogramami, których chętnie się pozbędzie. Ogólna filozofia i zasady dla tej kuracji odchudzającej są wyjątkowo proste. Menu bazuje na posiłkach w pełni zbilansowanych z dodatkiem wszelkich przetworów własnej roboty. Mają one na celu zniwelowanie chęci sięgnięcia niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek. Co więcej, wykonane przetwory można dosłodzić wszelkimi dietetycznymi słodzikami, takimi jak: erytrytol, ksylitol, stevia itd. Obejmuje ona okres 20 dni, w których należy spożyć 3-4 posiłki z zastosowaniem przetworów. Ponadto, należy łączyć je z produktami lekkostrawnymi, gdyż dzienny limit kalorii to 1200 kcal.
Dieta przetworowa - przykładowe posiłki
Jadłospis w diecie przetworowej został ułożony w taki sposób aby w ciągu dnia znalazły się 3-4 dania na bazie słoików. Co więcej, dzienny limit nie powinien przekraczać 1200 kcal. Poniżej skomponowane menu jest wyłącznie przykładem na cele artykułu, dlatego też gramatura produktów nie została zawarta celowo.
Jadłospis - dzień 1
śniadanie: omlet z jabłkiem i powidłami śliwkowymi
II śniadanie: pieczywo razowe z dżemem truskawkowym
obiad: dorsz gotowany na parze ze szparagami marynowanymi i ryżem basmati
podwieczorek: serek wiejski odtłuszczony z sokiem malinowym i cynamonem
kolacja: sałatka z jarmużu, ogórka, cukinii i selera naciowego oraz sezamu
Jadłospis - dzień 2
śniadanie: tosty z pieczywa razowego z dżemem wiśniowym i migdały
II śniadanie: koktajl z kefiru, soku truskawkowego i otrębów owsianych
obiad: jaja sadzone z grillowaną piersią z kurczaka i ogórkami marynowanymi
podwieczorek: pieczony banan z cynamonem
kolacja: sałatka makaronowa z wędzoną makrelą, marynowaną czerwoną papryką i kukurydzą
Jadłospis - dzień 3
śniadanie:jajecznica z marynowaną czerwoną papryką, pomidorem i otrębami owsianymi
II śniadanie: maślanka z pestkami dyni, otrębami gryczanymi i dżemem jagodowym
obiad: zupa krem z kiszonych buraków i ziemniaków
podwieczorek: zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem
kolacja: pieczywo chrupkie z twarogiem chudym, wędzonym łososiem i buraczkami marynowanymi
Jadłospis - dzień 4
śniadanie: omlet z płatków owsianych z cynamonem i powidłami malinowymi
II śniadanie: pieczywo razowe z chudą szynką, sałatą, pomidorem i ogórkami kiszonymi
obiad: jaja sadzone z ziemniakami i kiszonymi ogórkami
podwieczorek: serek wiejski z sokiem z aronii
kolacja: naleśniki z mąki żytniej pełnoziarnistej z twarogiem chudym i powidłami jagodowymi
Jadłospis - dzień 5
śniadanie: owsianka z jabłkiem, płatkami migdałów i konfiturą porzeczkową
II śniadanie: sałatka z wędzonego łososia z pomidorem i czerwoną papryką
obiad: zupa pomidorowa z własnego przetworu z ryżem jaśminowym
podwieczorek: kompot truskawkowy
kolacja: krewetki duszone na maśle czosnkowym z makaronem gryczanym
Jadłospis - dzień 6
śniadanie: jajecznica z pieczywem razowym i pomidorem, kompot śliwkowy do tego
II śniadanie: omlet z płatków owsianych z żurawiną, siemieniem lnianym i powidłami śliwkowymi
obiad: gotowana pierś kurczaka z frytkami z batatów i buraczkami marynowanymi
podwieczorek: serek wiejski z sokiem z porzeczki
kolacja: tatar z łososia z marynowanymi pieczarkami, cebulą i ogórkiem kiszonym
Jadłospis - dzień 7
śniadanie: owsianka na mleku z gorzką czekoladą 85% i powidłami truskawkowymi
II śniadanie: kanapki z pieczywa razowego z gotowaną piersią kurczaka, sałata i papryką marynowaną
obiad: dorsz gotowany na parze z ryżem basmati i kiszoną kapustą
podwieczorek: kefir z migdałami i sokiem z aronii
kolacja: omlet wytrawny z marynowanymi szparagami, kukurydzą i brokułami
Dieta przetworowa - wady i zalety
Kuracja odchudzająca bazująca na przetworach posiada swoje mocne i słabe strony. W poniższej tabeli zestawiono ich bilans.
Wady
Zalety
zbyt niska podaż energetyczna w ciągu dnia
ograniczenie spożycia sztucznych barwników i konserwantów zawartych w gotowych przetworach
niezalecana osobom aktywnym fizycznie
wybór warzyw i owoców na przetworów wysokiej jakości
zbyt wysoka ilość cukru w przetworach własnej roboty może nie sprzyjać utracie nadprogramowych kilogramów
dodatek cukru do przetworów w pełni kontrolowany
efekt jo-jo
ograniczenie chęci sięgnięcia po niezdrowe i wysokokaloryczne przekąski
Podoba Ci się diete przetworowa? A może wręcz przeciwnie? Daj znać w komentarzu!
Dieta przetworowa - efekty jakich możemy się spodziewać
Przewidywana utrata nadprogramowych kilogramów w ciągu trwania kuracji odchudzającej z wykorzystaniem przetworów, tj. 20 dni, szacuje na około 3 kg. Wartość nie jest zawrotnie wysoka, jednakże nie jest ona również zbyt wysoka. Niestety w przypadku stosowania jadłospisu zawierającego tylko 1200 kcal na dzień zdecydowanie nie sprzyja odchudzaniu. W przypadku zakończenia diety i powrotu do wcześniejszych złych nawyków żywieniowych istnieje wysokie ryzyko wystąpienia niechcianego efektu jo-jo. Ponadto, jeżeli w przetworach własnej roboty znajdzie się spora ilość cukru, również nie będzie on sprzyjał utracie masy ciała. Jeżeli wciąż żadna z diet znajdujących się w Internecie Was nie urzekła, warto pamiętać, że nasi specjaliści mają do zaoferowania w pełni indywidualny i zbilansowany plan dietetyczny w oparciu o własne preferencje i potrzeby. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą: https://potreningu.pl/plan
Czy warto przejść na dietę przetworowa?
O ile sam pomysł diety bazującej na przetworach jest całkiem fajny, o tyle nie do końca może się sprawdzić. Przede wszystkim dieta skierowana jest dla osób zdrowych, dlatego też osoby borykające się z cukrzycą typu I czy II mogą o niej zapomnieć. Co więcej, zawarty cukier w przetworach nie zawsze występuje w najmniejszych ilościach, nawet jeżeli sami je robimy. Zbyt niska podaż energetyczna wydzielona na dzień również jest zbyt niska, aby zapewnić podstawowe zapotrzebowanie naszego organizmu. W związku z tym, po zakończeniu kuracji i powrocie do starych nawyków żywieniowych istnieje spore ryzyko wystąpienia efektu jo-jo. Jak najbardziej wcielenie do diety własnych przetworów będzie świetnym pomysłem, dzięki temu unikniemy niechcianych konserwantów, sztucznych barwników i chemicznych substancji słodzących, jednakże nie opierałabym całego menu na ich podstawie.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.